Cioloş susține „nemijlocit” reformele pe care R. Moldova a decis să le facă

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că obiectivul Guvernului României este îmbunătățirea situației cetățenilor moldoveni, acesta fiind motivul pentru care Executivul de la București susține ‘nemijlocit’ reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă.

„România tratează ca o relația specială relația cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (…) sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relația cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătățire a situației cetățenilor din Republica Moldova și de asta am susținut și susținem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă. Acele măsuri pe care le-am convenit împreună și pe care le-am legat de această primă tranșă a acordului de împrumut rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care și cetățenii Republicii Moldova le-au solicitat”, a spus premierul Cioloș, la începutul unei întrevederi în plenul delegațiilor României și Republicii Moldova, desfășurată la Reședința de Stat de la Chișinău.

Potrivit lui Cioloș, banii din prima tranșă — în valoare de 60 de milioane de euro — din asistența financiară rambursabilă pentru Republica Moldova sunt de miercuri în contul Republicii Moldova.

„S-au făcut deja pași importanți în reforme, care au fost recunoscuți și de Fondul Monetar și sunt convins și Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câștigat toată lumea”, a subliniat Cioloș.

El a mai spus că va continua și finanțarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care și-au dovedit deja viabilitatea. Totodată, Cioloș a afirmat că își dorește o prezență investițională românească în Republica Moldova.

„Aș vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, și pentru a facilita o prezență investițională românească aici. (…) Sunt companii românești și companii de stat cu potențial de investiție important și companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcția cea bună, dar e și un mod de abordare pragmatic al relației noastre economice”, a mai declarat Cioloș.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.