Clinton vs. Trump – cea mai gravă declaraţie de la 1860 până acum

Ultima dezbatere televizată între candidaţii pentru Casa Albă a început bine şi s-a terminat prost pentru Donald Trump, în primul rând pentru că republicanul a făcut o remarcă gravă în istoria alegerilor prezidenţiale din SUA, o remarcă prin care sugerează că îşi doreşte revolte după scrutinul din 8 noiembrie. Trump a refuzat să spună dacă va accepta rezultatul alegerilor. “Vă voi spune atunci. O să vă ţin în suspans”, a fost răspunsul lui. Trump nu a făcut o declaraţie fără precedent. Un alt candidat a refuzat să accepte rezultatul alegerilor, era în 1860, chiar înaintea războiului de secesiune, iar acest detaliu i-a speriat pe americani. Trump şi-a distrus astfel ultima şansă.

Trump a pierdut pe mâna lui

Altfel, a fost cea mai bună dezbatere televizată a lui Donald Trump. Magnatul american a pierdut şi de această dată, însă a făcut-o pe mâna sa, prin afirmaţia periculoasă de mai sus. Un sondaj efectuat de YouGov o dă câştigătoare pe Clinton, cu 49% din voturi, în timp ce Trump a obţinut 39%. Un sondaj CNN arată că Hillary Clinton a fost considerată învingătoare la Las Vegas de către 52% dintre telespectatori, iar Trump de către 39%. Aceasta în condiţiile în care aceleaşi sondaje CNN au înregistrat o diferenţă de 35% în favoarea lui Clinton la prima dezbatere şi de 23% în cea de a doua.

Într-adevăr, a fost cea mai bună prestaţie a lui Donald Trump din cele trei dezbateri, dar asta nu mai contează, este opinia analiştilor americani. Asta pentru că Trump a refuzat să respecte o regulă fundamentală a democraţiei constituţionale – să accepte rezultatul alegerilor. Unii dintre cei mai importanţi susţinători ai lui Donald Trump şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu aceste declaraţii neaşteptate. Inclusiv Sarah Palin şi-a exprimat speranţa că Trump va accepta rezultatul alegerilor de pe 8 noiembrie. “Dacă pierde nu va fi din cauză că alegerile au fost «trucate», ci pentru că întreaga sa campanie a fost un eşec”, a spus congresmanul republican Lindsey Graham, fost contracandidat al lui Trump la alegerile primare.

„Marioneta lui Putin”

Donald Trump a început bine dezbaterea de miercuri de la Las Vegas. A fost sobru, grav şi a atacat-o pe contracandidata sa folosind argumente socotite pline de substanţă chiar şi de publicaţiile pro-Clinton: eşecurile fostei prime doamne ca senator şi secretar de Stat, inclusiv acuzaţia că Hillary Clinton a ajutat prin politica de resetare a relaţiilor cu Rusia şi prin semnarea noului acord START la sporirea arsenalului nuclear al Rusiei, că politica lui Hillary Clinton a ajutat şi la ascensiunea organizaţiei Stat Islamic.

Apoi Trump a redevenit candidatul haotic, mult mai uşor de pus în defensivă de către Clinton. Democrata l-a atacat spunând că Trump este “marioneta lui Putin”, că doreşte să distrugă NATO.

“Este destul de limpede că nu veţi recunoaşte că ruşii s-au implicat în atacuri cibernetice, că aţi încurajat spionajul împotriva propriei naţiuni, că vreţi să recitaţi poezia lui Putin”, a spus Clinton, adăugând că 17 agenţii de informaţii americane au confirmat imixtiunea guvernului rus în alegerile din SUA.

“Nu-l cunosc pe Putin. A spus nişte lucruri frumoase despre mine. Dacă ne vom înţelege, va fi bine. Putin nu o respectă pe Clinton; nu-l respectă pe preşedintele nostru”, a replicat Trump.

“Vreţi să spargeţi NATO, să faceţi tot ce vrea el şi asta pentru că sunteţi ajutat de Putin, pentru că Putin are un favorit foarte clar în această campanie. Cred că este o situaţie fără precedent, niciodată un guvern străin nu s-a implicat în alegerile noastre”, a spus Clinton, cu referire la declaraţiile în care Trump ameninţa că SUA se vor retrage din NATO din cauza contribuţiilor foarte reduse pentru apărare ale statelor europene.

Cel mai bun moment din campania lui Clinton

“Când eu eram în celula de criză, monitorizând raidul în care a fost eliminat Osama bin Laden, Trump era gazda emisiunii «Ucenicul». Prin urmare nu pot fi decât fericită să compar cei 30 de ani de experienţă pe care îi am cu cei 30 de ani ai dumneavoastră”, a spus Clinton.

Cea mai apreciată intervenţie a lui Hillary Clinton a fost replica pe care i-a dat-o lui Trump când acesta a respins acuzaţiile de hărţuire sexuală ce i-au fost aduse. “Donald crede că desconsiderarea femeilor îl face mai puternic. Le atacă demnitatea şi stima de sine. Acum ştim ce gândeşte Donald şi cum acţionează în faţa femeilor. Ăsta este Donald. Ţine de noi să demonstrăm cine suntem şi cine este ţara noastră, cum vrem să unim ţara noastră, un loc unde nu vrem ca oamenii să fie asmuţiţi unul împotriva celuilalt, unde vrem în schimb să ne bucurăm de diversitate, să îi ridicăm pe oameni şi să facem ţara şi mai măreaţă”, a spus Clinton, făcând aluzie la sloganul lui Trump, “Make America Great Again”.

Donald Trump nu a reuşit să ofere decât această replică: “Hillary este o femeie obraznică”.

Campania care a arătat faţa tristă a Americii

Una dintre cele mai găunoase campanii prezidenţiale din SUA se apropie de final, spre bucuria ziariştilor, altădată extrem de implicaţi în această confruntare politică. “Vă rog, faceţi ceva ca să se termine. Mai avem trei săptămâni din acest spectacol revoltător în care un comic ridicol – undeva între Joker şi Pinguin – încearcă să facă tot ce poate pentru a distruge democraţia americană. Da, Donald Trump, despre tine vorbesc. Trei săptămâni. În mod normal e o clipită, însă acum pare o eternitate. Câte lucruri revoltătoare ne vor mai testa capacitatea de a ne revolta? Câţi republicani vor mai lua cuvântul pentru a spune că al lor candidat este potrivit pentru a fi preşedinte?“, scrie Eugene Robinson pentru The Washington Post.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.