Ciprian Marica: „La Naţională ne-au dat să învăţăm Imnul”

Ciprian Marica a fost invitatul Matinalului Gold FM, Gold Morning, realizat de Radu Buzăianu şi Gianina Corondan. Fotbalistul a povestit despre motivul real pentru care s-a lăsat de fotbal, despre şocul “reacomodării” în România, despre Federaţia Română de Fotbal şi cum a învăţat Imnul de stat la Naţională.

A 5-a operaţie la genunchi

Marica a povestit că motivul real pentru care s-a lăsat de fotbal este strict medical. “Am avut 4 operaţii la genunchiul drept şi trebuie să o fac pe a 5-a. Nu mai am menisc, mi s-a frecat cartilajul… e o combinaţie mai dificilă. Acesta a fost motivul real pentru care a trebuit să mă las. Mi-am dorit ca oamenii să rămână cu impresia bună şi frumoasă despre mine şi nu puteam să-i dezamăgesc! Am simţit că nu mai pot să joc fotbal la nivelul la care se aşteptau oamenii care mă iubesc şi au crezut în mine. Și atunci când am simţit că nu mai pot, am zis că mai bine mă opresc aici.”

Aici nu există “să facem”

A recunoscut că s-a întors acasă după 13 ani şi este dezamăgit la maximum de ceea ce a găsit. ”Lumea nu mai e preocupată de sport şi vedem asta la nivel politic. În primele 10 poziţii ale programului de campanie nu se află sportul. Am revenit acasă şi mi s-a spus: «Cipriane, trebuie să te reacomodezi». A fost cel mai mare şoc! Adică eu sunt român! Gândesc româneşte… Am văzut doar cum funcţionează alţii, vreau să facem. Și mi s-a spus: «Nu, nu! Aici trebuie să faci!» Deci diferenţa e foarte mare. E păcat că oamenii sunt din ce în ce mai egoişti şi se identifică cu nonvalorile. Adică, până la urmă, trebuie să plecăm de la ceea ce vrem să fim şi abia apoi să avem.”

Când Radu Buzăianu i-a mărturisit că îl vede preşedinte la Federaţia Română de Fotbal, argumentându-i că are experienţă, prezenţă şi că de oameni ca el ar fi nevoie, întrebându-l dacă va participa, Marica a spus: ”Nu m-am gândit la asta. Ca să iei o astfel de decizie, în primul rând, trebuie să te bazezi pe tine şi sa-ţi asumi împreună cu o echipă nişte lucruri. Este vorba despre «să facem» şi nu «să faci!»”.

Imnul pe hârtie

Cât despre Imnul de stat şi cunoaşterea cuvintelor de către fotbalişti, Ciprian Marica a povestit: “La un moment dat, ne-au dat la echipa naţională Imnul pe hârtie, ca să îl învăţăm. Țin minte că, de multe ori, şi înainte de meci când se ieşea pe teren unii dintre noi mai citeau imnul. Am avut şi «ora» la care a trebuit să îl învăţăm, mai ales că era şi frumos. Iar trăirea momentului în care cântai împreună cu spectatorii şi jucam acasă era fantastic”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.