Clasic şi jazz, rock şi blues

Alexandru Tomescu la Vara Magică 2016, la Ateneul Român

Vara Magică aduce în atenţia bucureştenilor un recital extraordinar. Celebrul violonist Alexandru Tomescu va prezenta miercuri 20 iulie, de la ora 19.30, un recital extraordinar ce va cuprinde Bela BartokSonata pentru vioara solo Sz. 117, dedicată lui Yehudi Menuhin, şi Johann Sebastian Bach -. Partita a II-a pentru vioară solo, BWV 1004. Angajamentul pe care şi l-a asumat Alexandru Tomescu în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime.

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul Paganini – înger sau demon, care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul şi-a regândit identitatea şi care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câţiva ani, acela spre schimbarea percepţiei existente în România asupra muzicii clasice. Într-adevăr, de când a revenit în ţară, după studii în Elveţia cu Tibor Varga şi în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru Tomescu a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora.

După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa şi în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, violonistul a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie, este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

Lanto Communication organizează a cincea ediţie a Festivalului Vara Magică la Ateneul Român din Bucureşti între 13 iulie şi 24 august, concertele fiind organizate în fiecare săptămână şi având pe afiş Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Tineret a Portugaliei, Orchestra Sinfonietta şi Orchestra Junior, alături de celebri dirijori şi solişti români şi străini. Cea de a V-a ediţie a Festivalului Vara Magică reafirmă forţa PARTENERIATULUI prin care Lanto Communication oferă publicului său o vară la standarde culturale europene.

Organizator: Lanto Communication

Partener asociat: Centrul Naţional de Artă Tinerimea Romana

Partener: Fundaţia Prietenii muzicii – Serafim Antropov

Festivalului WOLFBLUES – rock şi blues

Nicu Covaci a iniţiat Festivalul Wolfblues

Pe harta culturală a României se naşte un nou festival de blues, WOLFBLUES.

La Gărâna, în Poiana Lupului, în inima Munţilor Semenic, nu doar un loc de popas pentru orice împătimit de locuri frumoase, ci un spaţiu ce va purta de acum înainte încărcătura şi culoarea de blues music alături de binecunoscutele întâlniri de jazz, rock şi folk de nivel internaţional.

Wolfblues se anunţă încă de pe acum un eveniment ce va marca un moment important în istoria muzicii de rock şi blues, pentru că nu întâmplător, festivalul este o iniţiativă a liderului incontestabil al rock-ului românesc, Nicu Covaci, care şi-a dorit un eveniment în cadrul căruia să se poată exprima artistic dincolo de limitele impuse de genul muzical care l-a consacrat.

Vali Sir Blues Răcilă

Şi pentru că rock’n’roll se hrăneşte din seva blues-ului, alături de Nicu Covaci, artişti consacraţi ai muzicii rock vor oferi un repertoriu de blues, moment inedit pentru cariera lor muzicală. Wolfblues se adresează atât publicului cunoscător, amator de blues autentic, cât şi fanilor muzicii rock sau rock’n’roll, şi se doreşte a promova muzica de gen autentică. Tocmai de aceea, în cadrul festivalului nu vor lipsi artiştii care au netezit calea blues-ului în România, precum AG Weinberger, Vali Sir Blues Răcilă sau Rareş Totu.

Festivalul Wolfblues – Friendly Blues’n’roll se va desfăşura în perioada 29-30 iulie, în Poiana Lupului (Gărâna – Wolfsberg, Semenic, Caraş-Severin) şi va cuprinde 10 concerte în două seri consecutive, nelipsind workshop-urile desfăşurate în timpul zilei, concertele fiind urmate de un night cinema pe parcursul nopţii, cu filme specifice culturii blues.

Vineri, 29 iulie – Blues’n’roll (Ro) / Rareş Totu’s Midnight Sun (Ro) feat. Dean Bowman (USA) / Adi Bărar Blues Band (Ro) / Stepan Project Blues Foundation (Ro) / Blues Company feat. The Fab BC Horns & The Soul Sistaz (De) & A.G. Weinberger (Ro).

Sâmbătă, 30 iulie – The Road Band (Ro) / The Roses (BG) / Vali SirBlues Răcilă (Ro) / Florin Ochescu Blues Project feat. Silvia Dumitrescu (Ro) / Nicu Covaci & Dan Andrei Aldea (Ro), -premiera muzicală-, with Dzidek Marcinkiewicz (Pl) and Flavius Hosu (Ro).

“Master Class Mariana Nicolesco”

Soprana Mariana Nicolesco

70 de tinere talente lirice din întreaga ţară s-au înscris la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco la Brăila în perioada 25-31 iulie.

Manifestarea coincide cu inaugurarea teatrului minunat restaurat, la împlinirea a 135 de ani de la debutul viitoarei figuri legendare a teatrului de operă, Hariclea Darclée, chiar pe scena care reuneşte acum noile speranţe sub bagheta magică a Marianei Nicolesco.

Din 1995 încoace, de când a fost creat Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, şi până acum au luat parte la aceste manifestări şi la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, peste 2500 de artişti din 50 de ţări şi 5 continente.

Pentru amploarea, nivelul şi rezultatele acestor manifestări, pentru semnificaţia lor exprimată în cuvintele “nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, Marianei Nicolesco, pe lângă Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, i-a fost acordat titlul de Artist UNESCO pentru Pace, iar evenimentelor create de ea, începând cu Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, Înaltul Patronaj UNESCO.

Ediţia din acest an a Cursurilor de Măiestrie Artistică, Master Classes, e aşezată sub semnul relaţiei Maeştri – Discipoli, cheia transmiterii marilor tradiţii ale artei cântului.

În acest context, sâmbătă 30 iulie, Dr. Stephan Poen va susţine conferinţa Despre maeştri, evocându-i pe marele violonist Yehudi Menuhin, la 100 de ani de la naştere, şi pe celebra soprană Elisabeth Schwarzkopf, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice, ambele personalităţi prezentate şi prin perspectiva revelatoare şi emoţionantă a relaţiei lor cu Mariana Nicolesco.

În interpretările acesteia pe scenele lumii vor fi prezentate audio-video sublime arii din capodopere ca Idomeneo de Mozart, din Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, la 150 de ani de la naşterea compozitorului, şi din Norma de Vincenzo Bellini la 185 de ani de la premiera absolută la Teatrul alla Scala din Milano.

Duminică 31 iulie, cu Mariana Nicolesco în scenă, va avea loc Concertul Master Class în care vor da măsura progreselor făcute şi vor fi aplaudaţi toţi participanţii la ediţia2016 a Cursurilor de Măiestrie Artistică.

Evenimentele sunt organizate de Fundaţia Darclée, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii, Primăria Brăila, Consiliul Municipal Brăila, Consiliul Judeţean Brăila, Teatrul Maria Filotti, CJCPCT Brăila.

Nicolas Simion este câştigătorul concursului de compoziţie New Jazz Works 2016

Nicolas Simion, câştigătorul New Jazz Works 2016

ARCUB încurajează compozitorii români de jazz să îşi exprime creativitatea, oferindu-le în acelaşi timp cadrul perfect de promovare: prezenţa pe scena Bucharest Jazz Festival, ce va avea loc în perioada 19-25 septembrie.

Saxofonistul şi compozitorul de jazz Nicolas Simion a fost desemnat câştigătorul celei de-a doua ediţii a concursului de compoziţie New Jazz Works, platforma de comisionare a Bucharest Jazz Festival.

Printre criteriile de selecţie stabilite de juriul format din Mircea Tiberian, Dan Ionescu şi Cristian Soleanu se numără excelenţa artistică, expertiza compoziţională a aplicantului şi capacitatea de realizare a proiectului.

Saxofonist de jazz şi impovizator, compozitor şi producător, Nicolas Simion a compus în ultimii 30 de ani numeroase lucrări de jazz pentru ansambluri şi orchestre, compoziţiile sale având o semnătură autentic românească, reuşind să îmbine remarcabil sugestii folclorice cu elemente ale jazz-ului modern si muzicii contemporane.

Un muzician complex, cu peste 20 de albume înregistrate si distribuite atât în Europa cât şi în SUA, Nicolas Simion a colaborat cu nume importante de pe scena internţională de jazz precum: Mal Waldron, Tomasz Stanko, Idris Muhammad, Jim Pepper, Ino Nobuyoshi, Gunther Schuller, Archie Sheep, Lee Konitz, Jancsy Körössy.

Lucrarea concepută pentru Bucharest Jazz Festival este gândită pentru o formulă de sextet, având în componenţa sa muzicieni străini şi români, colaboratori apropiaţi ai jazzman-ului Nicolas Simion: Sorin Romanescu, Adi Stoenescu, Fausto Beccalossi, Chris Dahlgren, Silvio Morger.

”Pe lângă muzicienii consacraţi mai sunt şi muzicieni tineri care au nevoie de experienţă şi încurajare, iar prin acest proiect pot fi puşi în valoare şi li se va crea o şansă de a participa activ la dezvoltarea şi crearea acestei muzici care trăieşte din comunicarea dintre muzicieni şi din contribuţia fiecărui membru al grupului, creativitatea fiind unul dintre elementele de bază al unui ansamblu de jazz”, afirmă Nicolas Simion.

Turneul “Muzica în Palatele României”

Costin Soare susţine Turneul Muzica în Palatele României

Vineri 15 iulie 2016, în Casa Avramide din Tulcea, adevărată bijuterie arhitectonică din secolul XIX, a avut loc concertul de promovare a ediţiei a IV-a a Turneului Muzica în Palatele României, o foarte utilă repetiţie cu public pentru evenimentul care se va derula între 3 şi 21 august 2016.

Costin Soare, unul dintre cei mai valoroşi muzicieni români, a bucurat publicul cu varietatea repertoriului, cu relaţionările pline de farmec, propunând un itinerariu sonor care a pornit din perioada Renaşterii şi a ajuns până în spaţiul sonor sud american al secolului XX. Alături i-au fost atât lăuta, cât şi chitara, instrumente cu care a reuşit să ridice sala în picioare.

Acest regal sonor va fi prezentat în perioada 3 – 21 august 2016, în 11 spaţii încărcate de istorie şi frumos, sub genericul Turneului Muzica în Palatele României, manifestare organizată de Asociaţia Culturală “Pro Valores”. Turneul se va desfăşura, în locuri foarte spectaculoase, care vor oferi cu prilejul turneului o nouă atracţie. Cele 11 locuri demne de a fi promovate şi prin intermediul artei sunetelor sunt: Palatul Marincu din Calafat (miercuri 3 august, ora 18), Castelul Peleş (sâmbătă 6 august, ora 16), Cetatea Prejmer (duminică 7 august, ora 17), Castelul Károlyi din Carei (marţi 9 august, ora 18), Castelul Nako din Sânnicolau Mare (miercuri 10 august, ora 18), Cetatea Făgăraş (joi 11 august, ora 19), Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia (duminică 14 august, ora 12), Palatul Culturii din Iaşi (joi 18 august, ora 18), Palatul Cuza din Iaşi – Muzeul Unirii (vineri 19 august, ora 18), Palatul Sturdza de la Miclăuşeni (sâmbătă 20 august, ora 17) şi Palatul Cuza de la Ruginoasa (duminică 21 august, ora 12).

Ca şi la Casa Avramide din Tulcea, pe parcursul Turneului Muzica în Palatele României, iubitorii artei sunetelor se vor lăsa învăluiţi de armonii imaginate de: Valentin Bakfark, John Dowland, Joan Ambrosio Dalza, Isaac Albeniz, Jorge Morel, Ariel Ramirez, Agustin Barrios-Mangore, Heitor Villa-Lobos şi Francisco Tárrega.

Costin Soare, născut în 1978, s-a impus în lumea muzicii clasice din România în dublă ipostază de interpret şi pedagog al chitarei şi lăutei. A susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate; este preşedintele Asociaţiei Culturale Kitharalogos, iniţiator şi director artistic al Festivalului International Serile de chitară, ajuns în 2015 la cea de-a cincea ediţie. Este profesor la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

A absolvit cursurile de master ale Royal Scottish Academy of Music and Drama – Glasgow, iar în anul 2008 şi-a finalizat studiile (teacher training program) la Universitatea de Educaţie (Departamentul de Muzică) din Sapporo, Hokkaido, ca bursier al guvernului japonez. Apare frecvent în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale din ţară, unde contribuie la descoperirea şi recompensarea tinerilor muzicieni. În 2013 şi 2014 a fost invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighişoara, iar în iunie 2014, în urma turneului de concerte şi conferinţe desfăşurat în cinci oraşe, a lansat CD-ul intitulat Nocturne şi dansuri, cu lucrări pentru chitară solo înregistrate în premieră la noi, aparţinând unor creatori ca: Bach, Britten şi Takemitsu. În anul 2015 a susţinut Turneul Naţional Armonii pascale, împreună cu actriţa Daniela Nane şi pianista Ioana Maria Lupaşcu. În luna iulie 2016 este profesor invitat al Academiei ICon Arts de la Sibiu.

RadiRo: Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, de la Premiile Nobel la Sala Radio

Norwegian Radio Orchestra

Ansamblul care are privilegiul de a susţine anual un concert cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru Pace de la Oslo, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, va susţine două concerte în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, ediţia a III-a, organizat de Radio România, în perioada 23 septembrie- 1 octombrie 2016.

Dirijorul Miguel Harth – Bedoya

Sâmbătă, 24 septembrie 2016, de la ora 19.00, orchestra va fi condusă de dirijorul Miguel Harth – Bedoya, nominalizat la Premiile Grammy şi câştigător al Premiilor Emmy, care este în prezent dirijor-şef al ansamblului.

Tine Thing Helseth

Programul serii va începe cu Selecţiuni din Peer Gynt, cunoscuta lucrare a lui Edvard Grieg, cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană. Variations over Variations over a Norwegian folk tune de A. Janson va fi interpretată de Tine Thing Helseth, solistă care a început să cânte la trompetă la vârsta de 7 ani, iar astăzi, la 26 de ani, este una dintre cele mai apreciate interprete la acest instrument în plan internaţional. Seara se va încheia cu Variaţiuni pe o temă originală – Enigma de Elgar.

Pianistul Vadym Kholodenko

Duminică, 25 septembrie 2016 de la ora 19.00, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, condusă de acelaşi Miguel Harth – Bedoya, îl va avea ca invitat pe pianistul Vadym Kholodenko, care s-a remarcat ca unul dintre cei mai dinamici şi înzestraţi muzicieni ai generaţiei sale, apreciat pentru interpretarea sa „impecabilă, vibrantă şi plină de imaginaţie” (Cleveland Plain Dealer). Câştigător al medaliei de aur şi al premiilor speciale în cadrul ediţiei a IV-a a Concursului Internaţional de Pian Van Cliburn, în 2013, Kholodenko are o carieră internaţională în plină ascensiune în Europa, Asia şi America de Nord.

Acesta va interpreta Concertul în la minor pentru pian şi orchestră al romanticului Edvard Grieg.

Rezultatele preselecţiei pentru Concursul Enescu 2016

George Enescu

Juriul de specialitate al Concursului Internaţional George Enescu 2016 a selectat 174 de tineri artişti pentru a intra în competiţie la această ediţie a Concursului Enescu. Tinerii artişti au fost selectaţi dintr-un număr total de 317 înscrişi în Concurs, cu 40% mai mulţi faţă de ediţia 2014. Candidaţii care au trecut de preselecţie vor concura pentru visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii pe scena Ateneului Român, între 3 şi 25 septembrie.

Tinerii artişti selectaţi provin din ţări precum Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franţa, Croaţia, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Grecia, Lituania, Letonia, Argentina, Cehia, China, Coreea de Sud, Thailanda, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia, Thailanda, Cehia, Argentina. Un număr de 12 tineri artişti provin din România.

Este pentru prima dată când are loc o preselecţie în cadrul Concursului Enescu, ca urmare a unui număr foarte ridicat de înscrieri. Juriul de specialitate al ediţiei 2016 a Concursului Enescu este format din muzicieni şi profesori de top la nivel internaţional, printre aceştia numărându-se nume precum cele ale violoniştilor Pierre Amoyal şi Silvia Marcovici, ale violonceliştilor Natalia Gutman, David Geringas şi Arto Noras şi ale pianiştilor Peter Donohoe, Dana Borşan şi Andrei Sitarev.

Listele în ordine alfabetică ale concurenţilor care au fost selectaţi să intre în competiţie la Concursul Enescu 2016 sunt disponibile pe site-ul Concursului şi Festivalului, www.festivalenescu.ro, şi pot fi accesate la linkurile următoare, astfel:

Secţiunea Vioară

Secţiunea Violoncel

Secţiunea Pian

Pentru Secţiunea Compoziţie, toate lucrările înscrise au fost trimise spre jurizare, iar câştigătorii vor fi anunţaţi pe 3 septembrie, în ziua deschiderii ediţiei2016 a Concursului Enescu.

Valoarea totală a premiilor din cadrul Concursului Enescu 2016 este de 115.000 de euro. Li se adaugă două premii speciale: o bursă de doi ani la celebra Barenboim Academy din Berlin, pentru cel mai bine clasat concurent român la Secţiunea Vioară, şi prezenţa ca artist invitat pe scena festivalului iPalpiti Festival of International Laureats 2017, Los Angeles.

La ediţia 2016, Concursul Enescu se desfăşoară într-un nou concept. Timp de 22 de zile, între 3 şi 25 septembrie, în Sala Mare a Ateneului Român, publicul este invitat să îi asculte şi să îi susţină pe tinerii artişti în drumul către visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii. Tinerilor artişti li se alătură muzicieni consacraţi, membri ai juriului Concursului, foşti laureaţi ai Concursului Enescu, precum şi laureaţii ai ediţiei 2014, într-o serie de peste 19 recitaluri extraordinare şi concerte cu orchestră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.