Cît de competentă este noua directoare a Registrului Comerţului?

Senatorul independent Valer Marian i-a adresat o interpelare premierului Victor Ponta având ca obiect criteriile de competență și experiență profesională care au stat la baza numirii doamnei Silvia Mihalcea în funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Redăm integral interpelarea senatorului:

„În data de 22.08.2012, în timp ce dețineați și funcția de ministru al Justiției, respectiv cu o zi înainte de a fi numită în această funcție doamna Mona Pivniceru, ați numit-o în funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, instituție în subordinea Ministerului Justiției, pe doamna Silvia Mihalcea, în vârstă de 33 ani, până atunci expert parlamentar la Grupul parlamentar al PSD de la Camera Deputaților și vicepreședinte al Tineretului Social Democrat.

Numirea doamnei Silvia Mihalcea în această funcție este nelegală deoarece nu a îndeplinit condiția de vechime minimă într-o funcție de conducere și nu s-a organizat concurs pentru ocuparea postului. Potrivit Ordinului ministrului Justiției nr. 3444/C/12.12.2007, ocuparea posturilor vacante de director general/director general adjunct la Oficul Național al Registrului Comețului și director/director adjunct la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale se face prin concurs, iar ocupanții acestor funcții trebuie să aibă o experiență de minimum doi ani într-o funcție de conducere. Ori, doamna Silvia Mihalcea a ocupat numai pentru opt luni, în cursul anului 2009, funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Având în vedere importanța funcției de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, instituție care deține active imobiliare în valoare de 60 milioane de lei în întreaga țară, realizează încasări anuale circa 130 milioane de lei și deține baza de date a tuturor societăților comerciale din România, cuprinzând peste două milioane de agenți economici, solicit să-mi comunicați care au fost criteriile de competență și experiență profesională care au stat la baza numirii doamnei Silvia Mihalcea în funcția de director general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, motivele pentru care nu a fost organizat concurs pentru ocuparea acestei funcții, precum și salariul lunar pe care îl primește în această funcție. Totodată, solicit să-mi comunicați dacă aveți știință despre faptul că, după numirea în funcția de director general al doamnei Silvia Mihalcea, au fost solicitate Oficiului Național al Registrului Comerțului adrese cu informații din care să rezulte o pretinsă stare de incompatibilitate a unor adversari politici ai dvs.
Solicit răspuns scris.

Senator
Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valer Marian 277 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.