Cioloş, o altă cuminţenie a pământului

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, a venit în România, dar nu s-a oprit la Bucureşti, ci a aterizat la Suceava, pentru că acolo locuieşte o importantă comunitate poloneză, pe care a dorit să o viziteze. Premierul României, Dacian Cioloş, nu a avut nimic de obiectat şi s-a prezentat la întâlnire la data şi la ora fixate de Beata Szydlo. Cei doi şefi de guvern au discutat despre Europa post-Brexit, însă fiecare a vorbit pe limba lui: doamna Szydlo a vorbit în poloneză şi în numele grupului de la Vişegrad, în timp ce domnul Cioloş a vorbit în română şi în numele Bruxelles-ului. Doamna Szydlo este în favoarea modificării Tratatului European şi pentru creşterea rolului Parlamentului European în detrimentul celui al Comisiei Europene. Cuminte cum îl ştim, domnul Cioloş nu a vrut să supere pe cineva şi, de aceea, nu a împărtăşit punctul de vedere al doamnei Szydlo: „Sunt marje de manevră în limitele Tratatului actual şi considerăm că pe termen scurt, pe termen mediu, trebuie să lucrăm în primul rând pe marjele pe care ni le lasă Tratatul în momentul de faţă”.

Cuminte cum îl ştim, Dacian Cioloş nu a îndrăznit să o întrebe pe Beata Szydlo cum de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a sfidat Comisia Europeană, care ceruse Poloniei să nu se atingă de Tribunalul Constituţional, promulgând o lege referitoare la funcţionarea acestuia. Domnul Cioloş nu a avut curajul s-o întrebe pe doamna Szydlo nici cum se face că gradul de absorbţie al fondurilor europene în Polonia se apropie an de an de 100%. Şi nici cum este posibil ca Polonia, fostă ţară din lagărul comunist, ca şi România, să-i plătească pe funcţionarii din primării cu 1.000 de euro, iar pe profesorii debutanţi cu 800 de euro.

După ce a asistat cuminte la spectacolul oferit de copiii de etnie polonă din Soloneţu Nou în cinstea înaltului oaspete polonez, Dacian Cioloş a plecat la Bucureşti. La fel de cuminte, domnul Cioloş s-a aşezat în faţa calculatorului şi şi-a citit mesajele primite pe Facebook. Acelaşi premier din cale-afară de cuminte nu a avut nici o reacţie la declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău referitoare la relaţia România – Republica Moldova, ca nu cumva să deranjeze.

Aşadar, Dacian Cioloş este o adevărată cuminţenie a pământului. Şi dacă românii au o cuminţenie a pământului, pentru a cărei lipsă de acţiune plătesc cu vârf şi îndesat, atunci de ce să mai plătească ei şi pentru „Cuminţenia pământului” a lui Brâncuşi? Să scoată banii cuminţenia pământului de la Palatul Victoria, că doar nu dă de la el. Măcar în cazul achiziţiei sculpturii să dea dovadă de puţin curaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.