Cioloş: Soluţia este în Parlament

După consultaţiile cu partidele parlamentare despre alegerea primarilor în două tururi, premierul Dacian Cioloş a declarat că soluţia este în parlament.

„Am avut întâlniri cu toate partidele reprezentate în Parlament. (…) A fost o consultare informală. (…) E o temă eminamente politică. Am constatat că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament. (…) Nu accept ca Guvernul să devină instrumentul oricărui partid”, a spus Cioloş.

Discuțiile au loc în contextul în care actuala lege electorală, modificată în mai 2015, prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Declaraţiile premierului

„Am avut, astăzi, întâlniri cu toate partidele care au reprezentanți în Parlament pe acest subiect care a fost lansat în dezbatere publică, în urmă cu câteva săptămâni, legat de alegerile primarilor şi de repunerea pe tapet, de repunerea în discuție a ideii alegerii primarilor în două tururi. Şi am vrut să am această discuție cu toate partidele – o consultare informală a fost -, pentru a vedea cum se poziționează în Parlament partidele, pentru că această temă este una eminamente politică şi este o temă pe care o majoritate clară a avut o înțelegere în Parlament, în urmă cu un an de zile, când s-au luat decizii într-un context mai larg, care au vizat şi acest subiect, dar nu numai acest subiect. Există în faţa guvernului trei posibilități, în ideea în care, aşa cum eu am mai declarat-o, guvernul susține ideea, punctul de vedere de a relua discuția pe alegerea primarilor în două tururi, dar, așa cum am spus, decizia, fiind una politică, ea trebuie, într-un fel sau altul, asumată în Parlament.

Guvernul, singur, nu poate să decidă pe un astfel de subiect şi nici nu cred că este cazul ca guvernul să tranșeze pe acest subiect. Însă guvernul ar putea ajuta în acest proces de luare a deciziei în măsura în care în Parlament ar exista o majoritate care să repună în discuție alegerea primarilor şi să se revină la alegeri în două tururi, pentru ca acest proces sau această decizie, în cazul în care ar exista o majoritate în Parlament, să poată fi luată mai repede, ar exista în faţa guvernului posibilitatea de a veni cu ordonanță de urgență sau cu asumarea răspunderii sau chiar cu susținerea unui proiect de lege în această direcție.

Am constatat astăzi că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament şi, oricum, nu există o majoritate clară care să susțină revenirea acum, pentru aceste alegeri, la două tururi pentru primari. Pe de altă parte, am constatat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția privind sistemul electoral şi pentru primari, dar şi pentru președinți de consilii județene, însă, cum am spus, o majoritate a partidelor preferă ca această discuție să nu aibă loc acum tocmai pentru a putea asigura predictibilitate şi previzibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuție pentru următoarele alegeri într-un context mai larg de resetare a sistemului electoral.

În aceste condiții, date fiind şi constrângeri constituționale care stau în faţa guvernului, dacă s-ar merge pe ordonanță de urgență sau pe asumarea răspunderii, constat că o astfel de abordare din partea guvernului, deci de a veni cu ordonanţă de urgență sau cu asumarea răspunderii, are riscuri foarte mari ca ele să fie o acţiune în forţă din partea guvernului, fără ca această acţiune să se materializeze în Parlament printr-o susținere. Pentru că chiar şi o ordonanță de urgență, chiar dacă ea ar fi dată de guvern împotriva unei majorități din Parlament, ea poate să fie respinsă foarte uşor în Parlament într-un timp foarte scurt, în care Parlamentul poate să o ia în discuție. Şi, la fel, o asumare a răspunderii pe acest subiect care, după cum am spus, este foarte disputat şi nu există majoritate în Parlament, cel puțin ce am putut să constat eu astăzi, la fel, chiar dacă guvernul şi-ar asuma această răspundere, problema revenirii la două tururi pentru primari, tot nu s-ar rezolva şi cred că acesta este subiectul pe care trebuie să-l avem în vedere.

În aceste condiţii, nu pot decât să constat că, aşa cum mai spus-o, de altfel, la începutul acestei dezbateri, că, cu toată voința guvernului de a ajuta în acest proces, decizia rămâne, în cele din urmă, tot la Parlament şi e important ca partidele politice care au un interes într-un sens sau altul să-şi asume până la capăt această responsabilitate şi să folosească instrumentele care le stau la dispoziție în Parlament pentru a tranșa acest subiect.

Există deja două proiecte de legi, după știința mea, în Parlament, care vizează același lucru. Dacă se constituie o majoritate care să susțină aceste proiecte de legi, pentru că înțeleg că sunt încă discuții între unele partide legate de modul cum s-ar putea poziționa. Acolo este locul cel mai propice pentru ca aceste proiecte de legi să poată să fie adoptate şi, aici, sigur, guvernul poate să acorde un aviz favorabil pe astfel de proiecte de legi. Dar dezbaterea şi decizia, oricum am lua-o şi orice instrument am folosi, dezbaterea şi decizia, în cele din urmă, tot în Parlament trebuie să aibă loc.

Sunt întru totul de acord că România are nevoie de o primenire a clasei politice, că e nevoie de un suflu nou în politică pentru ca instituțiile statului, care sunt reprezentate şi conduse de politicieni, să îşi recâștige credibilitatea. Însă cred că această primenire nu se poate face prin acte de forță ale guvernului şi mai ales ale unui guvern independent.

Cred că modul cel mai eficace de a acționa al guvernului actual, al guvernului independent este să vină cu elementele de reformă, inclusiv în administrație, de ce nu în modul de organizare, de funcţionare a administraţiei în fruntea cărora se află politicienii aleși, deci de reforma administrației, de reforma statului, în aşa fel încât o primenire a clasei politice care este decisă, în cele din urmă, de electorat să aibă instrumentele necesare pentru ca lucrurile să se îmbunătățească în România.

Deci, eu cred că, încă o dată, pe acest subiect, soluţia este în Parlament şi guvernul este gata să îşi dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere, care să aibă loc în Parlament, în primul rând, şi, în al doilea rând, cred că, dacă într-adevăr există această voinţă în rândul societăţii civile de a duce la o schimbare şi la o evoluţie a modului în care clasa politică funcţionează în România, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul se mobilizează pentru a vota candidaţii în care într-adevăr au încredere şi care pot să ducă la această schimbare şi pentru a nu-i vota pe candidaţii în care nu au încredere. Mulţumesc. Dacă aveţi întrebări, pe acest subiect.

Reporter: /…/ Concret, ce poate face guvernul în cazul în care soluţia este la Parlament?

Dacian Cioloş: În cazul în care un astfel de proiect de lege este pus pe agenda Guvernului şi se cere un punct de vedere Guvernului, Guvernul poate să susţină acest lucru. Dar votul, până la urmă, tot în Parlament.

Reporter: Cu UNPR-ul aţi mai vorbit în ultimele ore?

Dacian Cioloş: Nu, cu UNPR-ul am avut o discuţie la fel ca şi cu toate celelalte partide, astăzi de dimineaţă.

Reporter: Şi, în timpul acelor discuţii, cei din UNPR v-au spus că sunt pentru un tur sau pentru două?

Dacian Cioloş: Cred că v-au spus, v-au spus şi dânşii ce mi-au spus şi mie.

Reporter: Ne-au spus mai multe lucruri nouă şi de aceea vă întrebăm şi pe dvs.

Dacian Cioloş: Eu prefer să vă spună ei punctul lor de vedere, eu v-am spus care este punctul meu de vedere după consultări, faptul că nu am concluzionat că ar exista o majoritate, dar situaţia, aşa cum am concluzionat-o astăzi, este foarte volatilă, în sensul că am impresia că există încă marjă pentru discuţii, dar care, încă o dată, trebuie să aibă loc în Parlament.

Reporter: Dacă îmi permiteţi o precizare. În momentul de faţă, dvs. vă este clar punctul de vedere al UNPR-ului? Dacă este pentru un tur sau pentru două?

Dacian Cioloş: Nu-mi e foarte clar.

Reporter: Înseamnă că nu ştiţi în momentul de faţă dacă există sau nu o majoritate în parlament pentru un tur sau pentru două.

Dacian Cioloş: De asta v-am spus că există o majoritate volatilă, pe care guvernul nu se poate baza pentru a merge cu un proiect de ordonanţă de urgenţă sau cu asumarea răspunderii. Eu aş fi făcut lucrul acesta în ideea în care aş fi putut ajuta la luarea unei decizii rapide, pentru ca o astfel de decizie, dacă ea este agreată, să poată să fie pusă în practică cât mai repede. În condiţiile în care nu există o astfel de majoritate, discuţiile pe acest subiect cred că vor continua, dar ele trebuie să continue în Parlament, nu la Guvern.

Reporter: Dacă în zilele următoare se conturează o majoritate într-un sens sau altul?

Dacian Cioloş: Nu ştiu. Să vedem ce se conturează în zilele următoare. Eu v-am spus care este poziţia Guvernului. Orice s-ar contura în zilele următoare, este clar că, în măsura în care există o majoritate în Parlament, Parlamentul poate să ia o decizie din acest punct de vedere şi acolo trebuie să se ia această decizie. Deci, vreau să fie clar, nu accept ca Guvernul să fie folosit ca şi instrument, de oricare partid, pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Deci, am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca guvernul să devină instrumentul niciunui partid, nici al celor care sunt împotriva modificării legii, nici al celor care vor modificarea legii. După cum v-am spus, eu cred că o astfel de dezbatere ar trebui să continue să aibă loc, pentru ca pe viitor să fie clar, de fapt, ce vrem, pentru că eu constat că, în momentul de faţă, încă nici partidele nu ştiu exact ce vor. Ceea ce am concluzionat astăzi este că, aşa cum stau lucrurile, din discuţiile mele de astăzi dimineaţă, există o majoritate în Parlament care nu doreşte o modificare acum a regulilor jocului.

Reporter: Dle premier, aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe această temă, care este poziţia lui, după ce bănuiesc că i-aţi adus sau nu la cunoştinţă ceea ce aţi discutat cu partidele? Şi vorbeaţi mai devreme de credibilitatea instituţiilor. În momentul de faţă vorbim de o instituţie foarte importantă pentru români, Ministerul Public. Şi mă refer aici la procurorul general Tiberiu Niţu. Este adevărat ceea ce s-a vehiculat în presă, poate greşit, poate nu, că astăzi, la Palatul Cotroceni, cu dvs. a mers ministrul justiţiei, Raluca Prună, şi s-a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre cazul dlui Tiberiu Niţu – Traian Băsescu, mă scuzaţi, obişnuinţa -, cu dl Klaus Iohannis despre Tiberiu Niţu? Şi, în cazul în care s-a discutat acest lucru, se ia în calcul începerea procedurii de revocare a acestuia?

Dacian Cioloş: Nu. A fost, într-adevăr, doamna ministru Prună a participat la prima parte a întâlnirii săptămânale pe care eu o am cu domnul preşedinte. Sigur, l-am informat pe dl preşedinte şi legat de discuţia cu partidele, însă doar l-am informat legat de ce am discutat şi care sunt concluziile mele. Dânsul nu mi-a impus până acum, niciodată, un punct de vedere, deciziile pe care le-am luat, le-am luat singur şi mi le-am asumat şi mi le asum. Sigur, am avut o discuţie şi cu dânsul, în sensul de a-l informa legat de discuţiile pe care le-am avut. A participat şi dna ministru Prună la prima parte a întâlnirii. Am rugat-o să participe, în acord cu dl preşedinte, pentru a-l informa pe dl preşedinte despre discuţiile pe care dna ministru le-a avut zilele trecute cu dl Niţu şi despre posibilităţile care există din partea noastră pentru a reacţiona la această situaţie.

Dacian Cioloş: Mai mult nu pot să vă spun, deocamdată. Este un subiect care încă este în lucru şi în analiză la Guvern.

Reporter: Practic, nu s-a luat o decizie, asta încercaţi să ne spuneţi.

Dacian Cioloş: Se analizează diferitele posibilităţi care ne stau în faţă.

Reporter: Inclusiv revocarea acestuia, toate posibilităţile legale.

Dacian Cioloş: În zilele următoare, în momentul în care vom avea un punct de vedere clar formulat, şi va fi cât mai repede acest punct de vedere clar formulat, îl veţi afla. Mulţumesc.

Reporter: A fost şi un personaj mai neaşteptat astăzi la Vila Lac, domnul Chirtoacă. Aţi discutat cu el şi, dacă da, pe ce temă?

Dacian Cioloş: Da, am discutat, n-a avut absolut nici o legătură cu celelalte discuţii. Pe dânsul l-am invitat, m-am întâlnit cu dânsul la Iaşi, la evenimentul privind aniversarea Marii Uniri, unde am avut o primă discuţie informală legată de modul cum funcţionează autorităţile publice locale şi despre modul cum în România, în proiecte, programe de cooperare cu Republica Moldova, ar putea ajuta cetăţenii Republicii Moldova şi direct, prin susţinerea anumitor proiecte la nivelul autorităţilor locale, şi am vrut să am o discuţie cu dânsul pentru a putea valorifica experienţa dânsului în calitate de primar, legat de modul cum funcţionează autorităţile locale şi de modul cum, prin anumite proiecte, am putea ajuta şi direct autorităţile locale. Deci, acesta a fost subiectul.

Reporter: A apărut şi o informaţie legată de o eventuală vizită a dumneavoastră în Statele Unite. Când ar putea avea loc, pe ce temă?

Dacian Cioloş: Când o să am mai multe detalii, o să vă spun. Sigur, nu am făcut un secret din asta, suntem în discuţii încă de la începutul anului, am primit invitaţie în Statele Unite, domnul secretar de stat Kerry este invitat în România şi înţeleg că intenţionează să vină în perioada următoare, probabil în primăvară, oricum în primul semestru, dar nu este confirmată încă nici o dată precisă şi, în momentul în care vor fi confirmate, o sa vă informăm, cu siguranţă. Mulţumesc. O ultimă întrebare, vă rog!

Reporter: Pe site-ul RA-APPS există un proiect pentru majorarea salariilor angajaţilor RA-APPS. Dacă ne puteţi explica ce justifică acest lucru.

Dacian Cioloş: Nu vă pot explica, pentru că eu nu l-am văzut. Probabil că există, nu l-am văzut, o să văd despre ce e vorba, ce justificări sunt. Nu e în întenţia mea de a mări salariile la RA-APPS, dar nu pot să vă spun mai mult, pentru că nu ştiu ce propunere există.

Reporter: Şi o întrebare despre persoanele fără venituri care ar trebui să plătească acea contribuţie la asigurările de sănătate, când se va lua o decizie?

Dacian Cioloş: Haideţi să discutaţi cu doamna ministru de finanţe la prima ocazie. V-am spus, şi dânsa a spus deja, şi cred că domnul Suciu, că sunt câteva lucruri care probabil vor trebui revăzute acolo, dar nu pot să vă spun mai mult deocamdată.

Reporter: Aţi spus că situaţia domnului Tiberiu Niţu este încă în analiză. De ce durează atât de mult această analiză, având în vedere că informarea DNA a apărut în urmă cu o săptămână? Dvs., personal, ce recomandare aţi face către ministrul justiţiei?

Dacian Cioloş: Pentru că este o informare. Doamna ministru a justiţiei cred că v-a spus. Doamna ministru al justiţiei priveşte şi analizează aceste lucruri într-un mod foarte riguros. Nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Nu există nicio procedură formală începută împotriva domnului Niţu. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care pot fi legate de integritate, pentru că dânsul este asimilat cu un demnitar, dar nu există, în momentul de faţă, din datele pe care le avem, o procedură care să fie lansată. Şi i-am cerut doamnei ministru să analizeze, conform legislaţiei, care sunt condiţiile în care eventul procurorul general poate să fie revocat şi să fie lucrurile foarte clare şi pentru noi şi în dezbaterea publică vizavi de acest lucru şi, în funcţie de aceasta, vom lua o decizie. Mulţumesc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.