Clanul Cârpaci – Familia Iohannis, case luate prin fals, tratamente diferite în Justiţie

ÎCCJ l-a condamnat joi pe Ioneluş Cârpaci la 7 ani şi 2 luni pentru obţinerea unor case în Timişoara prin acte false. Dar acelaşi lucru l-a făcut şi familia Iohannis în Sibiu! Procesul penal al lui Cârpaci a ajuns la final, iar al lui Iohannis nici măcar n-a început, deşi instanţele civile au constatat absolut acelaşi lucru: fals în acte!

Sigur, mulţi vor întreba de ce îi punem pe aceeaşi treaptă pe cei din Clanul Cârpaci cu cei din familia prezidenţială Iohannis. Răspunsul este foarte simplu: conform art. 30 din Constituţie, „nimeni nu e mai presus de lege”, principiu clamat în repetate rînduri chiar de către preşedintele Klaus Iohannis la bilanţul diferitelor instituţii ale statului!

Tratamentul diferit al Justiţiei în aceste două cazuri aproape identice, cel al Clanului Cârpaci şi al Familiei Iohannis, arată o dublă măsură în faţa aceloraşi infracţiuni, astfel încît nu putem să nu remarcăm faptul că exact în ziua condamnării lui Cârpaci de către ÎCCJ, Klaus Iohannis a numit-o pe şefa ÎCCJ Livia Stanciu judecător la Curtea Constituţională! Ne amintim că recent ÎCCJ a acceptat strămutarea procesului lui Klaus Iohannis, în care Preşedintele vrea rejudecarea dosarului casei pierdute la Sibiu, pe care a obţinut-o, conform unei sentinţe definitive, prin acte false, la fel ca şi Clanul Cârpaci!

PENTRU CE A FOST CONDAMNAT IONEL SANDNER, ALIAS IONELUŞ CÂRPACI?

Iată ce scrie „Evenimentul zilei” în ediţia de joi, 9 iunie: Prin rechizitoriul din octombrie 2010, au fost trimiși în judecată Sandner Ionel, fost Ionelaș Cârpaci,Francisc Kelemen, Manuel Comşa, un inspector la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara – Costel Măndoiu, un consilier juridic la Primăria Timișoara – Cristina Vasilescu, un asistent registrator OCPI Timiș – Petru Turpan și un registrator al aceleiași instituții – Remus Crudu, notarul Luminiţa Notingher, precum și alţi cetăţeni maghiari sau germani, membrii ai reţelei. În același dosar a fost anchetat și notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste, care însă ulterior a fost scos de sub urmărire penală pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, primind doar o amendă administrativă de 1.000 lei”.

Toţi cei de mai sus au fost, aşadar, trimişi în judecată alături de Sandner Ionel, fost Ionelaș Cârpaci, pentru căl-au ajutat să obţină prin acte false mai multe imobile din centrul Timişoarei! Este vorba despre funcţionari din Primăria Timişoara, registratori de la OCPI Timiş, notarul Luminiţa Notingher şi alţi cetăţeni maghiari şi germani!

Dar, să vedem care sînt infracţiunile pentru care Ionel Sandner, adică Ioneluş Cârpaci, a fost condamnat joi de ÎCCJ la 7 ani şi 2 luni. De reţinut că Ioneluş Cârpaci şi-a schimbat numele în Ionel Sandner. Cităm din postarea de pe site-ul ÎCCJ principalele pedepse din sentinţă:

Conform art. 39 din Noul Cod penal, cei 7 ani şi 2 luni reprezintă pedeapsa cea mai mare, la care s-a adăugat 1/3 din suma celorlalte. Se pare însă că acum autorităţile din România îl caută pe Ioneluş Cârpaci, căci acesta nu s-a prezentat la penitenciar pentru a-şi executa pedeapsa de 7 ani şi 2 luni, informaţiile venite pe surse arătînd că s-ar afla în Germania!

Să recapitulăm infracţiunile pentru care a fost condamnat Ioneluş Cârpaci:

– instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată referitor la dispoziţia de restituire nr. 2447

– instigare la uz de fals în formă continuată

– uz de fals în formă continuată

– folosirea a instrumentelor oficiale false, în formă continuată

– participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată.

Aşadar, Ioneluş Cârpaci a prezentat în faţa autorităţilor mai multe documente false, i-a determinat pe unii funcţionari ca, în baza documentelor prezentate de el, să întocmească alte acte false, apoi le-a folosit în procesul retrocedării unor case, făcînd acelaşi lucru în procesele intentate de adevăraţii proprietari!

Toate acestea au dus şi la infracţiunea de participaţie improprie, definită astfel de art. 52 din Codul penal: „Săvârşirea nemijlocită, cu intenţie, de către o persoană a unei fapte prevăzute de legea penală la care, din culpă sau fără vinovăţie, contribuie cu acte de executare o altă persoană se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă cu intenţie”. Fapta la care face referire articolul din Codul penal citat este abuz în serviciu, săvîrşită de funcţionarii diverselor instituţii în interesul lui Ioneluş Cârpaci, în baza documentelor false prezentate de către acesta! Funcţionarii care au săvîrşit infracţiunea de abuz în serviciu au fost, de asemenea, condamnaţi de ÎCCJ prin aceeaşi sentinţă la ani grei de închisoare.

CUM A OBŢINUT FAMILIA IOHANNIS CASELE DIN SIBIU PE CARE LE-A PIERDUT ÎN INSTANŢĂ?

Oricît am vrea să evităm comparaţia, totuşi, Cazul Ioneluş Cârpaci seamănă serios cu Cazul familiei Iohannis! În fond, este vorba despre acelaşi lucru: procurarea unor case pe baza unor documente false!

În ambele cazuri, cele care au constatat acest lucru au fost instanţele de judecată, numai că, în Cazul Cârpaci, după acţiunea civilă, procurorii au anchetat falsul şi din punct de vedere penal, trimiţînd dosarul în instanţă, astfel încît în ziua de 9 iunie 2016 s-a pronunţat sentinţa definitivă din care am citat mai sus!

Şi în Cazul familiei Iohannis, instanţele civile au constatat falsul, anulînd toate actele rezultate din acestea şi au sesizat Parchetul! Numai că, după ce dosarul de fals s-a plimbat pe la toate Parchetele (cel de la Sibiu, DIICOT Bucureşti, DNA), încă nu avem o soluţie, aşa cum s-a întîmplat în Cazul Cârpaci! Mai mult chiar, deşi avea în mînă sentinţa definitivă prin care i s-a luat dreptul de proprietate asupra caselor obţinute prin fals, Klaus Iohannis a apelat la căile extraordinare de atac, solicitînd chiar strămutarea cauzei pe motiv că PRESA LOCALĂ ar face presiuni prea mari asupra instanţei din Braşov!

Aşa se poate explica servilismul dovedit de Klaus Iohannis în faţa Laurei Codruţa Kovesi, căreia i-a prelungit mandatul în fruntea DNA, şi în faţa Liviei Stanciu, preşedinta ÎCCJ, pe care a numit-o judecător la Curtea Constituţională chiar în ziua cînd ÎCCJ a pronunţat sentinţa în Cazul Cârpaci!

Pentru a înlătura orice speculaţie a celor care-l susţin necondiţionat pe Klaus Iohannis, vom prezenta mai jos documentele care arată similitudinea celor două cazuri, în care şi Cârpaci şi Iohannis au folosit acte false pentru a intra ilegal în posesia unor case.

Astfel, se ştie că toată povestea imobilelor dobîndite de Klaus Iohannis, Carmen Iohannis şi Lăzurca Georgeta, soacra preşedintelui României, a început cu o Scrisoare din partea „Unchiului” din SUA către Ioan Baştea, în care cel din urmă este sfătuit să se ducă la Georgeta Lăzurca, mama lui Carmen Iohannis, să-i ofere jumătate din imobil „pentru că la ea este cheia”, adică dacă va depune mărturie că un Testament fals este adevărat! Noi am publicat în mai multe rînduri această Scrisoare, precum şi Testamentul respectiv, aşa încît, fără alte comentarii, republicăm mai jos cele două documente:

În urma acestui „testament”, cu ajutorul secretarului Primăriei Porumbacu de Jos, Liviu Munteanu, familia Iohannis reuşeşte să obţină prin fals calitatea de moştenitoare a lui Ghenea Eliseu, „unchiul”, deşi acesta nu avea nici un drept de succesiune asupra imobilelor vînate de Iohannis:

Pentru aceste falsuri, Munteanu Liviu, secretarul Primăriei Porumbacu de Jos, a fost condamnat, dar a rămas, în mod ciudat, singurul responsabil, de parcă ar fi făcut falsurile aşa, de dragul familiei Iohannis! Ca să înţelegem mai bine situaţia, iată ce scriau procurorii în Rechizitoriul lui Liviu Munteanu:

„În ciuda acestor evidențe, învinuitul (n.r. secretarul) Munteanu Liviu a eliberat adevererința nr. 168/12.03.1998 în conținutul căruia a menționat în mod nereal că singurul moștenitor legal al defunctului Ghenea Eliseu a fost nepotul acestuia, Baștea Nicolae”.

„Secretarul primăriei nu deținea nici un fel de date sau documente referitoare la nașterea sau decesul numitului Baștea Nicolae ( n.r. falsul moștenitor), întrucât acesta s-a născut în comuna Viștea, județul Brașov și a trăit la Cluj-Napoca”.

– „Învinuitul a recidivat în falsificarea de documente, prin emiterea la data de 02.02.2000 a unei noi adeverințe, la solicitarea Judecătoriei Sibiu, care, fără nicio corespondență cu realitatea, face afirmații neadevărate referitoare la faptul că numita Micu Paraschiva și fratele ei, Ghenea Eliseu, nu au avut alt moștenitor legal decît pe nepotul lor, Baștea Nicolae”.

„Toate aceste manopere desfășurate de numiții Baștea Ioan, Lăzurca Georgeta și Iohannis Carmen, sprijinite de acțiunile învinuitului Munteanu Liviu, care a eliberat adeverințele nr.168/1998 și 73/2000, precum și anexa 1 nr.25/1997, în mod fals, au condus la intabularea eronată a susnumiților în cartea funciară deși nu aveau vocație succesorală, întrucât Baștea Nicolae era rudă doar cu Ghenea Maria, soția predecedată a defunctului Ghenea Eliseu”.

Liviu Munteanu a fost judecat şi condamnat. În privinţa celorlalte persoane implicate, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a recomandat ca „în ceea ce-i privește pe numiţii Mărginean Romul, Lăzurca Georgeta, Iohannis Carmen, Baștea Ioan, Johannis Klaus și Suciu Dorin– avocat, cauza urmează a fi disjunsă și trimisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru efectuarea cercetărilor penale necesare soluționării acesteia sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă“! Iată documentul:

Din acest moment, Klaus Iohannis a devenit prizonierul instituţiilor de forţă ale statului şi, după cum vedem, nu a reuşit nici azi să se elibereze! Dosarul infracţiunilor la care este bănuit că a participat actualul Preşedinte al României – aşa cum spun procurorii şi judecătorii – a urmat un traseu extrem de ciudat, pe care cotidianul.ro l-a prezentat pe larg! Ca să vă faceţi o idee sau pentru a vă reaminti povestea acestui dosar, reluăm aici o parte din documentar:

Cert este că atît instanţele de judecată, cît şi seria de procurori prin mîinile cărora a trecut acest dosar au indicat faptul că familia Iohannis, împreună cu un notar, un avocat şi un funcţionar de stat au comis exact aceleaşi infracţiuni pentru care a fost condamnat şi lotul lui Ioneluş Cârpici, adică:

– instigare la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată referitor la dispoziţia de restituire nr. 2447

– instigare la uz de fals în formă continuată

– uz de fals în formă continuată

– folosirea a instrumentelor oficiale false, în formă continuată

– participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Cu toate acestea, Cârpici va petrece următorii 7 ani şi 2 luni în puşcărie, iar Klaus Iohannis se va plimba cu soţia sa Carmen prin toate colţurile lumii în timpul mandatului de Preşedinte al României, deşi, repetăm, Constituţia încă prevede că „Nimeni nu este mai presus de lege”!

Acum poate înţelege toată lumea de ce, în raport cu Laura Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu, adică şefa DNA şi preşedinta ÎCCJ, Klaus Iohannis nu-şi poate permite acte de vitejie, cum ar fi demiterea lor, aşa cum îi ceruse Călin Popescu Tăriceanu după celebrul caz Rarinca!

Grav este însă că, în aceste condiţii, generate mai ales de spritul de conservare al propriei sale libertăţi, Iohannis nu poate interveni atunci cînd DNA sau alte instituţii comit abuzuri. Declaraţia congresmenului american, Loretta Sanchez, de pildă, în care sînt sesizate abuzuri comise în numele luptei anticorupţie, nu găseşte un răspuns la Preşedinţie, căci preşedintele nostru tremură încă de frica acestui dosar care poate oricînd să fie pus pe tapet!

P.S. Familia Iohannis a încasat pînă la sentinţa definitivă, prin care i s-au anulat titlurile de proprietate dobîndite ilegal, peste 300.000 euro, bani pe care trebuia să-i încaseze statul român!



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.