Cioloş, pe ici şi colo, ca şi Ponta şi Iohannis

Şedeam şi eu cuminte în faţa televizorului, ca tot românul pe vreme de ploaie. Şi ce văd? O cucoană băţoasă, din alea care mănâncă microfonul de dragul unei întrebări ucigătoare, cum îl întreabă pe Cristoiu ce părere are despre ce-a zis Cioloş. Vulpe bătrână, Cristoiu întreabă, unde a zis şi când?

Acum, zice fata, rotunjită niţel de anii petrecuţi sub teroarea întrebărilor şi a profeţiilor, dar vigilentă foc şi nevoie mare. Spuneţi unde a zis, o ţine Cristoiu de la capătul firului! La o televiziune, răspunde ea. Şi care televiziune, i-o întoarce el, şi ea, ridicând din umeri şi mişcând din bărbie, semn că vrea să păstreze secretul, zice, mă rog, undeva, ce contează! Dar când a zis, doamnă, spuneţi-mi şi mie că eu n-am auzit şi nu ştiu nimic, zice el la fel de insistent şi de contrariat că lucrurile se petrec chiar în timp ce el o întreabă…

Nu mai ascult şi dau fuga pe Realitatea TV. Nici urmă de Cioloş. La fel, pe Antena 3. Nici vorbă de prim-ministru. Poate că o fi pe B1 TV, zic eu, şi dă-i la zapat. Harşti, pe B1 este publicitate! Stau să curgă spoturile comerciale şi înghit toate reclamele de medicamente, tot tele-shoppingul şi când revine legătura cu studioul, ţeapă. În studio, alţii. Nici urmă de proaspătul şi importantul nostru Dacian, cel pornit în turul televiziunilor la dat explicaţii şi făcut declaraţii publice. Dau şi pe Naşul TV, poate s-o fi gândit să-l ajute pe Moraru. Sau or fi prieteni. Nici vorbă. Acolo mă întâmpină nasul lui Cartianu. Sun la un amic de la B1 TV. A fost cumva Cioloş pe la voi? Nu, dom’le, la noi vine săptămâna viitoare! Sau cel puţin aşa am auzit. Dar unde a fost, nu ştii? La Turcescu! Păi Turcescu nu-i tot la voi? Nuuuuuu, te rog, nu ne jigni, a fost, dar am scăpat de el! Are televiziunea lui!? Unde? Nu ştiu! Cum nu ştii, zic eu, n-ai auzit nici cum îi zice? Unde, cum să-i zică? Unde şi cum? Ceri prea multe, nici noi n-o prindem! Şi când a fost, zic eu. Zilele trecute, mi-o taie amicul, supărat că Dacian s-a dus la Turcescu şi pe ei i-a pasat. A fost parcă şi la TVR! Acum este pe la Digi24, la tăcerea de aur!

Totdeauna am avut ghinion cu televiziunile. Mereu îmi cade satelitul. Sau n-am abonamentul care difuzează cel mai tare meci de fotbal. N-am Digi TV sau 24 Digi cum îi zice. M-am ars. Alerg pe posturi şi nu ştiu ce a declarat prim-ministrul României în primele sale încercări de comunicare.

– Lasă, bătrâne, a fost la TVR şi mai vine el, îmi zice consolator un prieten.
– Când a fost şi cînd mai vine?
– Nu ştiu, zice el. Am auzit şi eu de pe la unii.

Ori am îmbătrânit, ori sunt bun să-mi dau palme. Prim-ministrul se plimbă pe te miri unde şi pe ce unde şi eu nu-l găsesc. Mâine Digi TV va avea rating de 1,5%, dar fără mine şi mai ales se va bate cu pumnul în piept cu ce-a zis Cioloş în studioul lor şi că şi-a depăşit suratele, adică pe celelalte televiziuni de ştiri. Ăsta este obiceiul! O televiziune dă un tun de audienţă într-o seară (Digi trece rar de 1% rating), face nu ştiu cine un 1,5% medie cu vârfuri de 2,1% rating şi zice ca Rareş Bogdan că l-au văzut milioane de telespectatori. În procente, 2,1% înseamnă 250.000 iar Rareş Bogdan face de regulă 0,6-1,2% pe seară, adică în jur de 100.000. Dar de ruşine nu i-o zice nimeni. Jurnaliştii prefer să-i înghită cifrele gonflate, exact ca şi producţiile agricole de pe vremea lui Ceauşescu, decât să-i strice omului discursul şi iluzia.

Proaspătul premier al României a trecut pe la Radio România Actualități. Ca să nu se supere nimeni, s-a dus repede şi la Turcescu, probabil prioritate absolută, profesională şi morală, ca nu cumva să-i zică vreun ministru că nu are habar ce se poartă la Piteşti şi ce se cântă în ţigănime. Şi pe urmă, la Digi24 şi mâine o să meargă la Realitatea TV (nu aşa des ca Predoiu pe vremea când era posibil viitor premier şi dormea săptămânal pe postul cu pricina), pe la Antena 3, fără să poată lua locul de abonat al lui Victor Ponta şi, mai devreme sau mai târziu, va ajunge pe la Ghiţă TV ca nu cumva să se supere adepţii, proprietarii şi finanţatorii.

De fapt, Dacian Cioloş nu face decât să ia urma celor care l-au precedat în materie de tururi teve. Şi Victor Ponta a făcut la fel. A obosit echipele Antenei 3 şi ale RTV, dar n-a călcat în TVR decât atunci când a avut nevoie să le spună ţăranilor în campania electorală că le dă voie să producă câtă ţuică le doreşte sufleţelul şi gâtlejul (prostie cât roata basculantei din mineritul american de suprafaţă). De ce să meargă Ponta la TVR, care la vremea aceea mai avea şi tupeul să-l critice şi să-i pună întrebări? Nici Klaus Iohannis nu s-a înghesuit la televiziuinea de stat. De ce să fie luat la întrebări? Nu mai bine s-a dus prima dată la Realitatea TV ca să le mulţumească astfel lui Cozmin Guşă şi lui Rareş Bogdan (care au şi impresia că ei l-au făcut preşedinte!). Ce treabă are el cu televiziunea publică? El este stâlpul şi bradul naţiei şi nu vede nici o diferenţă dacă tace aici sau tace dincolo. Adevărul este că nici Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis, nici Victor Ponta şi nici Dacian Cioloş nu înţeleg prea bine care-i treaba, adică de ce şi cum funcţionează acest soi de chestii gălăgioase şi enervante peste care mare şefă este o cucoană care te bagă în sperieţi.

Dacă Laura Georgescu este şefa CNA, care este diferenţa dintre RTV şi TVR? O banală inversiune de litere. Pentru toţi politicienii, Kanal D este tot una cu TVR 1 şi cu Naşul TV! Care este rolul televiziunii publice? Habar n-au! Să-i arate când au nevoie şi când primesc o diplomă. Ei n-au înţeles că TVR reprezintă canalul oficial de comunicare al statului român (ca şi Agerpresul), că este statul român aşa cum este şi la SRI, şi la MApN. Ei nu pricep că acest canal trăieşte din contribuţia cetăţeanului exact pentru a informa cu promptitudine şi cu rigoare, nu după regulile şi interesele comerciale ale televiziunilor private. Cetăţenii plătesc impozite, plus abonamentul, nu pentru ca ţăranii şi orăşenii să-i caute pe Cioloş şi pe Iohannis la Turcescu TV sau la Rareş Bogdan. Iar demnitarii noştri, plătiţi din banii cetăţeanului şi pe banii colectaţi obligatoriu, unul sau altul, premier sau preşedinte, ministru sau vicepremier se înghesuie să ridice audienţa nu ştiu cărui post privat şi să-i mărească veniturile (audienţa mai mare aduce posturilor comerciale bani mai mulţi). Ei nu pricep că televiziunea publică există pentru că funcţionează pe banii cetăţeanului şi pentru că reprezintă pentru cetăţean una dintre legăturile oficiale cu statul în care trăieşte.

Or, deştepţii sau foarte deştepţii noştri aleşi consideră de bonton să se ducă mai ales la aceia care nu prea le pun întrebări, culeg doar scame închipuite de pe reverele parfumate ale iubiţilor noştri conducători. Şi mai ales, nu-i incomodează cu nimic.

Nu ştiu dacă aţi observat, dar Victor Ponta, chiar şi Crin Antonescu şi, mai nou, şi Vasile Blaga şi Duduia din fruntea PNL nu mai merg decât acolo unde sunt scăldaţi în zâmbre şi apă de trandafiri. Singuri, chinuiţi de studioul gol ca de răspunsuri care nu le vin, ei sunt gătiţi ca de nuntă şi fotografii de familie, picior peste picior, pentru a ne ţine câte o oră sau două în răspunsuri la întrebări de genul “Nu-i aşa că…”.

Nişte oameni cât de cât întregi şi cu nişte pretenţii, de regulă neacoperite de răspunderi, preferă să joace rolul elevului cretin decât să se înfrunte cu gazetari care să pună probleme serioase şi întrebări ascuţite şi incomode. Marile noastre vedete politice nu ies decât în întâlniri călduţe, giugiulitoare, mai pe marginea audienţei sau acolo unde au garanţia că nu riscă să fie puşi în încurcătură. Vă imaginaţi cât înţeleg Klaus Iohannis şi Victor Ponta din rolul televiziunii publice (şi implicit din condiţia lor de persoane publice cu pretenţii) dacă ei şi-au făcut dezbaterile finale de la alegeri pe la Rareş Bogdan TV şi pe la o domnişoară dispărută de la B1 TV.

Dacă Laura Georgescu a putut ajunge preşedinta CNA, fiind acuzată de colegi ei de încurcături cu găini, de ce nu s-ar fi dus şi Dacian Cioloş pe la Turcescu? Ce, n-a fost Ion Iliescu la OTV şi nu l-a luat pe Dan Diaconescu în Japonia? Nu au făcut şi Traian Băsescu şi Elena Udrea valuri de energie electrică frecându-se de scaunele pe care stătea Magda Ciumac?

Dacă ai noştri mahări produc audienţă (nu neapărat inteligenţă) nu înseamnă că pot să meargă pe unde vor ei iar noi n-avem decât să plătim TVR când vine factura de curent electric? Şi pe urmă să fugim ca glonţul la cablu pentru a vedea pe la ce mare star de mahala sau făcător de ştiri trăsnite au hotărât Dacian Cioloş şi Victor Ponta, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis să se producă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.