Cipru acordă cetăţenie străinilor care au pierdut peste 3 milioane de euro în băncile locale

Străinii care au pierdut peste 3 milioane de euro în restructurarea băncilor din Cipru, impusă în acordul cu zona euro, vor putea primi paşapoarte cipriote, parte a eforturilor guvernului de a determina investitorii să nu părăsească insula, a declarat preşedintele ţării, Nicos Anastasiades.

„Investitorii nerezidenţi care au deţinut depozite înaintea acordului de împrumut şi au pierdut cel puţin 3 milioane de euro vor fi eligibili să aplice pentru cetăţenie cipriotă. Considerăm că o serie de măsuri care vor fi adoptate ar putea, pe o parte, să reducă într-o oarecare măsură din pagubele îndurate de comunitatea oamenilor de afaceri ruşi”, a declarat Anastasiades, într-o conferinţă la Limassol a investitorilor ruşi, scrie AFP, preluată de Mediafax.ro.

Măsura, care vizează în principal cetăţeni ruşi, va fi aprobată într-o şedinţă a guvernului programată să se desfăşoare pe parcursul a două zile, luni şi marţi.

„Deciziile vor fi implementate rapid”, a spus preşedintele.
Statele zonei euro şi FMI vor împrumuta Ciprului 10 miliarde de euro pe parcursul a mai mulţi ani, însă fondurile sunt condiţionate de restructurarea dură a sectorului bancar.

Astfel, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi închisă, iar sumele garantate din depozitele bancare vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit a ţării. Sumele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de până la 80%, potrivit unor declaraţii ale oficialilor ciprioţi.

În cazul Bank of Cyprus, deponenţii cu mai mult de 100.000 de euro vor afla în septembrie cu exactitate cât vor pierde din sumele care depăşesc acest prag de garantare, banca centrală din Cipru anticipând un procent între 37,5% şi 60%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.