Clara Vodă, interpretare strălucită în producția spaniolă Noaptea vine în India

Lungmetrajul Noaptea vine în India/ Anochece en la India, de Chema Rodríguez, o coproducţie Spania-România-Suedia, spune povestea lui Ricardo (Juan Diego) care, în tinereţe, ducea tineri hippie în India, cu duba. El şi-a petrecut, însă, ultimii zece ani de viaţă într-un scaun cu rotile din cauza unei boli incurabile. Pentru că ultima lui dorinţă este să moară pe malul fluviului Gange, va face o ultimă călătorie în India, alături de asistenta lui din România, Dana, interpretată de Clara Vodă.

Filmul a obţinut două trofee importante la Festivalul de Film Spaniol de la Málaga, pentru cel mai bun actor (Juan Diego) şi pentru cel mai bun montaj (José M. G. Moyano).

“Când mă întreabă cineva despre genul filmului Noaptea vine în India, nu ştiu ce să răspund. Ar putea fi o aventură dramatică cu accente de comedie sau o comedie dramatică în contextul unei aventuri de iniţiere”, a povestit Chema Rodríguez.

Aventura lui Ricardo şi personajul din film sunt poveşti reale. Filmul este o ecranizare a cărții Noaptea vine în Kathmandu publicată de regizor în 2003 şi prezintă povestea lui Lorenzo del Amo.

Lorenzo a trăit în anii 70 în India, ţara unde a cunoscut-o pe Adinda, femeia care a inspirat caracterul ”fantomă” al Gadhali. Alături de ea a trăit cei mai fericiţi ani din viaţă până când aceasta l-a părăsit pentru un nord-american cu o situaţie materială mai bună şi un aspect mai puţin hippy decât al lui Lorenzo. Întors în Europa, Lorenzo a cumpărat o dubă şi a început o afacere în turism. Iniţial destinaţiile vizau ţările din Estul continentului, mai târziu extinzându-se şi în Africa. Acolo, în timp ce înota în râul Niger, a avut un accident şi a devenit paraplegic. De atunci, el este într-un scaun cu rotile şi visează să se întoarcă în India.

Colaborarea dintre regizor şi Clara Vodă a fost una extrem de reuşită.

”Clara Vodă este o actriţă superbă, un om incredibil de sensibil, iar din momentul în care am văzut-o în Eu când vreau să fluier, fluier, am ştiut că ea trebuie să fie Dana. La fel cum am vrut ca Juan Diego să fie Ricardo, de la bun început, Clara a fost prima şi singura mea opţiune pentru Dana. Interpretarea şi capacitatea ei de a transmite sentimente într-un mod natural, fără a vorbi, folosindu-şi doar ochii şi expresia ei… Am văzut şi alte filme din filmografia ei şi a fost o mare plăcere să lucrez cu ea. Interpretarea ei din Noaptea vine în India, unde are un rol principal, este genială. Filmul nu ar fi fost la fel fără ea”, a completat regizorul.

Noaptea vine în India este primul lungmetraj de ficţiune al lui Chema Rodriguez, după ce a realizat peste 50 de documentare de televiziune şi trei documentare pentru cinema.

Filmările s-au desfăşurat în România (Strada Film), Turcia, Spania şi India.

„A fost palpitant să filmăm o parte din Noaptea vine în India în Bucureşti, astfel am avut ocazia să cunosc foarte multe persoane talentate. Îmi place foarte mult cinematografia română contemporană, admir generaţia tânără de cineaşti români (Cătălin Mitulescu, Florin Şerban, Cristi Puiu, Cristian Mungiu etc)”, a declarat Chema.

Filmul va rula la Noul Cinematograf al Regizorului Român, în 28, 29 şi 30 decembrie, fiind distribuit de Strada Film Internațional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.