Cine vor fi următorii comisari europeni

Desemnarea candidaților pentru posturile de comisari europeni a intrat în linie dreaptă, astfel că guvernele țărilor membre ale UE trebuie să decidă oțiunile până la sfârșitul lunii iulie, potrivit Agerpres.

Urmează apoi ca Jean-Claude Juncker, președintele ales al Comisiei Europene, să decidă cum vor fi distribuite portofoliile.

Pe 30 august, în cadrul unui summit la care participă toți liderii din UE, se vor hotărî cele mai importante posturi, iar noua echipă a Comisiei va primi, până la 31 octombrie, dată la care expiră mandatului actualei Comisii, aprobarea Parlamentului European.

Parlamentul organizează audieri individuale ale nominalizaților, însă nu poate decât să aprobe sau să respingă noua echipă a CE în întregul ei. PE vrea ca cel puțin nouă persoane nominalizate să fie femei.

Lista candidaţilor nominalizaţi de fiecare guvern din Uniunea Europeană

Reuters a realizat lista candidaților nominalizați de guvernelor lor sau care au șanse să fie nominalizați, pe baza informațiilor de la oficiali și diplomați:

Austria: Actualul comisar pentru politică regională, Johannes Hahn, a fost nominalizat din nou.

Belgia: Nu a fost luată încă o decizie. Comisarul pentru comerț, Karel De Gucht, vrea să rămână, dar este posibil să nu beneficieze de un sprijin suficient. Astfel s-ar putea face loc pentru eurodeputata de centru-dreapta Marianne Thyssen.

Bulgaria: Kristalina Gheorghieva, comisarul pentru afaceri umanitare, este o posibilă concurentă pentru portofoliul afacerilor externe, fiind susținută de premierul în exercițiu Plamen Oreșarski, însă guvernul acestui a demisionat miercuri, fără a nominaliza un candidat.

Cehia: Ministrul dezvoltării regionale, Vera Jourova.

Cipru: Christos Stylianides, fost purtător de cuvânt al guvernului, are cele mai mari șanse să fie nominalizat.

Croația: Comisarul pentru protecția consumatorului, Neven Mimica.

Danemarca: Nu a fost încă anunțat un candidat.

Estonia: Fostul premier Andrus Ansip.

Finlanda: Fostul premier Jyrki Katainen este comisar pentru afaceri economice până la sfârșitul lunii octombrie și va rămâne în Comisie, însă probabil nu pe acest portofoliu.

Franța: Nu a fost luată încă o decizie. Fostul ministru de finanțe Pierre Moscovici este posibilul candidat, dar fostul ministru pentru afaceri europene Elisabeth Guigou este de asemenea în cărți.

Germania: Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a fost din nou nominalizat.

Grecia: Nu a fost luată încă o decizie. Dora Bakoyannis, fost ministru de externe și primar al Atenei, este favorită, însă fostul ministru al dezvoltării Kostis Hatzidakis este de asemenea un posibil candidat.

Irlanda: Ministrul mediului, Phil Hogan.

Italia: Roma vrea ca ministrul de externe Federica Mogherini să fie șefa politicii externe a UE. Fostul premier și ministru de externe Massimo D’Alema este de asemenea un posibil candidat.

Letonia: Fostul premier Valdis Dombrovskis.

Lituania: Ministrul sănătății, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Luxemburg: Fostul premier Jean-Claude Juncker.

Malta: Fostul ministru al transportului Karmenu Vella.

Marea Britanie: Jonathan Hill, fost președinte al Camerei Lorzilor.

Olanda: Nici un nominalizat încă. Ministrul de finanțe Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, a fost menționat pentru portofoliul afacerilor economice. Ministrul de externe Frans Timmermans este de asemenea un posibil candidat pentru șefia politicii externe a UE.

Polonia: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Radek Sikorski este un concurent pentru postul de șef al diplomației europene. Comisarul pentru buget Janusz Lewandowski ar putea de asemenea fi nominalizat din nou.

Portugalia: Nu a fost luată încă o decizie. Vicepremierul Paulo Portas și eurodeputata Maria Joao Rodrigues se numără printre numele menționate.

România: Comisarul pentru agricultură, Dacian Cioloș, are șanse mari să fie din nou nominalizat.

Slovacia: Maros Sefcovic, comisar responsabil cu cooperarea între instituțiile UE, a fost nominalizat din nou.

Slovenia: Nu a fost luată încă o decizie, în contextul recent încheiatelor alegeri generale.

Spania: Fostul ministru al agriculturii Miguel Arias Canete.

Suedia: Nu a fost luată încă o decizie. Guvernul de la Stockholm o va nominaliza cel mai probabil tot pe Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne.

Ungaria: Nu a fost luată încă o decizie. Ministrul de externe Tibor Navracsics este posibilul nominalizat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.