Cine sunt cei 21 care şi l-au ales coordonator de doctorat pe profesorul „Nici, nici, nici”

Generalul cu patru stele profesor universitar doctor Gabriel Oprea a coordonat tezele de doctorat a 21 de persoane în perioada 2004-2013, a scris Emilia Şercan. Autoarea a relevat faptul că nouă dintre aceste persoane şi-au susţinut lucrările la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar alte 12, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (ANIMV), aflată în subordinea SRI. Vă prezentăm mai jos articolul integral al Emiliei Șercan, mai ales pentru că informaţiile conşinute de acesta au devenit relevante şi de cercetat în actualul context referitor la Gabriel Oprea.

Dintre cei 21 de doctori ai acestuia, şase au fost devoalaţi ca plagiatori: Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănişoară şi Dumitru Pârvu.

De altfel, teza de doctorat a lui Gabriel Oprea însuşi este suspectată a fi fost plagiată.

PressOne a scris că întreaga carieră de profesor universitar a lui Gabriel Oprea nu există în realitate şi că el a devenit profesor universitar şi coordonator de doctorate în urma unui lung şir de ilegalităţi, cu complicitatea mai multor instituţii ale statului: Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Ministerul Educaţiei, Universitatea de Apărare „Carol I”, Academia de Poliţie şi Academia Naţională de Informaţii.

În cei 14 ani de când deţine titlul de profesor universitar, Oprea nu a predat nici măcar un singur curs în faţa studenţilor.

Mai mult, el s-a transferat de la Colegiul Naţional de Apărare la Academia de Poliţie, iar de la Academia de Poliţie la Academia Naţională de Informaţii, deşi legislaţia interzice explicit transferul cadrelor didactice de la o instituţie de învăţământ superior la alta.

Potrivit unui răspuns primit de la Academia Naţională de Informaţii, instituţie unde fostul vicepremier este încadrat ca profesor universitar, „în prezent, dl. profesor Gabriel Oprea nu are în coordonare niciun doctorand, de altfel nu a mai preluat în calitate de conducător niciun student al şcolii doctorale, care să devină doctor în cadrul ANIMV, din anul 2009”.

ULTIMA ORĂ. Contactat cu puţin timp înainte de publicarea acestui material, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, ne-a declarat oficial că Gabriel Oprea nu mai desfăşoară niciun fel de activitate didactică la Academia Naţională de Informaţii.
*
Înainte să vedem cine sunt cei 21 cărora Oprea le-a călăuzit paşii către atingerea apogeului ştiinţific – doctoratul, e utilă o recapitulare a unor momente anterioare.

De la buticar la universitar

În anii ’90, după ce a trecut în rezervă şi a început să se ocupe de comerţul cu amănuntul şi schimbul valutar, Gabriel Oprea scria „jurist” la rubrica dedicată profesiei din documentele publice.
În ceea ce priveşte partenerii de afaceri, nu era mofturos: de pildă, Daniel Constantin Ștefănescu, cel căruia i-a vândut firma Ana 94 Service Internaţional SRL, era bucătar de meserie.

Anul 2000 marchează o turnură majoră în viaţa lui Gabriel Oprea. Obţine diploma de doctor la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, apoi devine director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare – instituţie căreia i-a mers vestea că e pepinieră de colaboratori ai serviciilor secrete -, precum şi vicepreşedinte al Fundaţiei Colegiului Naţional de Apărare.

În 2001, Oprea este reactivat ca ofiţer de justiţie militară cu gradul de general-maior şi ajunge profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare, însă fără a îndeplini criteriile impuse de legile educaţiei. În acelaşi an, premierul Adrian Năstase îl numeşte preşedinte al Administraţiei Naţionale Rezervele Statului, funcţie cu rang de secretar de stat.

În 2002, profesorul universitar Gabriel Oprea obţine dreptul de a coordona doctorate, cu complicitatea mai multor instituţii ale statului şi fără a bifa cerinţele legislaţiei în vigoare la acea dată. Tot în 2002, Adrian Năstase îl instalează prefect al Bucureştiului.

Din acest moment, Gabriel Oprea „coordonează” activitatea doctorală a unor deţinători de poziţii-cheie în statul român, dar şi a unor persoane care „promiteau”, în baza profilului şi a CV-ului, că vor avansa către conducerea unor instituţii din Justiţie sau din sistemul de siguranţă naţională.

Timp de 9 ani, între 2004 şi 2013, 21 de persoane au obţinut titlul de doctor sub coordonarea profesorului universitar Gabriel Oprea.

Cinci din serviciile secrete

Aceste persoane pot fi împărţite în cinci categorii: ofiţeri din serviciile secrete, magistraţi, poliţişti, politicieni şi apropiaţi de-ai săi.

Din categoria servicii secrete, „ucenicii” lui Oprea au fost:
– Radu Timofte (director al SRI la data susţinerii tezei – 2004, decedat în 2009);
– Florian Coldea (prim-adjunct al directorului SRI la data susţinerii tezei – 2010, funcţie pe care o deţine şi azi);
– Ionel Marin (adjunct în exerciţiu al directorului SRI la data susţinerii tezei – 2006);
– Dumitru Zamfir (adjunct în exerciţiu al directorului SRI la data susţinerii tezei – 2006);
– Daniel Andrei Moldoveanu (şeful Comunităţii Naţionale de Informaţii din subordinea Consiliului Suprem de Apărare a Țării la data susţinerii tezei – 2013).

Întrebat pe ce criteriu l-a ales pe Gabriel Oprea să-i conducă teza de doctorat, prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, ne-a transmis, prin intermediul Biroului de Presă al SRI, următorul răspuns:

„Studiile doctorale s-au desfăşurat, cu respectarea tuturor normelor academice şi legale, pe durata a patru ani. Acestea au început în anul 2007, în cadrul Academiei de Poliţie, unde exista, la acel moment, posibilitatea desfăşurării studiilor doctorale în domeniul securităţii naţionale. Domnul general Florian Coldea şi-a finalizat studiile doctorale în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii ‘Mihai Viteazul’ în anul 2010. În acelaşi an a susţinut public lucrarea de doctorat cu titlul ‘Managementul schimbării în serviciile de informaţii’ şi a avut un singur coordonator pe întreaga durata a studiilor.”

Magistraţi şi poliţişti

Oprea şi-a concentrat atenţia şi către justiţie. Astfel, le-a călăuzit paşii pe drumul ştiinţei următorilor magistraţi:

– Marcel Sâmpetru (prim-adjunct al procurorului general al României la data susţinerii tezei – 2004);
– George Bălan (procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti la data susţinerii tezei – 2006);
– Bogdan Licu (membru al CSM la data susţinerii tezei, în 2011, devenit între timp prim-adjunct al procurorului general al României);
– Florica Diaconescu (judecător la Curtea de Apel Craiova, Secţia I Civilă, la data susţinerii tezei – 2011).

Întrebat care a fost criteriul în baza căruia l-a ales pe Gabriel Oprea pentru a-i fi coordonator de doctorat, George Bălan ne-a declarat: „Pentru că era singurul care răspundea de acea materie în instituţia respectivă”. La vremea repectivă, în Academia de Poliţie mai existau şapte profesori specializaţi pe domeniul Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
*
În categoria doctoranzilor lui Oprea din Poliţie au intrat:

– Remus Șpan (adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră la data susţinerii tezei, în 2007);
– Dumitru Pârvu (şeful Poliţiei Sector 6 la data susţinerii tezei – 2007, numit adjunctul şefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea);
– Constantin Bolboşanu (şef Serviciu în cadrul Direcţiei de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor din cadrul IGPR la data susţinerii tezei – 2007, numit adjunct al şefului IGPR în mandatul de ministru de Interne al lui Gabriel Oprea);
– Vasile Toma Rus (fost şef al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate din IGPR, lector universitar la Universitatea „Spiru Haret” la data susţinerii tezei – 2011, numit subsecretar de stat, adjunct al şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului de Interne în mandatul de la Interne al lui Gabriel Oprea).

Politicieni şi apropiaţi

În categoria politicienilor intră persoane care au avut legătură cu controlul parlamentar al serviciilor secrete sau al sistemului de apărare:

– Radu Stroe (deputat PNL la data susţinerii tezei – 2013, devenit ulterior ministru de Interne în guvernul USL şi membru în comisia parlamentară pentru controlul SRI);
– Mihai Stănişoară (deputat la data susţinerii tezei – 2011, anterior preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate şi fost ministru al Apărării);
– Romeo Raicu (vicepreşedinte PDL la data data susţinerii tezei – 2011, fost deputat şi preşedinte al Comisiei parlamentare de control al SIE);
– Neculai Onţanu (primarul sectorului 2 la data susţinerii tezei – 2010, secretar general al UNPR şi prieten cu Gabriel Oprea).
*
Ultima categorie este formată din persoane apropiate fostului vicepremier:

– Loredana Radu (avocată, l-a apărat, printre alţii, pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Rovinari-Turceni);
– Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea la Ministerul Apărării Naţionale şi la Ministerul de Interne, decorată de două ori de preşedintele Traian Băsescu, cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler şi cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, şi o dată de preşedintele Klaus Iohannis, cu „Steaua României”);

– Adrian Petrache (om de afaceri, cel pe care fostul preşedinte Traian Băsescu l-a inclus în triunghiul Oprea-Bittner-Petrache prin faimoasa declaraţie din 2004 – „Gabriel Oprea este şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase, din care fac parte Alexandru Bittner şi Adrian Petrache”);

– Ioan Șandru (ginerele lui Pantelimon Avram, fost director al uneia dintre cele mai puternice companii energetice din România, Romgaz).

Am cerut poziţia oficială a tuturor celor cărora Gabriel Oprea le-a coordonat teza de doctorat. Cu excepţiile prezentate mai sus (Florian Coldea şi George Bălan), ei nu au răspuns nici la telefon, nici la mesaje.

Aceleaşi comisii de susţinere

În toate comisiile de susţinere a celor 9 teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia de Poliţie s-au aflat aceleaşi cadre didactice: prof. univ. dr. Luca Iamandi, prof. univ. dr. Ștefan Gheorghe Teodoru, prof. univ. dr. Costică Voicu (fost rector al Academiei de Poliţie), prof. univ. dr. Ion Suceavă, prof. univ. dr. Vasile Mihai Ozunu şi prof. univ. dr. Gheorghe Toma.

În toate comisiile de susţinere a celor 12 teze de doctorat pe care Gabriel Oprea le-a coordonat la Academia Naţională de Informaţii s-au aflat aceleaşi cadre didactice: prof. univ. dr. Vasile Dîncu (actual vicepremier şi fost director al Școlii Doctorale a ANIMV), prof. univ. dr. Constantin Onişor (actual director al Școlii Doctorale a ANIMV), prof. univ. dr. Ion Neagu (coordonatorul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea), prof. univ. dr. Teodor Frunzeti (fost rector al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”), prof. univ. dr. Florin Râpan, prof. univ. dr. Gheorghe Toma, prof. univ. dr. Marius Hanganu, prof. univ. dr. Mihai Vasile Ozunu, prof. univ. dr. Țuţu Pişleag, prof. univ. dr. Ștefan Gheorghe Teodoru, conf. univ. dr. Cristian Barna.
*
Iată lista celor 21, în funcţie de instituţia unde şi-au susţinut teza de doctorat:

Articol preluat de aici: pressone.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.