Cioloș: Suntem pregătiți să lucrăm la crearea unui fond de garantare pentru investiții la Chișinău

România este pregătită să lucreze la crearea unui fond de garantare pentru investiții la Chișinău, a declarat joi premierul Dacian Cioloș, după întrevederea cu omologul său moldovean, Pavel Filip.

„I-am confirmat domnului prim-ministru că suntem gata (…) să începem să lucrăm la deschiderea unei filiale a Fondului de Garantare și Creditare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, deci care să-și deschidă o filială în Republica Moldova, pentru a finanța proiectele IMM-urilor. (…) Suntem pregătiți să studiem inclusiv această creare a unui fond de garantare pentru investiții și nu doar investiții românești, ci și joint venture între companii românești și companii din Republica Moldova pentru a investi în Republica Moldova”, a spus Dacian Cioloș, într-o conferință de presă comună cu Pavel Filip, la Chișinău.

Cioloș a susținut că este importantă stimularea investițiilor românești în Republica Moldova.

„Republica Moldova are acest acord de asociere cu Uniunea Europeană, care include și un acord de liber schimb, deci există perspective pentru o prezență mai intensă a Republicii Moldova pe piața românească, deci și pe piața europeană. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova și cred că avem ingredientele necesare, în măsura în care reformele continuă în Republica Moldova pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, să încurajăm și investitori români, atât companii de stat puternice, care sunt pe cale de a deveni actori regionali în Uniunea Europeană, cât și investitori privați. Și aici există deja acorduri, protocoale de cooperare între Transgaz și partenerul moldovean, între Transelectrica din România și partenerul moldovean”, a amintit Cioloș.

El a precizat că aceste companii sunt pregătite să studieze inclusiv posibilitatea de a investi în Republica Moldova. „Și aceste interconectări la care lucrăm împreună să poată să-și găsească mai ușor nu numai surse de finanțare pentru a le realiza, pentru a continua construcția gazoductului Iași-Ungheni, să-l ducem până la Chișinău, dar să și putem transporta gaz apoi. Deci Transgazul este gata să investească în măsura în care există o abordare constructivă și din partea Republicii Moldova și la fel Transelectrica. (…) Lucrăm și la interconectări în domeniul transportului energiei electrice”, a informat Cioloș.

Potrivit premierului, există și o bancă importantă din România care este gata să investească în Republica Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.