Clinică cu dedicaţie de la Eugen Nicolăescu pentru un medic băsist

Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, ar putea fi audiat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, după ce a semnat un ordin de ministru prin care la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a apărut, peste noapte, o clinică nouă dedicată chiar directorului spitalului.

Medicul Ionac Mihai Edmond

Este vorba de Clinica de Chirurgie Vasculară, avându-l ca şef pe medicul Ionac Mihai Edmond, cel care la vremea respectivă era directorul general al spitalului judeţean şi persoana care a beneficiat direct de ordinul dat de Eugen Nicolăescu. Nominalizarea clinicii a apărut, pentru prima dată, în luna decembrie 2005, dar ordinul de ministru a sosit la Timişoara fără număr, acesta fiind adăugat ulterior cu pixul. În ordin se precizează că ”Structura organizatorică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care va funcţiona în continuare cu 1351 de paturi, se modifică şi se completează” şi este nominalizată, printre altele, ”Secţia de chirurgie vasculară”, cu 30 de paturi.

Ordinul semnat de Nicolăescu are la bază o solicitare scrisă venită din partea aceluiaşi director de la Spitalul Judeţean Timişoara, prin care acesta solicită înfiinţarea unei clinici de chirurgie vasculară, cu paturi de ”import”, de alte clinici din spital. După apariţia ordinului şi cedarea paturilor, acestea au fost nevoite să-şi restrângă activitatea, deşi erau dintre cele mai importante clinici ale spitalului. Doar pentru a-şi satisface vanitatea, Ionac Mihai Edmond şi-a văzut propriul interes, şi nu pe cel al spitalului pe care-l conducea. Nu există nici un alt act, emis de către Ministerul Sănătăţii, care să consfinţească apariţia unei noi clinici în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, decât Ordinul lui Nicolăescu, acolo unde noua clinică a fost strecurată printre altele, şi nu nominalizată direct. Se pare că fostul ministru al Sănătăţii ar fi fost sensibilizat, în decizia sa, de un bun amic al medicului Ionac, este vorba de fostul consilier prezidenţial şi partener de afaceri, Virgil Păunescu.

Facsimil cu Ordinul semnat de fostul ministru Eugen Nicolăescu

Ionac Mihai Edmond este sub lupa procurorilor încă din luna aprilie, într-un dosar în care medicul şef de clinică este suspectat de comiterea unor infracţiuni de corupţie, abuz în serviciu, decontări fictive şi înşelăciune. Iniţial acesta avusese calitatea de martor. Procurorii timişoreni au efectuat mai multe percheziţii, atât la clinica unde Ionac Edmond este şef, cât şi la domiciliul acestuia. În urma percheziţiilor au fost ridicate mii de documente care au încăput în zeci de saci. Medicul Ionac a declarat, în mai multe rânduri, că nu are nici o vină în nici una dintre acuzele ce i-au fost aduse şi că persoane interesate vor să desfiinţeze clinica pe care el o conduce.

”În urma percheziţiilor efectuate în dosar, a fost ridicat un volum foarte mare de acte medicale şi documente. După studierea acestora am ajuns la concluzia că se confirmă elementele pentru care s-au dispus percheziţiile în dosarul Ionac. Acum am început verificările privind modul în care a luat fiinţă Clinica de Chirurgie Vasculară de la spitalul judeţean. Am solicitat şi primit o serie de documente în acest sens, dar vor exista şi audieri pe aceeaşi temă. Pe lângă cele menţionate, precizez că mai întreprindem şi alte verificări în acelaşi dosar, legate de activităţile desfăşurate de către medicul Ionac Mihai Edmond”, a declarat, pentru cotidianul.ro, procurorul Mihaela Pop, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, dar şi procuror de caz.

Medicul Ionac este cel care l-a asistat pe fostul preşedinte Traian Băsescu atunci când acesta a pătruns tainele tehnicilor de acordare a primului ajutor. Iniţierea a avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, acolo unde Băsescu fusese invitat de admiratorul său, Ionac Mihai Edmond, să inaugureze unul din holurile (!) renovate ale spitalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.