Clientela PDL, protejată de guvernul Ponta

Obiectul interpelării: Eliberarea din funcţie a directorilor SC Electrica SA aserviţi PDL

În temeiul art.112 alin. 1 din Constituţia României şi art.162 din Regulamentul Senatului României, vă adresez prezenta

INTERPELARE:

În judeţele componente ale Regiunii de Dezvoltare de Nord –Vest sunt menţinuţi în funcţie mulţi directori ai SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA şi ai SC SISE Electrica Transilvania Nord SA, ambele cu sediul în Cluj Napoca, care au fost promovaţi în perioada guvernării PDL pe criterii strict politice. Majoritatea acestor directori au fost numiţi în funcţie de fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, preşedintele Organizaţiei Judeţene Sălaj a PDL şi deputat democrat – liberal de Sălaj, la recomandarea fostului consilier pentru probleme economice al prim-miniştrilor PDL Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, Andreea Paul Vass, originară din judeţul Sălaj, actualmente deputat PDL de Satu Mare. Există date şi indicii că aceşti directori căpuşează filialele şi sucursalele pe care le conduc cu firmele private la care sunt asociaţi ori acţionari sau prin firmele private ale unor clienţi politici, precum şi că au finanţat ori au asigurat finanţarea campaniilor electorale ale PDL pentru alegerile locale din 12 iunie 2012 pentru referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012 şi pentru alegerile parlamentare din 10 decembrie 2012. Există, de asemenea, date şi indicii că unii dintre aceşti directori au oferit sume între 100.000 – 200.000 de euro pentru a fi menţinuţi în funcţie.

Astfel, în prima parte a anului 2012 în funcţia de director al Sucursalei Satu Mare a SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA a fost numit şi este menţinut Ţura Ilie Simion, membru PDL şi asociat al SC Comenerg SRL Satu Mare, care a fost promovat ulterior director general al SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA. După promovarea sa la Cluj –Napoca, în funcţia de director al Sucursalei Satu Mare a SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA a fost numit şi este menţinut Pribilean Viorel, membru PDL şi asociat în societăţi comerciale electrice şi de telecomunicaţii. În funcţia de director al Sucursalei Bistriţa Năsăud al SC Electrica Furnizare Transilvania Nord SA a fost numit şi este menţinut tot un membru PDL, Roman Vasile, un apropiat al deputatului democrat liberal Ioan Oltean. Pe de altă parte, în funcţia de director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Transilvania Nord SA, cu sediul tot în Cluj – Napoca, a fost numit şi este menţinut Margin Adrian, membru PDL, originar din judeţul Sălaj, asociat în SC Ianus SRL Zalău, fost şef de cabinet al deputatului Lucian Bode, cunoscut ca apropiat al ex-premierului Emil Boc şi al deputatului democrat – liberal Ioan Oltean.

Având în vedere că directorii nominalizaţi în interpelare au fost numiţi în funcţie pe criterii strict politice de către guvernarea PDL, că au prejudiciat economia naţională cu firmele personale ori ale clienţilor lor politici, că au rămas aserviţi PDL şi că au finanţat campaniile electorale din 2012 ale acestui partid, precum şi că sunt suspectaţi de acte de corupţie, vă solicit domnule ministru să-i demiteţi de urgenţă, să verificaţi activitatea lor şi să sesizaţi instituţiile abilitate pentru a fi traşi la răspundere.

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.