Cine sunt milionarii israelieni pe care DNA îi vrea după gratii

DNA cere arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni, milionari, implicaţi în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, în care Remus Truică şi Paul al României sunt inculpaţi. Aceştia sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor. Cei patru oameni de afaceri sunt: Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi.

Stenogramele din dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt inculpați Remus Truică, Andrei Marcovici și Dan Andronic, dezvăluie prezența în gruparea infracțională a lui Benjamin „Benny” Steinmetz (FOTO), un miliardar franco-israelian extrem de interesat de afacerile din România. Cea mai importantă țintă a lui Steinmetz, a cărei avere se ridică la 3,5 miliarde de dolari, o reprezintă aurul din Apuseni, în special cel de la Roșia Montană. El, împreună cu oamenii de afaceri americani Seth Klarman şi John Paulson controlează compania Gabriel Resources, cea care a încercat să dezvolte o mină de aur în România, care implica distrugerea a patru vârfuri de munte. Au fost temeri că acest lucru ar lăsa în urmă un lac de reziduuri toxice, cu apă cu cianură. Confruntat cu manifestaţii ample de stradă, Parlamentul român a decis să nu dea curs acestei investiţii. Gabriel Resources nu s-a lăsat şi a acţionat România în judecată la Curtea de Arbitraj. Conform România Curată, Remus Truică, fostul șef de cabinet al lui Adrian Năstase și unul dintre bogații României, cu conecțiuni puternice în lumea politică și de afaceri, a dezvoltat afaceri cu Steinmetz. Truică a cumpărat, potrivit România Curată, de pe bursa din Toronto unul dintre pachetele importante de acțiuni corporației care vroia să dea drumul la zăcământul aurifer de la Roșia Montană. Truică apare ca asociat cu 50% în firma BRG Residencial Consulting Services SRL, restul de 50% aparţinând unui offshore din BVI, Riverside Real Estate Corp Ltd din Insulele Virgine Britanice. Truică este administratorul firmei împreună cu Sandra Merloni-Horemans, o belgiancă care conduce operațiunile lui Steinmetz din mai multe țări. Eșecul de la Roșia Montană i-a îndreptat pe Steinmetz, Klarman și Paulson spre un alt teren din Patrulaterul Aurier din Apuseni: Băișoara din județul Cluj. Într-un document recent al Gabriel Resources, se arată că firma autohtonă Rom Aur va continua activitatea pe un teren pus la dispoziţie de Primăria Cluj Napoca, condusă de Emil Boc. Actul poartă semnătura administratorului Rom Aur, Nicolae Gruia Suciu. Această societate apare ca având acţionar unic Gabriel Resources BV Nederland.

În zona Băişoara, activează pe un segment conex o firmă apropiată fostului ministru Ioan Rus. Băişoara este o localitate din nord-estul Munţilor Apuseni, la o distanţă de 50 de km. de Cluj Napoca. Mineritul metalifer de aici este cunoscut de sute de ani, potrivit atestărilor documentare. În localitate a fost constituită o persoană juridică alcătuită dintr-un conglomerat de composesorate şi primării ce deţin terenuri în zonă. Terenul arondat acestei persoane juridice este în mare parte terenul sub care de sute de ani se cunoaşte faptul că există zăcăminte auro-argintifere. Drept dovadă minele vechi de sute de ani din Băişoara şi interesul Gabriel Resources pentru acestea. Agenţia Naţională de Resurse Minerale a eliberat licenţă de concesiune pentru explorarea minereurilor auro-argintifere firmei Rom Aur (pe atunci „Rom Aur” – S.R.L. Roşia Montană, în calitate de concesionar), după ordinul 147/2006 emis de guvernul Tăriceanu. Potrivit bilanţurilor fiscale depuse, Rom Aur avea de-a lungul anilor trecuţi câte 5-9 angajaţi şi constant pierderi de sute de mii de lei, ba chiar 1,8 milioane lei anul trecut. În ceea ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană, una din probleme este cea legată de exproprieri. Nefiind vorba de un proiect declarat de inters naţional, exproprierile nu se pot face decât cu acordul proprietarilor persoane fizice. Or, la Băişoara, în cazul începerii exploatării, nu ar mai fi vorba de proprietari persoane fizice, ci de proprietar o Asociaţie care include o serie de composesorate şi, mai ales, Primării. Adică instituţii ale statului. Care nu va mai pune piedici exploatării. Steinmetz a fost interesat și de Loteria Română.

În urmă cu trei ani, reprezentanții companiei austriece Novomatic au încercat, în secret, să parafeze cu Loteria Română un contract de zeci de milioane de euro privind dotarea cu echipamente de tip videoloterie. Austriecii sunt parteneri de afaceri cu Steinmetz, prin intermediul firmei BSG Investments. Novomatic nu intra direct în afacere ci printr-un interpus: Novotalica. Aceasta avea ca acționari grupul Novomatic şi o firmă condusă de Tal Silberstein, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremeacând acesta din urmă era premier, şi consultant al fostului preşedinte Traian Băsescu, şi Remus Truică. De altfel, numele Novotalica era o combinație între Tal (Silberstein) și Novomatic. Steinmetz apare ca inculpat în dosarul retrocedărilor ilegale, alături de Truică, Andronic și, surpriză, Tal Silberstein. Compania afaceristului israelian a fost implicată, în 2007, într-un scandal privind concesionarea unui zăcământ de diamante în Sierra Leone, a cărui miză s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari. Corporaţia lui Steinmetz le-a promis locuitorilor case noi, condiţii civilizate de trai, investiţii şi multe altele.

Când africanii au cerut respectarea contractului, au fost împuşcaţi de armată. În 2013, Steinmetz a pus mâna dubios cel mai important zăcământ de fier din Guineea (cumpărând cu 167 de milioane de dolari, zăcăminte a căror valoare este estimată la peste 5 miliarde de dolari). Departamentului de Justiție al SUA și al FBI au deschis anchete în acest caz. Steinmetz a intenționat să dezvolte afaceri în zona imobiliară însă proiectul Planorama, din Doamna Ghica, București, s-a dovedit un mare eșec. Din cele patru blocuri propuse pentru construcție s-a finalizat doar unul singur. Cei care au cumpărat apartamente în acesta au în vecinătate o mare groapă și câteva schelete de la celelalte trei blocuri lăsate de izbeliște. De asemenea, în BSG anunţa un proiect rezidenţial cu 900-1.100 locuinţe şi o investiţie de 100 – 120 de milioane de euro în Grozăvești, București. Numai că terenul era un parc și nu putea interveni pe el. Totodată, Steinmetz, prin prin subsidiara Seven Hills, a anunțat planuri mărețe pentru piaţa imobiliară din România: 500 de milioane de euro în mai multe proiecte rezidenţiale din România. După achiziţia terenului din parcul Grozăveşti, compania şi-a completat portofoliul cu noi terenuri: patru ha. în Pantelimon (1.000 apartamente), 50 de ha. la Săftica (1.000 vile) şi 100 de ha. la Corbeanca (2.500 vile), două terenuri la Ploieşti (250 apartamente) şi unul de 67 ha. la Braşov (3.000 apartamente). Tot ce s-a „obținut” este un lanț de executări silite. Datoriile generate de creditele angajate pentru cumpărarea acestor terenuri s-au adunat, iar în 2012 a apărut prima executare silită – terenul de 50 de ha. de la Săftica. Compania imbiliară era reprezentată de Moshe Agavi, unul dintre cei patru israelieni căutaţi de DNA. Cea mai mare parte a averii lui Steinmetz provine din afacerea cu diamante, minerit şi energie. Cel mai valoros activ al omului de afaceri este Steinmetz Diamond Group, care a tăiat şi şlefuit cel mai scump diamant vândut la o licitaţie, cu 83 de milioane de dolari. În 2010 a vândut grupului brazilian Vale, pentru 2,5 miliarde de dolari, 51% din acţiunile companiei sale din Guinea, care se ocupa cu mineritul fierului. Zăcămintele preluate de Vale sunt considerate printre cele mai mari rezerve de minereu de fier din lume Partenerul lui Steinmetz, Tal Silberstein, a fost consilierul mai multor politicieni români. A schimbat tabăra după cum a fost plătit mai bine.

Unul dintre cei mai cunoscuți jurnalişti specializaţi pe PSD, Cristian Şuţu, a scris acum câţiva ani despre mişcările lui Silbestein: “Pe vremuri, când lucra ca ofiţer într-o unitate de elită a armatei israeliene (unii zic Mossad), probabil că avea şi alte nume. Prin 2002, Traian Băsescu a intrat în contact cu el la Viena. Au bătut palma şi Silberstein a venit la Bucureşti lucrând pentru Băsescu în campania “DA pentru Bucureşti”. Ulterior, vocabula DA a fost folosită şi în proiectul politic cîştigător pentru Băsescu, Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD. Numai că Silberstein se mutase deja cu arme şi bagaje la cel care plătea mai bine şi care la momentul acela părea să devină următorul preşedinte al României. Anii 2003 şi 2004 l-au găsit astfel pe Silberstein în sediul din Băneasa al PSD, lucrînd cot la cot cu Andronic într-o mega-structură de campanie pentru dictatorul Adrian Năstase. Fără succes. Norocul ţi-l faci însă cu mîna ta. Aşa că, după alegeri, Silberstein şi Andronic au devenit parteneri de afaceri, ei semnînd un contract cu Tăriceanu şi cu PNL. Afacerea a mers bine, astfel că cei doi l-au adus la Bucureşti şi pe celebrul Arthur Finkelstein, care a venit cu tot cu Ford. Din informaţiile mele, Silberstein şi-a păstrat legăturile atît cu Băsescu, prin Vasile Blaga, dar mai ales cu Adrian Năstase, despre care spune într-un interesant interviu din JN că păstrează o relaţie apropiată”. Practic, spunea Suţu, Silberstein a fost apropiatul celor mai grei oameni politici din România. Tal Silberstein este licenţiat în inginerie la Universitatea din Tel Aviv şi a obţinut un master în filozofie de la aceeaşi instituţie. Israelianul are în spate o carieră bogată de consultant politic. În paralel cu activitatea de consultant politic, Tal Silberstein se ocupă şi de afaceri. În 1999 a devenit fondatorul unei firme specializate în management şi consiliere, pe care a părăsit-o în 2007 ca să se concentreze pe antreprenoriat, cu investiţii în domeniul imobiliar, al resurselor naturale şi al jocurilor de noroc. În 2002, Tal Silberstein a fost implicat într-un dosar de fraudă legat de modul în care a fost finanţată campania electorală a lui Ehud Barak, un politician israelian, dar cazul a fost clasat. Shimon Sheves, unul dintre cei patru israelieni citaţi de DNA, a fost şeful de cabinet al fostului premier israelian Itzhak Rabin, între 1992 şi 1995. După asasinarea acestuia, Sheves a renunţat la cariera politică pentru a intra în afaceri. A fost consilier pentru guverne şi lideri politici din România, Bulgaria, Ungaria, Austria, Serbia şi Statele Unite.

În România, Sheves a fost acţionar al unei companii de asigurări, alături de Tal Silberstein. Legătura lor invizibilă trecea printr-o companie off-shore, înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Acest parteneriat a avut drept scop o afacere cu medicamente şi a fost iniţiată în guvernarea PSD 2000-2004, conform Evenimentului Zilei. La afacere participa şi Remus Truică. „Da, ne-am asociat în această societate care trebuia să fie o interfaţă pentru distribuţia produselor farmaceutice generice. Adică, medicamente generice. Firma însă nu are şi nici n-a avut activitate pentru că, în fine, n-am avut timp să ne ocupăm prea mult de ea. Îi cunosc foarte bine pe Silberstein, Sheves şi Birger (Gil Birger, un partener de afaceri al celor doi, n.r.) şi, fiind prieteni, ne-am asociat. I-am cunoscut în perioada în care aceştia au lucrat pentru Năstase şi PSD”, declara atunci Remus Truică pentru EVZ. În 2000, un tribunal israelian l-a condamnat pe Shimon Sheves la doi ani de închisoare, dar în 2003, Curtea Supremă l-a găsit nevinovat. Statul israelian a făcut apel, iar bărbatul a fost găsit vinovat pentru corupţie, când era funcţionar guvernamental. Shimon Sheves a fost partener în compania RSLB, alături de generalul Amnon LIpkin-Shahak, Gil Birger şi Yuval Rabin. Aceasta a avut un parteneriat de colaborare cu First One Communication, în spatele căreia stă Dan Andronic. Cei patru asociaţi israelieni ai RSLB s-au regăsit la un miment dat în staff-ul companiei americane Alliance Security Products, Inc., specializată în comercializarea pe teritoriul SUA a echipamentelor antitero şi de securitate produse în Israel. Conform unui comunicat al DNA, la data de 17 decembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: 1. TAL SILBERSTEIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălarea banilor; 2. SHIMON SHEVEZ și BENJAMIN „BENY” STEINMETZ, oameni de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și complicitate la spălarea banilor; 3. MOSHE AGAVI, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunii de aderare la un grup infracțional organizat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4529 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.