Cine va avea mari probleme cu insolvenţa producătorului de căldură al Capitalei

Compania franceză Engie, care controlează Distrigaz Sud Reţele, prestator al serviciului de distrubuţie a gazelor către Elcen Bucureşti, producătorul de căldură al Capitalei, susţine că a luat act, cu surprindere şi profundă preocupare, de decizia Consiliului de Administraţie al Elcen de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei. „Această decizie, luată fără consultarea tuturor părţilor implicate, va avea consecinţe negative asupra situaţiei financiare a Distrigaz Sud Reţele, periclitând realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului Bucureşti, cât şi al întregii zone operate de companie”, se spune într-un comunicat de presă. În prezent, valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de Elcen faţă de Distrigaz Sud Reţele se cifrează la 155 milioane de lei şi vor creşte semnificativ pe durata sezonului rece.

Francezii susţin că, pe întreaga durată a relaţiei contractuale, Distrigaz Sud Reţele şi-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog şi pentru identificarea unor soluţii viabile, cum ar fi reeşalonarea datoriilor Elcen coroborată cu finanţarea acestora de către acţionarul său majoritar. „În plus, în ciuda acumulării unor creanţe importante, Distrigaz Sud Reţele a adoptat în permanenţă o atitudine constructivă şi responsabilă, găsind soluţii care să nu aibă nicio consecinţă negativă asupra alimentării cu apă caldă şi căldură a clienţilor RADET”, se spune în comunicat. Engie consideră că singura soluţie durabilă menită să evite falimentul Elcen şi Radet şi să garanteze, pe termen lung, aprovizionarea cu apă caldă şi căldură a locuitorilor din Bucureşti constă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român, cât şi de Primăria Municipiului Bucureşti.

Radet, regia de termoficare a Primăriei Capitalei, şi Elcen, companie deţinută de Ministerul Energiei, au decis săptămâna trecută să ceară intrarea în insolvenţă pe fondul situaţiei financiare dintre cele două societăţi.

Radet are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauză că nu primeşte banii de la Radet, are datorii restante către furnizorul de gaze Romgaz şi către distribuitorul de gaze Engie. Datoriile totale ale Elcen au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de Radet însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.