Cine „mârâie” la Dragnea

După ce primarul Iașiului, Mihai Chirica, a zgâlțâit puțin PSD, lucrurile păreau că au intrat pe făgașul normal și că securea războiului a fost îngropată la comanda lui Liviu Dragnea. Însă în timp ce conducerea națională vrea să dea senzația că domnesc liniștea și pacea în PSD, în teritoriu social-democrații s-au săturat de deciziile pe care Bucureștiul le ia peste capul lor, în propriile ogrăzi, motiv pentru care s-au apucat să-și spele rufele în public.

Principalele motive de nemulțumire rămân numirile dictate de centru pentru funcțiile de conducere din județe, dar și impunerea unor anumite personaje în structurile decizionale județene, fără ca respectivele organizații să fie măcar băgate în seamă și consultate. Mai mult, revoltații din PSD clamează faptul că li s-a promis că vor fi și ei primiți la masa decizională a conducerii social-democrate, dar s-au trezit puși în fața faptului împlinit, nicidecum întrebați. Dacă scandalul de la Dâmbovița pare că s-a mai domolit, organizația PSD din județul Sibiu, fieful liberal al lui Klaus Iohannis, stă de-a dreptul pe un butoi cu pulbere.

Primarii amenință cu demisia din partid

Edilii social-democrați de pe Cibin au pornit o răzmeriță internă prin care cer decapitarea organizațiilor municipale Sibiu și Mediaș, dar și a conducerii organizației județene. Conducerea organizației județene a PSD Sibiu a fost dizolvată în urma unei decizii luate de conducerea centrală a PSD, iar despre organizația municipală a PSD nu se știe foarte clar dacă și aceasta a avut aceeași soartă. În tot acest mister care îi învăluie pe pesediștii sibieni, este clar că edilii nu sunt nemulțumiți doar din cauza acestei decizii, ci și din pricina modului în care „se fac jocurile pe sub masă“ pentru numirea prefectului. „Sunt unul dintre primarii care cer reformă. Neplăcerile tuturor primarilor pornesc de la manipulările, negocierile și numirile care se fac pe sub masă. Noi dorim să fie cât mai multă democrație și transparență“, spune primarul PSD al comunei Vurpăr, Mihail Lienerth. „Noi, primarii aleși din partea PSD, am avut o întâlnire la Poplaca, în urmă cu o lună. Am fost cam 90% din cei 26 de primari ai PSD Sibiu. Atunci am discutat că pe noi nu ne interesează funcții, dar vrem ca în acest partid să fie transparență. Adică să fim consultați și pentru decizii, nu să fim numai chemați să ajutăm la alegeri“, amintește primarul PSD al comunei Cârța, Cristin Magheru. „Eu am mai spus un lucru: cine ne bate pe noi, la Sibiu, cel mai tare? PNL! Păi, la ei, toți primarii fac parte din conducerea organizației județene. Mi se pare de bun-simț ca și noi să facem parte din conducerea organizației județene a PSD. Pentru că mi se pare corect ca și noi să fim cel puțin informați, dacă nu invitați să participăm la luarea anumitor decizii“, și-a nuanțat spusele primarul pesedist sibian, decis să plece din PSD dacă lucrurile nu se schimbă.

Un senator, forțat să se transfere la București

Liviu Dragnea i-a cerut senatorului PSD, Viorel Arcaș, să plece din funcția de președinte al PSD Mediaș, ca să le închidă gura mai multor primari. Senatorul susține că este pregătit să-și dea demisia și spune că pentru a da libertate totală noii echipe din municipiu se va muta într-una din organizațiile social-democrate de sector. „Nu aș mai vrea cu interimari la Mediaș, aș prefera alegeri. Eu îmi dau demisia și nu mai candidez, să se organizeze alegeri și să meargă înainte“, dă sfaturi Arcaș. Senatorul afirmă că de mult timp a vrut să demisioneze, însă nu a găsit momentul oportun. „Demisia mea e de mult timp în proiect, să mă retrag de acolo, nu de acum. Eu n-am primit sarcini de la nimeni. Nu mi-am dat încă demisia, dar e chestiune de timp. Eu de mult timp am pregătit organizația cu tineri, să meargă înainte. Va fi o reorganizare peste tot, dar eu nu mai aștept“, ne-a precizat social-democratul.

Miza războiului dintre Țuțuianu și Oprea

Un adevărat război a izbucnit și la PSD Dâmbovița, și nu are șanse să fie înăbușit definitiv. Două personaje-cheie din partid, senatorul Adrian Țuțuianu, președintele PSD Dâmbovița și președinte al Comisiei de Control a SRI, și Alexandru Oprea, actualul șef al Consiliului Județean Dâmbovița și fost șef al SRI Dâmbovița, își dispută privilegiul de dat ordine în tot județul. Conflictul a pornit de la refuzul lui Oprea de a urma instrucțiunile lăsate de Țuțuianu cu privire la repartizarea banilor către primăriile din județ. Edilii cărora li s-a promis marea cu sarea în campanie pentru a scoate un scor bun s-au plâns imediat la Țuțuianu. Acesta i-a atras atenția lui Oprea că are un program de îndeplinit sau alege să plece din CJ. Ba chiar i s-a cerut demisia. Dar în calitate de om care știa tot ce mișcă în județ, din postura de șef SRI, Oprea ar fi scos la înaintare argumente atât de puternice, încât Țuțuianu și primarii nemulțumiți au scăzut tonul și au hotărât să nu-i mai retragă sprijinul politic acordat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.