Cine poate ridica miliardul furat din băncile din R. Moldova

Jurnaliștii de la BBC au găsit casa în care se află compania care are dreptul să ridice miliardul furat din băncile Republicii Moldova. Este vorba despre un apartament modest cu două camere aflat la primul etaj al unei case municipale aflate în zona Pilton din Edinburgh. Același apartament din Pilton este adresa juridică pentru circa 530 de companii, transmite BBC citat de Timpul.md.

Una dintre companiile înregistrate pe această adresă Fortuna Unite LP poate să-și revendice dreptul să ridice miliardul furat din băncile Republicii Moldova. Fortuna United este menționată în raportul Kroll ca firma responsabilă de întreagă schemă a fraudei bancare.

BBC a aflat că furnizorii de servicii corporative în străinătate promovează anumite persoane juridice precum parteneriate limitate scoțiene (SLP-uri) ca ideal pentru clienții care doresc confidențialitate.

Din cele 48 de firme britanice implicate în frauda bancară din Republica Moldova, 28 – inclusiv Fortuna United – sunt societăți scoțiene în comandită simplă (parteneriate limitate). Fortuna United este o asemenea entitate, formata din doua companii inregistrate in Seychelles.

Investigația jurnaliștilor specializați în domeniul economic Richard Smith și Ian Fraser arată că numărul de parteneriate scoțiene a crescut brusc în ultimii ani. Din 6000 de companii create în ultimele 18 luni, 90% au parteneri corporativi cu sediul în paradisuri fiscale din off-shore.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.