Cine este politicianul propus premier al Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat decretul privind desemnarea lui Valeriu Streleț la funcția de premier, după ce s-a renunțat la candidatura Maiei Sandu.

Streleţ a fost însărcinat să formeze un Cabinet şi să prezinte un program de guvernare în Parlament în următoarele 15 zile. Însă Parlamentul urmează să se pronunţe în legătură cu noul Guvern pe 31 iulie.

„Consider că el va îndeplini datoria importantă în stat, mai ales în condițiile dificile în care ne aflăm cu toții. Sper că își va forma o echipă bună”, a declarat Timofti, conform UNIMEDIA, precizând că actualmente sunt mai multe probleme stringente care trebuie să fie soluționate.
„ Eu cred că politicienii noștri au înțeles multe lucruri și anume că trebuie să fim uniți ca să ieșim cu bine din aceste probleme cu care ne confruntăm”, a spus acesta.

Streleț: „Sunt un om de partid”

Valeriu Streleț a fost propus candidat la funcția de premier de către Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM). Streleț a enumerat luni prioritățile principale pe care se va axa dacă va primi votul de încredere pentru învestire.
„Principalele priorități țin de restabilirea cu partenerii de dezvoltare, să avem un acord restabilit cu FMI. Un alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni pentru o activitate eficientă a misiunii europene pentru justiție pe care o avem fixată în acordul Alianței și care este vital necesară pentru a reseta o serie de instituții care trebuie să fie independete și trebuie să fie funcționale”, a precizat Streleț, citat de UNIMEDIA.
Totodată, acesta a menționat că o atenție aparte va fi acordată sectorului financiar-bancar. „Urmează să fie investigată mega frauda din acest sector și recuperarea resurselor care au fost extrase din sistemul bancar. Un alt bloc de probleme țin de cele sociale: prețurile la energia electrică, la gaz”, a mai adăugat Streleț.
Acesta a explicat motivul pentru care a acceptat această funcție. „Eu am acceptat pentru că sunt un om de partid. Sunt în politică din 1993 și din 2009 în Parlament. Eu știu ce înseamnă rolul partidului și încrederea pe care o ai de la colegi. Am acceptat votul colegilor mei pentru a exrcita pe viitor această muncă care nu este deloc simplă în condițiile actuale”, a declarat Streleț.

Valeriu Streleţ a absolvit Facultatea de Istorie la USM, în 2005 a absolvit Facultatea Economie Generală şi Drept de la ASEM, iar în 2004 a terminat Institutul European de Studii Politice, conform presei din Republica Moldova.

În 1993, Streleț a activat în calitate de profesor de politologie şi istorie a culturii la Liceul Român-Francez „Gh.Asachi” din Chişinău. În perioada 1994-1995 a fost şeful secţiei publicitate la Fondul de investiţii pentru privatizare CAIS. Din 1996 până în 2003 a fost director general SRL „BIOPROTECT”.
În perioada noiembrie 2006 – august 2009 a fost președinte și ulterior membru al Consiliului reţelei locale din Moldova , Pactul Global ONU a Responsabilităţii Sociale Corporative.
În 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal, iar în 2007devine vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat.
În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor.
Vorbește româna, rusa, franceza și engleza.

Candidatura Maiei Sandu, ministru al Educației, la funcția de premier, nu a fost acceptată de PD şi PL, iar PLDM a cedat şi a venit cu un alt candidat în persoana lui Streleț.

Anterior în presă au apărut informaţii că Maia Sandu a pus două condiţii pentru a accepta să fie premier, dar acestea nu au fost acceptate de către PL şi PD. Maia Sandu a cerut ca în următoarele săptămâni să fie demişi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu, şi procurorul general, Corneliu Gurin, scrie presa din Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.