Protest la Bârlad: Mii oameni, în stradă

Aproximativ 4.000 de oameni au protestat joi la Bârlad faţă de exploatarea gazelor de şist. Aceștia au spus că se tem de efectele nocive ale metodei fracţionării, folosite în extragerea gazelor de şist.

Oamenii au declarat că nu vor ca zona în care locuiesc să se transforme într-una calamitată, întrucât controversata metodă a fracţionării ar fi una periculoasă, ducând la poluare şi chiar la provocarea seismelor, iar unele ţări, printre care şi Bulgaria, au interzis-o.

Fracţionarea este o metodă nouă de extragere a gazelor de şist din pământ. Pentru a elibera gazul, rocile din adâncime sunt distruse cu ajutorul presiunii mari a unui amestec de apă, nisip şi chimicale toxice. Exploatarea se află în stadii de început în mare parte a Europei.

Compania americană Chevron a obținut, în urmă unei licitații din anul 2010, licență de explorare în trei perimetre de lângă Bârlad. Licență este valabilă până în anul 2015. La expirarea ei, firma va ști cu precizie dacă în acele perimetre există gaz de șist și dacă acesta este rentabil din punct de vedere economic. „Dacă vom găsi gaz, vom anunța Guvernul României și apoi vom negocia cu Guvernul o licență pentru a produce gazul”, a explicat Daniel Jernigan pentru Green Report.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.