Cinematografia românească, reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg

Institutul Cultural Român de la Stockholm este pentru cea de-a opta oară partener al Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, care se va desfăşura în perioada 23 ianuarie – 2 februarie. La această ediţie a festivalului, prezenţele româneşti sunt încadrate la secţiunea Vizionari, dedicată filmelor care au schimbat modul în care percepem cinematografia, unde va rula Al Doilea Joc (2014, regia Corneliu Porumboiu), şi la secţiunea Europa Europa, care include filme cu miză politică şi socială, unde documentarul Waiting for August (2014, regia Teodora Ana Mihai) va fi proiectat de patru ori în prezenţa regizoarei. Ambele filme vor fi proiectate în premieră în Suedia.

Prezentat în premieră în 2014 în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Al Doilea Joc este un documentar şi implică o discuţie între regizor şi tatăl său, arbitru de fotbal, pe baza unui meci din 1988, între două dintre cele mai importante echipe ale momentului, ambele reprezentante ale unor instituţii ale statului socialist, Steaua şi Dinamo. Pornind de la imaginile înregistrate ale meciului, filmul descompune momentul social şi politic şi construieşte scenarii alternative.

Waiting for August, debutul regizoarei de origine română, a fost distins în 2014 cu Premiul pentru Cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, Cehia, la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen, Norvegia, la Festivalul de Film Documentar Astra, Sibiu, şi nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun documentar european în cadrul European Film Awards. Dezbătând problema migraţiei economice, documentarul urmăreşte viaţa a 7 copii dinBacău care se gospodăresc singuri în aşteptarea întoarcerii mamei lor, plecată în Italia la muncă.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg, înfiinţat în 1979, este cel mai important eveniment de acest gen dinScandinavia şi are anual peste 35 000 de spectatori, fiind un important punct de întâlnire pentru producătorii şi criticii de film. În ultimii ani, cinematografia românească a fost o prezenţă constantă în festival, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 şi 2014, numeroşi cineaşti români au vizitat festivalul pentru a se întâlni cu presa, publicul şi distribuitorii internaţionali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.