Cioloş, Dragnea, Tăriceanu şi Băsescu. Nimic despre Parlament

Se întâmplă în România. Numai în România. Alegerile parlamentare nu sunt despre Parlament, ci despre Guvern. PNL şi USR îl susţin pentru postul de premier pe Dacian Cioloş, PSD-ul l-ar propune pentru această funcţie pe Liviu Dragnea, Rovana Plumb sau Eugen Teodorovici, varianta ALDE este Călin Popescu Tăriceanu, iar Traian Băsescu îl propune pe Traian Băsescu.

În schimb, nimic despre Parlament. Candidaţii la Parlamentul României nu spun dacă vor mai vota în funcţie de cum stă ridicat degetul mare al şefului de grup parlamentar ori o vor face după discuţii serioase la partid, în comisiile de specialitate şi în plen. Nu ştim dacă viitorii parlamentari şi-au propus să îşi ia în serios rolurile de membri ai legislativului sau vor rămâne în continuare nişte umili executanţi ai ordinelor venite de la Guvern. Prin legile proaste pe care le-au votat pentru că aşa au primit temă, parlamentarii sunt în prezent nişte figuranţi într-o piesă în care rolurile principale le deţin preşedintele României, Guvernul, instituţiile de forţă şi liderii formaţiunilor politice. Niciunul dintre cei care timp de 4 ani vor lua indemnizaţie de parlamentar nu a spus dacă are în plan să modifice legislaţia stufoasă şi contradictorie care blochează cu anii proiectele cu finanţare europeană sau guvernamentală.

Viitorii deputaţi şi senatori, unii dintre ei cu state vechi în Parlament, nu au prezentat vreun plan care să facă din parlamentar un adevărat reprezentant al comunităţii din care provine. Într-o societate în care domneşte confuzia, votanţii au aşteptări mari de la parlamentari, cărora în campaniile electorale le reproşează lucruri care ţin de primărie, de consiliul judeţean sau de guvern. Orăşenii şi sătenii, deopotrivă, vor ca parlamentarii să vorbească unde trebuie pentru un drum mai bun, o centrală termică nouă, o reţea de apă şi de canalizare, un acoperiş pentru biserică, o uşă la şcoală ori pentru o fereastră la căminul cultural, că doar de asta i-au trimis la Bucureşti. Asta este realitatea. Însă deputaţilor şi senatorilor a ajuns să le fie frică până şi de umbra lor, aşa că nici măcar nu îndrăznesc să treacă prin faţa ministerelor care ţin proiectele în sertar şi conturile bine ferecate. Parlamentarilor nu le rămâne decât să facă interpelări adresate miniştrilor, la care primesc nişte răspunsuri în bătaie de joc formulate de funcţionari mărunţi şi plictisiţi din cadrul ministerelor.

Parlamentul, una dintre instituţiile de bază într-o democraţie autentică, are cea mai proastă imagine în ochii românilor. Şi aşa va rămâne din câte se observă în această campanie electorală în care toată lumea vorbeşte despre Guvern, şi nicidecum despre Parlament şi despre parlamentari. Parlamentul va rămâne pe mai departe o anexă a Guvernului, un câmp de bătălie pentru şefii partidelor şi locul unde se votează ridicarea imunităţii deputaţilor şi senatorilor. Atât.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.