Cioloș: Nu sunt ofițer acoperit

Premierul Dacian Cioloș a ținut să precizeze marți că nu a fost și nu este și n-o să fie niciodată ofițer acoperit așa cum s-a speculat după declarația sa privind folosirea cartelelor preplătite în pregătirea unor atentate.

„Vreau să fie foarte clar: nu am niciun interes, nu am avut niciun obiectiv ascuns când am spus lucrurile astea (despre cartelele pre-pay din România — n.r.). Cred că e important să ne învățăm în societatea românească să discutăm așezat și să luăm decizii în cunoștință de cauză. Nici n-am spus că trebuie luată o decizie sau alta. Am spus că avem nevoie de o dezbatere în societatea românească, cu cărțile pe masă, asta am spus. N-am spus-o pentru că aș fi… cum am văzut acum unele interpretări că sunt ofițer acoperit că am spus lucrul ăsta. N-am fost și nu sunt și n-o să fiu niciodată și nu pentru asta spun niște lucruri. Spun pentru că eu cred că trebuie să ne însănătoșim și să lăsăm deoparte pe cât posibil astfel de interpretări de teoria conspirației, că iese un prim-ministru să spună niște lucruri pentru că are ceva ascuns să promoveze”, a declarat Cioloș.

Premierul a mai precizat că nu a afirmat că în pregătirea atentatelor de la Bruxelles ar fi fost folosite cartele pre-pay din România, ci că acestea au fost folosite în alte atentate.

„Nu știu dacă au fost folosite la atentatele de la Bruxelles (cartele pre-pay din România — n.r.) și nu am spus niciodată lucrul ăsta. Am văzut toate discuțiile care au fost interpretări de fapt la ceea ce am spus. Eu am spus și de fapt am avut informația asta de la SRI, nu e niciun secret că în pregătirea unor atentate au fost folosite și cartele pre-pay din România. Nu am spus că au fost la Bruxelles sau în altă parte, nu știu lucrul ăsta”, a menționat Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a declarat duminică într-un interviu la ProTV că a aflat că au fost folosite cartele pre-pay din România in pregătirea unor atentate „tocmai pentru că există această flexibilitate în România” în privința acestor cartele.

Chestionat dacă i-au spus spus serviciile că instrumentele pe care le au acum sunt insuficiente, Cioloș a precizat:
„Da, ei se plâng – știți discuția veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înteleg că România e una din puținele țări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE tocmai pentru că există această flexibilitate în România. Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuție în perioada următoare. Miniștrii Justiției și Internelor vor veni cu o notă în Guvern cu aceste elemente și vor fi supuse dezbaterii publice. Nu vreau să anticipez. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, eu cred că e important să discutăm de lucrurile acestea pragmatic, riguros, și să învățăm să punem cursorul unde trebuie, să nu exagerăm nici într-o parte, nici în alta”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.