Cititul, o cauză de mult pierdută

„Înainte de orice, scopul unei cărţi este să te facă să gândeşti” – Honore de Balzac

De ce nu mai citim? O persoană întrebată de ce nu citeşte tinde să dea vina pe lipsa timpului liber, pe stresul cotidian, televizor, internet sau orice altă activitate menită să trezească interesul în detrimentul unei cărţi. Un motiv plauzibil ar fi, mai degrabă, lipsa de iniţiativă.

Înainte de 1989, oamenii se refugiau din calea problemelor zilnice explorând cuvânt cu cuvânt paginile cărţii preferate. O carte interesantă îi ajuta să uite de lipsa de curent, căldură, mâncare, televizor sau comodităţi. Din păcate, vremurile se schimbă, iar azi oamenii au o paletă mult mai largă de activităţi pentru petrecerea timpului liber. Acum, doar o categorie restrânsă de oameni se mai relaxează prin citit.

Motivele? Tinerii ar spune că preferă să îşi petreacă timpul liber în oraş, cu prietenii sau în faţa calculatorului, televizorului sau a unui ecran de cinema. Ne place tuturor să urmărim ecranizarea unei cărţi citite, dar de ce mulţi preferă să urmărească doar filmul, în loc să citească şi cartea? Domeniul literar şi cel cinematografic sunt două lucruri complet diferite, niciodată imaginaţia nu va putea fi înlocuită de concret. Citind cartea ne transpunem în acea lume fantastică şi ne imaginăm povestea ca şi cum am fi unul dintre personaje. Iar urmărind filmul, vedem ecranizarea pe care regizorul respectiv şi-a imaginat-o şi a adaptat-o cât mai bine pentru a înfăţişa povestea cărţii. Uneori suntem dezamăgiţi atunci când filmul nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, uitând că transpunerea în artă diferă în funcţie de încadrare.

Apariţia Kindle-urilor, micile tablete pe care putem depozita un număr mare de cărţi şi putem citi oriunde ne-am afla fără a fi nevoiţi să transportăm cărţile ca pe o corvoadă, doreşte facilitarea lecturării şi stimularea a cât mai multor oameni să citească. Oare acest lucru îi va determina pe tineri să citească mai mult acum, când nu mai sunt nevoiţi să meargă la bibliotecă? Ei bine, din păcate, mare parte a tinerilor preferă internetul în detrimentul lecturii. Consideră că Wikipedia sau citirea unei recenzii pe net le va asigura bagajul de informaţie necesar pentru a se descurca în societate.

Adulţii ar spune că un impediment în achiziţionarea cărţilor este preţul acestora. Dar încă mai există biblioteci de unde orice persoană poate închiria cartea preferată, gratuit. Problematica cititului nu este doar timpul, ci şi interesul, iar biblioteca este un spaţiu deschis pentru toate vârstele!

Citim ca să ne dezvoltăm cultural, citim pentru a ne face o mai bună reputaţie, citim ca să avem despre ce discuta, citim din curiozitate şi citim pentru că este o hrană pentru suflet şi minte. Cititul nu trebuie să înlocuiască o distracţie, ci să fie el însuşi una.

I.M.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.