Cioloş: Condamn modul în care a acţionat ANAF

Premierul Dacian Cioloș a dat curs propunerii președintelui Călin Popescu-Tăriceanu, care i-a adresat o invitaţie de a veni în plenul Senatului, pentru a explica acțiunea ANAF la adresa televiziunilor trustului Intact cărora li s-a cerut să evacueze sediul confiscat de instanță în dosarul ICA.

UPDATE După primele explicații date de la tribuna Senatului, Cioloș a revenit la microfon răspunzând unor critici ale senatorilor. Premierul a reiterat că ANAF a respectat legea în cazul Antenelor, dar a condamnat comportamentul instituției atunci când a mers la trustul Intact.

„Vă asigur că am venit de bună-credinţă în faţa dvs. Prezenţa mea aici, în ciuda faptului că aveam o întâlnire programată cu domnul preşeidnte Timofti, am rămas până la sfârşit aici. Mi-aţi sugerat să modificăm prin ordonanţăd e urgenţă aceste legi. Domnul Teodorovici a făcut-o. Acea ordonanţă a fost declarată neconstituţională. Nu mă puneţi să repet o greşeală. Am căutat și căutăm soluțiile pentru a permite dreptul la liberă exprimare a televiziunilor din grupul Antena. Dar ele trebuie făcute în limitele legii. Nu putem să le facem altfel. Vreau să separ modul în care a acţionat ANAF, pe care îl condamn în faţa dvs. Am atras atenţia şi în această dimineaţă directorului interimar al ANAF. Nu voi accepta astfel de comportamente din partea niciunei instituţii. Dar un alt lucru este fondul pe care a acţionat ANAF. Nu era cazul să fiu informat atunci când aplică legea. Sunt interesat să fiu informat când nu respectă legea. ANAF a respectat legea. Această hotărâre judecătorească există din 2014. Acele sesizări făcute de Antenă au fost făcute şi în perioada în care domnul Teodorocivi era ministru la Finanţe şi nu s-a răspuns. Termenul de cinci zile. Aceste cinci zile sunt prevăzute de lege. Asta nu înseamnă că după cele cinci zile cei care sunt acolo vor fi evacuaţi cu forţa. Cel care este în cauză are dreptul să conteste. Procedura trebuia să fie începută pentru că lucrurile trenează de mai multă vreme. Dacă există soluţii pentru a facilita acest transfer dintr-o clădire în alta, le vom accepta”, a declarat premierul.

În debutul discursului său, Dacian Cioloș a declarat miercuri că, acţiunea ANAF nu reprezintă un atac la adresa presei, ci punerea în executare a unei hotărâri judecătorești. Premierul a mai susţinut că nu este vizată activitatea jurnalistilor şi că posturile nu îşi pierd licenţele de emisie, ba mai mult vor emite inclusiv luni, deoarece este un proces în derulare.

„Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei ședințe conduse de fostul președinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentințe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finanțe, pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanță notificarea oficială și va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătorești, este statul român și în această situație este datoria instituțiilor statului să își valorifice aceste bunuri așa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanței”, a declarat premierul.

El a menționat că termenul dat pentru evacuare voluntară este stipulat de Codul de procedură civilă, nu de ANAF.

„Acesta este cinci zile, conform legii, și se aplică tuturor persoanelor juridice pentru evacuare. Nu este o decizie specifică ANAF, în acest caz, termenul de cinci zile. Nu există în lege termene diferite pentru televiziuni sau alte tipuri de activități. Dacă nu se aplica termenul, atunci ANAF încălca prevederile legale și ar fi putut fi acuzat de discriminare”, a precizat Dacian Cioloș.

„Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliștilor. Posturile tv nu își pierd licențele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA și nu s-a pus problema în acest sens. În ciuda afirmațiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuție, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie și valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune”, a spus prim-ministrul.

Totodată, el a precizat că nu există un cadru legal în prezent care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv.

„La ora actuală, singura formă de valorificare a bunurilor confiscate de stat este reglementată de Ordonanța 14/2007, care presupune doar vânzarea bunurilor, ca formă de valorificare a acestora. Acest lucru a fost confirmat și de CCR prin decizia 859/2015, publicată în 10 februarie. Astfel, CCR constată că statul nu poate opta, în sensul păstrării în proprietatea lui privată, a unui bun confiscat sau transferat din proprietatea sa privată în cea publică decât printr-o intervenție legislativă. (…) În caz contrar, se aplică exclusiv prevederile ordonanței 14/2007, respectiv vânzarea bunului. Așadar nu există cadru legal în momentul de față care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv”, a spus el.

Cioloș a susţinut, de asemenea, că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care își desfășoară activitatea, astfel încât atitudinea agenților să fie una de respect față de cetățeni și față de contribuabili.

„Reprezentanţii posturilor TV au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabili în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm”, a spus premierul.

După intervenția premierului pe tema acțiunii ANAF la adresa televiziunilor trustului Intact, au luat cuvântul mai mulți senatori, unii dintre ei criticându-l pe Cioloș.

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a reiterat poziţia partidului şi a atras atenţia afirmând că măsura care vizează Antenele este una abuzivă. Fifor a arătat că ANAF a avut o intervenție în forță, abuzivă, și că premierul trebuie să explice această situație.

„Am solicitat această întâlnire ieri pornind de la un șir de evenimente desfășurate luni, atunci când o instituție a statului a înțeles să-și facă datoria ducându-se mai degrabă către ideea de abuz decât la ideea funcționării unei instituții a statului. Am semnalat derapajul de la democrație. (…) Vreau să rămânem pe câteva întrebări privind modul în care o instituție a statului înțelege să-și facă datoria. Ne putem întreba ce se întâmplă dacă o instituție a statului vine în forță și solicită într-un termen absolut aberant de 5 zile ca o instituție de presă să părăsească imobilul. Ne întrebăm ce va urma după o acțiune în forță”, a susținut Fifor.

De asemenea, Fifor i-a solicitat să explice și situația în cazul copiilor din Argeș internați la Spitalul ”Marie Curie”, arătând că este haos în sistemul de sănătate.

„Vreau să abordez și o altă temă, o temă care ține de o situație dramatică: este vorba de situația copiilor din județul Argeș care de două săptămâni se află între viață și moarte și nici noi, nici părinții nu au primit răspunsuri. Din afară se vede doar o bâjbâială nedemnă pentru un Guvern care a venit pentru a așeza instituțiile statului în limitele funcționării normale. Cu toate acestea avem copii între viață și moarte, avem trei bebeluși morți și nimeni nu poate da un răspuns. Foarte târziu s-a cerut intervenția celor din UE. Am înțeles că vine o misiune suedeză în câteva zile. Câteva zile sunt prea mult, alte cazuri pot să apară. Aș vrea să ne aplecăm asupra acestui lucru pentru că haosul din sănătate nu poate să mai continue. Vă solicităm să ne acordați răspunsuri pe această temă”, a spus Fifor.

Senatorul Ioan Ghișe a declarat că există soluții legale pentru stoparea „abuzului” ANAF

„Ceea ce s-a petrecut în ultimele zile e abuz. Rămâne ca prim-ministrul să ia la cunoștință și să acționeze potrivit legii pentru a aplica una dintre cele două soluții legale”, a spus senatorul.

Ghișe, vicepreședintele Partidului Puterii Umaniste Social Liberal, a prezentat două soluții pentru stoparea abuzului în cazul trustului INTACT.

„Prima soluție este ca statul român să poată închiria imobilele aflate în proprietatea sa (…). A doua soluție legală este vânzarea imobilelor. În cazul în care statul va considera că măsura închirierii nu e potrivită va recurge la vânzarea imobilelor”, a spus Ghișe.

„Cadrul legal e dat de o hotărâre de guvern”, a arătat senatorul.

Senatoarea ALDE, Cristiana Anghel, a declarat de la tribuna Senatului că nu va fi o doamnă cu mănuşi, pentru că nu are cum: “Voi face continuarea discursului de atunci când aţi fost învestit”, a spus Anghel, „Guvernul trădării naţionale”, a continuat ea.

“Cum să vină domnul Cioloş să ne spună că este normal ce se întâmplă cu Antena 3. Tot dosarul ICA a plecat de la acest domn, care acum este premier. Acum a venit precum criminalul la locul faptei să vadă dacă mortul mai mişcă. Dacă domnul de la ANAF este tot atât de independent, de ce nu s-a dus la Sibiu să ia casa domnului Iohannis, care a luat prin uz de fals.
De ce nu punem punctul pe “i”? Până când? Sunteţi în stare să vă urcaţi pe cadavre pentru bani, putere şi funcţie(…).

Trebuie să pupi, să minţi, nu se poate să mai spui adevăru în România. Eu nu mă tem să spun adevărul, pentru că am fost aleasă şi lumea mă trage de mânecă şi mă întreabă ce se întâmplă în această ţară. Lumea e supărată, disperată. De ce l-am dat jos pe Ponta?

Până când bătaia asta de joc. Nu aveţi căderea să spuneţi ceva în acest caz pentru că sunteţi în conflict de interese. Săptămâna viitoare vreau să văd cazul Sibiu-Iohannis.

La rândul său, Varujan Vosganian, ALDE, a declarat că, în calitate de ministru al finantelor, nu şi-ar fi permis să afirme că ANAF face lucruri despre care nu are cunoştinţă. Relaţia de subordonare este clară, spus politicianul.

De asemenea, Vosganian a explicat un răspuns la întrebarea dacă reprezentanţii Antenelor au solicitat mai bine de un an un dialog: “Cei de la Antena 3 spun cu insistenţă că au transmis solcitări către ANAF pentru a exista un dialog. Este adevărat că Antenele au solicitat un dialog timpd de un an şi jumătate şi nu au primit un răspuns?.

„Domnule prim-ministru, nu vindeţi acum, mai stati un an, lăsaţi chiriaşul unde e, dacă vreţi să faceţi o afacere. Aici e vorba de un bun public. A fructifica în interesul statului înseamnă un dialog, a mai spus Vosganian.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a solicitat, în plenul instituției, demisia premierului Dacian Cioloș.

„Nu vă consider un bun prim ministru și nu consider că acest Guvern își îndeplinește atribuțiile. Există procedura constituțională a demisiei dumneavoastră. Vă rog s-o luați în calcul. La modul cel mai serios, acest Guvern a dat suficiente dovezi de incompetență, de rea-credință și de proastă guvernare. Vă rog să luați în calcul demisia dumneavoastră și a Guvernului pe care îl conduceți, iar eu, Șerban Nicolae, vă asigur că în caz contrar voi solicita colegilor mei de la PSD, colegilor de la UNPR, de la ALDE și de la celelalte formațiuni politice, inițierea și adoptarea unei moțiuni de cenzură”, a declarat Șerban Nicolae.

Premierul declara marţi că nici el, și nici ministrul de Finanțe nu au fost întrebați de ANAF privind cazul Antenelor și că, în acest context, nu are ce explicații să dea.

Posturile de televiziune ale trustului Intact au primit luni somație de la ANAF să evacueze sediul în cinci zile. Acțiunea a venit în contextul în care în august 2014, odată cu condamnarea lui Voiculescu în dosarul ICA, instanța a decis și confiscarea mai multor bunuri ale acestuia, printre care și sediului în care își desfășoară activitatea Antenele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.