Cine se află în spatele tentativei de mineriadă de la Kiev

Preşedintele Petro Poroşenko i-a avertizat pe oligarhii ucraineni că vor suporta rigorile legii în cazul în care vor încerca să pună presiune asupra instituţiilor statului. Declaraţiile făcute la finalul săptămanii trecute vin după un protest al minerilor, la Kiev.

Un document intern al companiei DTEK sugerează că minerii au fost aduşi la Kiev de oligarhul Rinat Ahmetov, patronul companiei energetice amintite. Documentul cu pricina a fost însă obţinut de Mustafa Nayem, un jurnalist implicat în protestele ce au dus la răsturnarea regimului lui Viktor Ianukovici, motiv pentru care presa ucraineană ridică semne de întrebare privind credibilitatea informatiei.

Pe de altă parte, se pare că Ahmetov are motive de a recurge la acţiuni extreme împotriva statului. Procurorii ucraineni au comunicat recent ca vor contesta achiziţionarea de către Rinat Ahmetov a pachetului majoritar al companiei Dniproenergo, cel mai mare producător de energie electrică din Ucraina. Achiziţia s-a petrecut în 2012, în timpul regimului Ianukovici, susţinut si finanţat de Ahmetov. Anchetatorii considercă că cele câteva sute de milioane pe care Ahmetov le-a plătit pentru pachetul majoritar reprezintă doar o mică parte din valoarea reală a companiei.

Ahmetov nu este primul oligarh intrat în colimatorul noului regim de la Kiev. Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogaţi ucraineni şi finanţator al multor batalioane care luptă pe frontul din Donbas, a intrat într-un conflict dur cu preşedintele Poroşenko, după ce acesta din urmă a decis să schimbe conducerea companiei Ukrnafta, aservită acţionarului minoritar Kolomoisky. S-a ajuns până acolo încât membri ai trupelor paramilitare ale lui Kolomoisky au ocupat sediul din Kiev al companiei. În cele din urma, oligarhul a acceptat decizia autorităţilor. A plătit pentru fronda sa cu demiterea din funcţia de guvernator al regiunii Dniepropetrovsk.

Dacă finanţarea trupelor ucrainene din Donbas pare să-i fi garantat lui Kolomoisky un regim privilegiat în relaţia cu autorităţile, nu la fel se poate spune despre Dmitro Firtaş, oligarhul care a intermediat şi căpuşat vreme de ani de zile importurile de gaze naturale din Federaţia Rusă. Firtaş a ales să plece la Viena în momentul revoltelor de la începutul anului 2014. A fost însă reţinut de autorităţile austriece, fiind urmarit pentru corupţie de către FBI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.