Cioloş, premier sau brigadier comunal?

Prim-miniştrii Poloniei, Austriei sau ai cui vreţi nu s-au dus peste vecinii lor să le ceară socoteală pentru repetatele incursiuni ale pisicii peste gard. N-au năvălit nici în redacţii pentru a stopa un caricaturist piperat şi nici n-au dat iama peste micul grup care-i fluieră cu orice prilej. Dacian Cioloş, da! Și-a notat înjurăturile şuşotite de secretară sau de vreo gardă de corp şi a zis: gata, mă arunc în mocirlă pentru a-mi salva onoarea şi pentru a şterge neadevărurile de pe burtiera Antenei 3. Nu cumva să lase urme în mintea oamenilor. Mai bine mor decît să trec peste o propoziţie tîmpită!

Socoteala aceasta măruntă, de om limitat, mă obligă să revin cu pixul şi cu lupa asupra personajului, mai ales că o bună parte din ţară îl consideră o certitudine şi o speranţă politică. Eu însumi am reţinut modestia şi cuminţenia omului, calităţi importante în cazul unui conducător. Ce văd acum, privind mai atent? Că modestia ţine mai degrabă de lipsa de anvergură, că discreţia vine de la altceva, ce nu poate fi exprimat în cazul unui premier. Între bunul-simţ ţărănesc şi prostia înţepată de miliţian comunal este o diferenţă enormă!

Dacian Cioloş s-a dus „în mocirla“ libertăţii de exprimare din raţiuni care îl califică şi în egală măsură îl descalifică. Să ne spună ce? Despre valorile sale, despre proiectele sale? Aceleaşi trimiteri mecanice, de genul „principiile mele, valorile mele etc.“, îndărătul cărora se ascund propagandiştii mărunţi. Din toată prestaţia sa de-o seară n-au adiat nici pe departe o idee, un proiect mai de dai, Doamne, o dăruire pentru o cauză. În toată discuţia cu Mihai Gâdea, privirea lui Dacian Cioloş trăda ceva înfricoşător. Avea expresia unui om care ţi-ar putea lua gîtul dacă mai zici ceva despre persoana lui. Cu siguranţă că Andreea Pora, Dan Tapalagă şi Gabriel Liiceanu au primit satisfacţie. Nu ştiu însă cîţi alţii se pot declara îngroziţi. Celebra platformă bazată pe repetarea bîlbîită a cuvîntului „susţin“ ne-a arătat nişte ciudate limite de gîndire şi exprimare ale premierului. Acum am putut să le vedem şi pe cele de comportament.

Multă vreme m-am întrebat cum a putut Dacian Cioloş să îşi creioneze echipa guvernamentală cu Cristina Guseth, Raluca Prună, cu manechinul Andrei Baciu sau chiar cu ministrul Vlad Voiculescu. Nu cunoştea Dacian Cioloş pe nimeni care să-i recomande nişte oameni competenţi? Numai aceştia i-au fost „livraţi“ de partide? Sau a fost vorba despre o recompensă obligatorie pentru societatea civilă, cea care a pus umărul la amplificarea demonstraţiilor de stradă de după tragedia de la Colectiv? Un om care a fost secretar de stat şi ministru şi mai apoi comisar european numai atît poate?

De fapt, de ce mă amăgesc cu faptul că a fost ministru? Miniştri au fost şi Adrian Rădulescu, şi Zăroni, şi Dan Șova, şi Emil Bobu sau Gh. Dobre! Nici o clădire nu s-a prăbuşit peste ei. Oare faptul că Dacian Cioloş a ocupat postul de comisar european nu înseamnă nimic? Eu mă gîndeam că da. Dar dacă a fost uns la Bruxelles ca un figurant bun de folosit?

Mă macină toate aceste întrebări, pentru că nu găsesc o explicaţie rezonabilă pentru ce-am văzut la Dacian Cioloş în acest an şi ceva. De la formarea unei echipe guvernamentale (scandalul cu Andrei Baciu sau cel cu Cristina Guseth) la mediocritatea documentului-program sau la stupizenia demersului de la Antena 3, toate ne arată un „specialist“ diferit de ce credeam eu.

Avem de-a face cu un om limitat? Sau cu un impostor venit din zona agriculturii şi a politicii? Sau acesta este nivelul mediu al politicianului român crescut din miliţianul sau din funcţionarul comunal de pe vremea comunismului?

Scriu toate acestea nu pentru a-i încurca în vreun fel cariera lui Dacian Cioloş. Puteţi să-l votaţi aşa cum puteţi să-i votaţi pe Dragnea, pe Eugen Tomac sau pe Cristian Buşoi. Schimbări spectaculoase tot nu vor fi, indiferent cine cîştigă. „Punct şi de la capăt“ înseamnă schimbare şi aceleaşi lucruri făcute de cîştigători. Asta mă obligă însă să vă avertizez că sunteţi (suntem) în postura de captivi ai unei clase politice şi ai unei societăţi civile de o exemplară mediocritate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.