Cîţu, investigat după declaraţiile privind introducerea unei taxe pe bănci

Senatorul Florin Cîţu este investigat de ASF, pentru declaraţiile despre introducerea unei taxe pe bănci, care au fost infirmate ulterior de oficiali.

„Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat, din data de 31 august 2017, o investigaţie cu privire la posibilitatea existenţei unor elemente care intră sub incidenţa abuzului pe piaţă – manipulare prevăzută de Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, ca urmare a vehiculării în spaţiul public a unor informaţii referitoare la o posibilă introducere a unei taxe pe activele bancare”, a transmis ASF, la solicitarea ziarului BURSA.

Acţiunile cotate la Bursa de Valori Bucureşti au reacţionat dur, după declaraţiile senatorului Florin Cîţu, legate de posibila introducere a unei taxe pe activele băncilor.
O evoluţie similară a avut loc pe bursă şi atunci când Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a anunţat desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii. Atunci, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a analizat cazul şi a concluzionat că nu a existat un abuz sau o manipulare a pieţei de capital.

Referitor la investigaţia ASF, Florin Cîţu ne-a declarat: „Foarte bine. Vad că ASF se mişcă foarte repede, cu o conducere numită de PSD. Voi cere ca rezultatele anchetei să fie prezentare în Parlament, alături de rezultatele anchetei declaraţiilor lui Ionuţ Mişa despre Pilonul II de pensii, de exemplu.

Românii trebuie să ştie cum se fac aceste anchete şi mai ales cum se ajunge la rezultat”.

După informaţiile lansate de Florin Cîţu, băncile au suferit două zile de corecţii agresive la bursă (la un moment dat pierdeau în jur de 5 procente joi) iar unii au avut de câştigat din asta.

ASF face o analiză pe acest subiect, chiar dacă senatorul Cîţu nu face parte, în acest moment, dintr-o structură a pieţei de capital.
Miercurea trecută aflam, de la senatorul PNL Florin Cîţu, analist cu experienţă, fost bancher, deci om cu surse de încredere, că Guvernul pregăteşte taxarea sectorului bancar.

Florin Cîţu declara, citat de presă: „Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezintă execuţia bugetară, lipsa banilor la buget. Totul începe cu o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.