Cinepolitica analizează subiecte controversate, lansează provocări şi incită la dezbateri

De la Berlin la Cinepolitica – un thriller despre atentatul eşuat asupra lui Hitler, în deschidere

13 Minutes/ Elser, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, deschide Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica pe 26 aprilie, la ora 20.30, la Cinema Studio din Bucureşti. Thriller-ul despre una dintre tentativele eşuate de asasinare a lui Adolf Hitler a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în afara competiţiei, şi va rula pentru spectatorii români în premieră, la puţin timp după lansarea lui în Germania. Cea de-a patra ediţie a festivalului va avea loc între 26 şi 30 aprilie, la Cinema Studio şi Elvire Popesco.

13 minute,care ar fi putut schimba cursul istoriei – o poveste fascinantă, mai puţin cunoscută publicului larg, este adusă pe ecrane de regizorul unor producţii ca Das Experiment sau Downfall. Pe 8 noiembrie 1939, un muncitor, Georg Elser (Christian Friedel), a plasat o bombă artizanală într-un local în care Hitler urma să ţină un discurs. Însă liderul nazist şi-a schimbat programul pe neaşteptate şi bomba a explodat la 13 minute după plecarea sa, omorând alţi opt oameni. „E o poveste bine construită despre un erou german singuratic, care a încercat să-l elimine pe Adolf Hitler în 1939 – un fel de prequel la nebunia finală din Downfall”, notează Screen Daily.

Babylon 13, serie despre războiul din Ucraina

Georg Elser a murit înainte de finalul războiului, pe 9 aprilie 1945, într-un lagăr de concentrare. Este şi ziua în care filmul va avea premiera în cinematografele din Germania.

Oliver Hirschbiegel este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori germani, multi-premiat pentru Das Experiment (2001) şi Downfall (2004), un film despre ultimele zile ale lui Hitler, cu Alexandra Maria Lara, nominalizat la Oscar. 13 Minutes marchează întoarcerea sa la filmele în limba germană, după trei producţii în engleză: The Invasion (2007), Five Minutes of Heaven (2009), distins cu Premiul pentru Regie la Sundance, şi Diana (2013).

13 Minutes, povestea unui atentat eşuat

Sub conceptul „arena”, Cinepolitica va aduce în premieră filme noi pe teme politice şi va organiza dezbateri, punctând subiecte fierbinţi ale momentului, de la conflictul Rusia-Ucraina, la preluarea puterii de către Statul Islamic, în zone din Orientul Mijlociu. Un astfel de film este Timbuktu, al lui Abderrahmane Sissako, nominalizat la Oscar şi distins cu şapte trofee César, inclusiv pentru Cel mai bun film şi regie. Inspirat din realitate, Timbuktu surprinde transformarea unui oraş din Mali preluat de jihadiştii din grupările Al-Qaida, Maghreb islamique (Aqmi) şi Ansar Dine. Fundamentaliştii islamişti au interzis plăceri simple, ca muzica sau fotbalul, şi au impus reguli extreme, în special femeilor. Sissako, originar din Mauritania, a câştigat şi Premiul Juriului Ecumenic la Cannes 2014. Proiecţia va fi organizată cu susţinerea Cinémathèque Afrique a Institutului Francez.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina

Shchastya-Happiness

Cea de-a patra ediţie Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica va pune în discuţie un subiect fierbinte, conflictul dintre Rusia şi Ucraina, într-un program special.

Pe 27 aprilie va fi proiectat documentarul Nasha Nadyia/ Nadia noastră, realizat de o echipa coordonată de Volodymyr Tykhiy despre Nadejda Savcenko, femeia pilot deţinută din iunie 2014 într-o închisoare din Rusia, în baza acuzaţiei de complicitate la uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei.

Deşi s-a dovedit că a fost capturată de forţele pro-ruse cu cel puţin 30 de minute înainte ca cei doi să fie ucişi, Nadia Savcenko nu a fost eliberată nici până astăzi. Ea a devenit un simbol al conflictului între Ucraina şi Rusia şi a fost aleasă în Parlamentul ucrainean în timp ce era în detenţie. În decembrie a intrat în greva foamei în semn de protest.

13 Minute

Nadia Savcenko a fost singura femeie care a făcut parte din trupele ucrainene de menţinere a păcii in Irak, între 2004 şi 2008, iar în 2009 afost prima absolventă a Universităţii Forţelor Aeriene din Harkov, deschisă până atunci doar bărbaţilor. În iunie 2014 se afla în estul Ucrainei ca membră a Batalionului Aidar de voluntari. Documentarul conţine, printre altele, imagini cu ea, interviuri cu familia, comandantul batalionului şi avocatul ei. O campanie naţională, #FreeSavchenko, se derulează în media ucraineană şi pe reţelele sociale.

În cadrul aceluiaşi program, pe 27 aprilie, vor fi proiectate 9 scurtmetraje documentare din seria Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, începută în timpul protestelor din Kiev de un grup de cineaşti care şi-a propus să surprindă permanent situaţia din zonele de conflict. Printre acestea, Road to Donetsk Airport, Brother, Shchastya/ Happiness, Interrogation, Enemy. Cele aproape 100 de scurtmetraje din proiect înregistrează, totodată, coagularea unei societăţi civile în Ucraina, potrivit fondatorului Babylon 13, Volodymyr Tykhyi. Proiecţiile vor fi urmate de dezbateri la care va participa ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer, alături de politologi şi jurnalişti.

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este dedicat filmelor cu tematică predominant politică (fie că este vorba de lungmetraje sau scurtmetraje, filme de ficţiune sau documentare), reunite sub sloganul „Singura noastră politică este cea a cinematografului”.

Timbuktu

Cu un concept original şi inovator, Cinepolitica este festivalul care dezvăluie publicului, prin intermediul artei cinematografice, mecanismele şi motivaţiile politice care îşi pun amprenta asupra noastră, a tuturor. Competiţia Internaţională a festivalului include o selecţie relevantă de lungmetraje recente, din întreaga lume, care abordează, într-o manieră specifică, zona politicului şi implicaţiile sale. Filmele sunt evaluate de un Juriu Internaţional, incluzând reputaţi experţi în cinema sau istorie şi politică, care stabilesc palmaresul festivalului, având în frunte Trofeul Cinepolitica. Programele speciale, necompetiţionale, cuprind filme grupate tematic, prezintă personalităţi importante ale lumii contemporane, analizează subiecte controversate, lansează provocări şi incită la dezbateri.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.