Cine sunt românii care cumpără gaze de la bulgari

De la 1 ianuarie 2017, gazele pot circula bidirecţional pe conducta Giurgiu – Ruse, un proiect comun al României şi Bulgariei, care a costat 24 de de milioane de euro, din care 9 milioane de euro a reprezentat contribuţia UE. La licitaţiile de rezervare de capacitate, pentru 2017, pe acest gazoduct, s-a încheiat un singur contract, pentru luna ianuarie 2017.

Potrivit informaţiilor de pe Platforma Regională de Rezervare de Capacitate – RBP, operată de transportatorul maghiar FGSZ exclusiv pe relaţia Bulgaria – România, s-a rezervat o capacitate de export de 150.000 de kWh/zi/lună, dintr-o capacitate totală scoasă la licitaţie de 21,6 milioane de kWh/zi/lună. Această cantitate este echivalentul a 0,42 de milioane de metri cubi lunar, cât se consumă acum în România, în 10 minute. Este o cantitate mică pentru ţara noastră, însă reprezintă un început. La capacitatea maximă a gazoductului, această cantitate rezervată va putea ajunge în România în fiecare oră.
De precizat că, pe relaţia de export România – Bulgaria, deşi a fost scoasă la licitaţie o capacitate de 1,62 milioane de kWh/zi/ lună, nu a fost contractat nimic, deci nicio companie din România nu a avut intenţia să exporte gaze la vecini. Cel puţin deocamdată.

Cine exportă

Cine este exportatorul gazului din Bulgaria şi cine este/cine sunt compania/companiile din România care este/sunt pregătită/pregătite să îl cumpere constituie secret comercial pentru societatea românească Transgaz,­­­­ care administrează, împreună cu omologul bulgar Bulgartransgaz, interconectorul Giurgiu – Ruse. Potrivit unor surse din piaţă însă, două companii din România ar fi interesate să aducă gaz din Bulgaria. Acestea sunt WIEE, o firmă controlată de ruşii de la Gazprom, şi Transenergo, un trader de energie şi gaze deţinut de milionarul Nelu Coman. Geta Coman, director Transenergo, nu a dorit să confirme oficial că s-a înţeles cu bulgarii pentru importul de gaze, însă a precizat că firma pe care o conduce doreşte, într-adevăr, să-şi diversifice cât mai mult sursele de aprovizionare cu gaze. Nu am putut afla numele exportatorului bulgar, dar este de presupus că este o altă firmă aflată în sfera de influenţă a Gazprom, gigantul rusesc care furnizează 100% din gazele Bulgariei şi deţine participaţii importante şi în firmele care îl distribuie. În acest moment, preţul la care firmele româneşti ar putea aduce gaze din Bulgaria este o totală necunoscută, mai ales că, fizic, nicio livrare nu a avut loc până la această dată. Datele Transgaz de pe primele 15 zile ale lunii ianuarie arată că niciun metru cub nu a tranzitat gazoductul dinspre Bulgaria spre România. Acest lucru este însă posibil să se întâmple în a doua jumătate a acestei luni.

Scopuri pe termen mediu

Gazoductul Giurgiu – Ruse este prima secţiune a amplului proiect BRUA, o reţea de conducte care urmează să conecteze pieţele din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, şi care ar trebui să faciliteze aducerea gazelor din Azerbaidjan către Europa. Ca scop imediat, Giurgiu – Ruse trebuie să asigure că, în caz de criză energetică în Bulgaria, ţară dependentă 100% de gazele ruseşti, până la 4 milioane de metri cubi de gaze din România să treacă zilnic pe sub Dunăre, spre ajutor. Pe an, 4 miliarde de metri cubi de gaze vor putea trece din România în Bulgaria şi 1,5 miliarde de metri cubi în sens invers.

Ca scop pe termen mediu, proiectul BRUA trebuie să asigure „evacuarea“ către Vest a gazelor din Marea Neagră, care vor fi extrase, începând din 2019, de Petrom şi ExxonMobil. Cea mai mare parte din conducta BRUA se va găsi pe teritoriul României, astfel, ţara noastră va câştiga şi din impunerea de taxe de tranzit pe transportul de gaze, nu numai din comerţul transfrontalier. În prezent, Transgaz lucrează la construcţia a 528 de kilometri de conductă pe teritoriul ţării, care costă circa 500 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă finanţare UE.

În prezent, necesarul de gaze al pieţei româneşti este de 11-12 miliarde de metri cubi anual, din care o treime reprezintă importuri din Rusia. În urmă cu un an, ruşii nu acopereau nici măcar 10% din piaţă, însă au scăzut masiv preţurile, astfel încât au câştigat clienţi în defavoarea producătorilor locali, Romgaz şi Petrom.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1067 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.