×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:32
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Barometru KeysFin
Cine pune frână economiei românești în 2017

Economia României va continua să crească în 2017, însă mai puţin decât a făcut-o anul trecut, pe fondul temperării consumului intern şi al riscurilor externe, relevă datele unui sondaj de opinie realizat de KeysFin, companie care oferă servicii de business information şi credit management, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, în rândul unui eşantion reprezentativ de oameni de afaceri din toate sectoarele de activitate.

Barometrul privind aşteptările economice arată un optimism moderat pentru 2017, condiţionat de provocările de ordin fiscal-bugetar şi de evoluţia economică mondială.

După un an 2016 în care consumul a fost principalul motor al creşterii economice de peste 4,1%, evoluţia economică din 2017 este privită în registru pozitiv, însă rezervat, de majoritatea investitorilor.

Chiar dacă măsurile de relaxare fiscală, de la reducerea TVA la 19% la eliminarea mai multor taxe şi impozite, alături de creşterea salariului minim pe economie de la 1 februarie 2017, ar trebui, teoretic, să stimuleze suplimentar consumul, cei mai mulţi oameni de afaceri sunt destul de circumspecţi privind continuarea ritmului accelerat de creştere economică. Pe ansamblu, 53% dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4-4,1%, 28% dintre ei văd o evoluţie între 4,2 şi 5%, în timp ce 13% cred că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%. 6% dintre cei chestionaţi au evitat să răspundă, considerând că, în prezent, sunt prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei din 2017.

Temperarea creşterii economice a fost semnalată, de altfel, de ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică. În trimestrul al III-lea, avansul economic s-a temperat la 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după ce, în trimestrul anterior, PIB-ul crescuse la nivel anual cu 6%.

Întrebaţi care sunt principalele provocări ale lui 2017, cei mai mulţi manageri (62%) au estimat o temperare a creşterii consumului, 43% s-au referit la incertitudinile legate de evoluţia economică mondială, 37% s-au referit la posibilele măsuri fiscale, iar 24% au indicat o potenţială creştere a inflaţiei. Investitorii au mai trecut la acest capitol, printre altele, evoluţia principalelor valute şi blocajul financiar persistent. “Temperarea consumului trebuie pusă în legătură directă cu stimulii fiscali. În 2016, cota generală a TVA a fost redusă de la 24% la 20%, iar cea la alimente a coborât la 9%.


Măsurile s-au regăsit în consum, care a accelerat puternic. Scăderea cu un punct a TVA-ului de la 1 ianuarie 2017, creşterea salariului minim şi reducerile de taxe şi impozite promise de noul guvern însă, nu vor mai influenţa la fel de mult consumul”, spun analiştii de la KeysFin.

Potrivit acestora, este greu de crezut că apetitul de consum al românilor va mai atinge nivelul record de anul trecut, mai ales şi că aşteptările inflaţioniste sunt semnificative. „Creşterea salariului minim de la 1 februarie va pune presiune pe companii şi nu este exclus ca debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală a preţurilor. Presiunile inflaţioniste vor fi accentuate şi de posibila creştere a importurilor, pe fondul ofertei limitate de pe plan intern”, spun cei de la KeysFin. Potrivit analiştilor, rata inflaţiei în 2017 ar urma
atingă nivelul de 2-2,1%.

Cum va evolua moneda națională

Potrivit barometrului privind percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri, realizat de KeysFin, cei mai mulţi investitori (76%) estimează că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017. Euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă. 22% văd moneda naţională peste pragul de 4,6 lei/euro, în timp ce restul au evitat să comenteze. Cei mai mulţi investitori s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate.

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2017, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate.

Să avem un Cod Fiscal bătut în cuie, care să nu mai sufere modificări săptămânale, este principala cerinţă a investitorilor. Aceştia au mai invocat necesitatea reducerii birocraţiei în aparatul de stat şi a stimulării activităţii economice prin investiţii durabile, mai ales în infrastructură. „Chiar dacă PIB-ul a crescut cu câte 8-9 miliarde de euro pe an, veniturile statului au rămas constante, la 23 de miliarde de euro. Presiunile de ordin fiscal şi salarial vor afecta puternic bugetul de stat, asta dacă nu se vor găsi soluţii de eficientizare a cheltuielilor bugetare. Guvernul va avea de ales între a face reforme, pentru a-şi putea onora promisiunile, sau a-şi extinde sursele de finanţare. De remarcat, în context, că, în ultimii 5 ani, autorităţile au împrumutat de la bănci echivalentul a 20 de miliarde de euro. Cam cât am împrumutat de la FMI şi BM pentru a ieşi din criză”, au mai spus analiştii de la Keysfin. „ Este nevoie de investiţii care să genereze oportunităţi de dezvoltare, în special în sectorul infrastructurii, sector care, în prezent, afectează competitivitatea României. Construcţia de autostrăzi şi reabilitatarea reţelei de transport pe calea ferată trebuie să devină prioritare”, afirmă aceştia.

Oamenii de afaceri au evidenţiat şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile europene, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar mai ales de control a modului în care sunt cheltuiţi banii de la Uniunea Europeană.

Riscurile externe

Dacă în barometrul de opinie anterior, realizat în iulie 2016, investitorii chestionaţi de KeysFin remarcau mai ales provocările de ordin intern, în ediţia de iarnă a acestuia, în prim-plan au revenit riscurile externe. Brexit-ul şi planurile noii administraţii Trump sunt cele mai des invocate de investitori, care remarcă, totodată, şi peisajul politic european, în care tonurile extremiste prind tot mai mult contur. “Impactul alegerilor din Franţa, Germania şi Olanda alături de evoluţia economiei italiane, acolo unde riscurile bancare sunt în creştere, sunt în prim-plan în 2017. În discuţiile avute cu oamenii de afaceri, aceştia au invocat şi instabilitatea economică din
China. În plus, principalul exportator al lumii ar putea fi afectat de măsurile protecţioniste promise de Donald Trump, care ar putea fi urmate şi de alte ţări", au mai spus analiştii de la KeysFin.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 1-30 decembrie 2016, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

Cristian CreţuPublicat Marţi, 10 ianuarie 2017
2885
 | 1
 | 6
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
EVA
+1
REMUS BORZA, fa cu economia ROMANIEI, CEEA CE AI FACUT cu HIDROELECTRICA! Doar asa , se mai poate salva ROMANIA, cu pamanturile si padurile , cu cetatenii ei. Patriotism!, faptele valoreaza cat 1000 de cuvinte! Dragnea, tineti-l aproape pe REMUS BORZA, e un profesionist si bun roman.
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
Ieremia @ EVA
+1
Lucrati la Hidroelectrica ,stimata doamna? Daca DA ,formati 1,daca nu formati 2!Daca lucrai la Hidroelectrica la Personal,formati 1 ,daca lucrati in alt compartiment formati 2!Apelul Dvs a fost inregistrat!
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
lili
+1
REMUS Borza, ALDE: Marea vulnerabilitate a guvernării PSD-ALDE: ”CATASTROFAL. Trebuie o echipă de smardoi” ”La 30 noiembrie, deficitul României era 0,6% și, dintr-o dată, s-a închis, la 31 decembrie 2016, o lună mai târziu în 2,7%. O creștere de 2% din PIB a deficitului României. Partea proastă e că 2016 marchează și cel mai prost nivel de colectare a veniturilor bugetare din ultimii cinci ani, 227 de miliarde de lei comparativ cu 2015, când s-au colectat 233 de miliarde de lei, cu 6-7 miliarde de lei mai puțin în condițiile în care PIB-ul României în 2016 s-a apreciat cu vreo 30 de miliarde față de 2015, s-a ajuns la un 758 de miliarde de lei, o creștere economică de un 4,7%- 4,8% față de 3,8% în 2015, evident că trebuia să crească și gradul de colectare. Aici avem o problemă și asta este marea vulnerabilitate a programului de guvernare PSD-ALDE. Am discutat lucrul acesta cu dl Tăriceanu, chiar și cu dl Dragnea. Cheia implementării cu succes a acestui program constă în creșterea gradului de colectare, în primul rând la ANAF. Aici avem o problemă de fond, pentru că indiferent și independent de politica fiscală a statului român, nu am reușit niciodată, în 26 de ani, să colectăm mai mult de 32- 32,5% anul trecut. Catastrofal! Mai puțin de 30% grad de colectare, la un PIB istoric de 758 de miliarde de lei. Evident că ANAF trebuie restructurat și trebuie adusă o echipă de smardoi, de oameni care nu au tată, nu au mamă și care trebuie să pună biciul pe colectare.” a subliniat salvatorul Hidroelectrica, Remus Borza, în prezent deputat ALDE de Brașov. Are dreptate, Romania are cel mai mic grad de colectare Taxe si Impozite din UE, in jur de 30% din PIB, in timp ce media UE este 45% iar tarile scandinave au peste 80-90% !!!
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
lili
-7
Nu va indrazni sa puna nimeni frana economiei roamnesti, pentru ca altfel va avea de-a face cu Baronul Dragnea de Teleorman! Economia Romaniei va dudui in 2017, laptele si mierea vor curge iar romanii vor pleca in croaziere de lux, batranii pensionari vor merge toti la Baile Felix, la Techirghiol, la Mangalia, mai ceva ca-n Occidentul bogat, salariatii vor merge in concedii de lux in Brazilia, in croaziere in Pacific, ca Dragnea, de 3 ori pe an, copiii romanilor vor studia la marile Universitati ale lumii, nu numai copiii hotilor vor avea aceasta posibilitate, autostrazile vor impanzi Romania, scolile moderne vor determina Milioanele de romani plecati sa-si trimita copiii sa studieze in tara, romanii si europenii vor da navala in spitalele ultramoderne ale lui Dragnea, in 4 ani Romania va fi de nerecuncoscut! Asa zice Dragnea, depsre ce "frana' vorbiti, se supara dl Dragnea de la Teleormanul sarac lipit pamantului! Din cea mai saraca zona a UE, Telormanul va deveni "fruntea", votantii lui Dragnea vor vedea ce n-au vazut in viata lor: cum arata Bogatia! Nu credeti?! Nici eu!
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
IQ1000
+2
Intrebare intrebatoare: cine i-a angajat pe acesti caini-fini sa faca aceasta ancheta si in ce scop toarasi?
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+6
impozitaţi veniturile la sursă, taxaţi transferurile internaţionale interbancare( ieşirile ) cu 25%, investiţi în infrastructură şi s-a rezolvat...
Publicat Marţi, 10 ianuarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 53 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 52 minute
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 12 ore şi 9 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 25 minute