Cinematografele de stat şi grădinile de vară vor fi transferate la primării

Deputaţii au decis marţi că toate sălile de cinema şi grădinile de vară aflate în prezent în administrarea Regiei Autonome România-Film vor putea fi trecute în subordinea primăriilor. Este vorba de 166 astfel de spaţii, al căror transfer a fost blocat de Guvernul Boc în anul 2011, printr-o ordonanţă de urgenţă.

“Intenţia este ca aceste cinematografe de stat să treacă la autorităţile locale, pentru a-şi păstra destinaţia de spaţii de cultură. Sunt locaţii centrale şi ar trebui să rămână ca spaţii exlcusiv de cultură”, a explicat pentru cotidianul.ro deputatul PSD Florin Pâslaru, secretar al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor. El a adăugat că, pentru a putea prelua spaţiile respective, primăriile trebuie să prezinte Ministerului Culturii, RADEF, un proiect cu privire la activităţile care se vor desfăşura în spaţiile respective. Pâslaru a mai spus că astfel vor fi evitate cazurile de până acum, când Regia a vândut asemenea spaţii unor investitori particulari care le-au transformat în magazine, fabrici de pâine sau alte afaceri care nu au nicio legătură cu destinaţia iniţială a locurilor respective.

Prin votul dat marţi în Plenul Camerei Deputaţilor se revine la legislaţia din 2008, care dă dreptul primăriilor să preia aceste spaţii.

Reamintim că în anul 2008 Parlamentul a decis ca toate sălile şi grădinile de spectacol cinematografic aflate în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „Româniafilm” (RADEF), împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, să treacă în administrarea consiliile locale.

Guvernul Boc susţinea că vrea să facă o reţea de cinematografe de stat

În luna mai 2011, Guvernul Boc a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a stabilit că primăriile nu mai au voie să preia aceste imobile, care vor rămâne în administrarea RADEF. Guvernul argumenta această decizie prin faptul că autorităţile locale nu au fost interesate să preia sălile respective, majoritatea fiind în stadii avansate de degradare. Până la momentul emiterii OUG 47/2011, 93 de săli au ajuns în administrarea primăriilor. Restul de 166 au rămas astfel la RADEF.

În plus, în aceeaşi ordonanţă se mai precizează şi un alt motiv pentru care este necesară păstrarea cinematografelor în administrarea RADEF. Mai exact, Guvernul Boc arăta că „se va crea o reţea unitară de cinematografe în vederea asigurării distribuirii filmului românesc realizat cu sprijin financiar din Fondul cinematografic, precum şi a accesului cetăţenilor la vizionarea producţiei cinematografice autohtone şi internaţionale”. Reţeaua ar fi trebuit să includă 33 de săli, printre care Cinema Patria, Corso, Mioriţa şi Favorit din Capitală, dar şi o serie de imobile din ţară, printre care: Cinema Florin Piersic, fost Republica – din Cluj Napoca; Cinema Patria – din Craiova; Grădina de vară din Drobeta Tr Severin; Cinema Arta din Sibiu; Timiş din Timişoara; Măgura – Braşov; Cinema Central în Bacău.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2011 privind reglementarea situaţiei juridice a unor săli şi grădini de spectacol cinematografic a fost respinsă marţi de Camera Deputaţilor. Pentru respingerea ordonanţei au votat 266 deputaţi de la USL PP-DD şi minorităţile naţionale. Împotrivă s-au pronunţat 42 de deputaţi PDL, în timp ce reprezentanţii UDMR s-au abţinut de la vot.

Lista sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic aflate în administrarea Regiei Autonome de Distrubuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.