Cluj: amenzi civile de 1,5 milioane lei

Se spune că în Ardeal nu sunt probleme de reconstituire a proprietăților. Nimic mai fals. Comisia locală și cea județeană de stabilire a dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Cluj-Napoca sunt obligate să plătească pentru 62 de persoane câte 756.000 lei, deoarece nu le-au fost emise titlurile de proprietate. Oamenii au sentințe definitive încă din 2013 și s-au judecat 9 ani. Acum au apelat la un executor judecătoresc pentru a forța cele două comisii din Primăria Cluj-Napoca și Prefectură să-și facă treaba. Se demonstrează că Agenția Domeniilor Statului pune bețe în roate restituirii proprietăților.

62 de reclamanți s-au judecat din 2004 până în 2013 cu Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Cluj-Napoca și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Cluj. Aceştia cer emiterea titlurilor de proprietate pentru un teren de peste 17 hectare unde au fost serele din Someșeni, administrate de Legume Fructe SA (actuala Roxer Grup). Terenul a aparținut Agenției Domeniilor Statului (ADS) și este o adevărată mină de aur, având în vedere că este în intravilanul municipiului, aproape de DN 1C, la ieșirea spre Apahida. Conform cutumei, cele două comisii de împroprietărire nu au respectat decizia definitivă a Tribunalului Cluj, iar oamenii au apelat la serviciile unui executor judecătoresc. Nepăsători față de oameni și lege, reprezentanții comisiilor nu s-au deranjat să soluționeze problemele, drept urmare, cei 62 de oameni au cerut în instanță penalități, care sunt asociate amenzilor civile. Mai întâi, Judecătoria Cluj-Napoca a stabilit cuantumul penalizării pe zi, ce trebuie plătit pe grupuri de moștenitori, în total fiind 15 astfel de grupuri. În luna aprilie 2016, Judecătoria Cluj-Napoca a decis ca fiecare debitor din cele 15 grupuri să primească suma de 200 de lei/zi pentru fiecare zi de întârziere, până la eliberarea titlurilor de proprietate.

Saga continuă

După trei luni de la emiterea motivării instanței, oamenii au pornit o altă acțiune, pentru ca instanța „să stabilească suma definitivă datorată de cei doi debitori cu titlu de penalitate civilă pentru neîndeplinirea obligației prevăzute în titlul executoriu. În ciuda stabilirii acestei penalități, până în momentul de față, cei doi debitori nu și-au îndeplinit obligațiile și nu au eliberat titlurile de proprietate în favoarea petenților. (…)
Față de aceste împrejurări, fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 906, alin 4, NCPC, solicită instanței să fixeze suma definitivă datorată de fiecare dintre cei doi pârâți cu titlu de penalități de întârziere și să-i oblige pe aceștia la plata acestei sume în favoarea lor“, se spune în întâmpinarea cetățenilor clujeni. Astfel, judecătorul Simona Mihai a hotărât că penalizarea de 200 de lei/zi se calculează pentru intervalul 6 mai 2016 – 12 ianuarie 2017, adică pe 252 de zile. Suma de 50.400 lei a fost acordată la câte 15 grupuri de moștenitori, în total fiind de achitat 756.000 lei de către fiecare comisie, adică peste 1,5 milioane lei bani publici.

Birocrația funcționează

Comisia Județeană, prezidată de profesorul universitar Gheorghe Ioan Vușcan, dă vina pe Comisia Locală condusă chiar de primarul Emil Boc. Potrivit lui Vușcan, Comisia Locală este obligată să întocmească documentația pentru emiterea titlurilor de proprietate. Mai mult, terenul solicitat spre a fi reconstituit în proprietate nu se află la dispoziția Comisiei Locale, în prezent, acesta făcând parte din patrimoniul Agenției Domeniului Statului (ADS). Astfel, este necesară o altă procedură administrativă pentru întocmirea protocolului de predare-preluare. Numai că protocolul nu se poate încheia, deoarece unele terenuri identificate în fișa suprafeței, avizată de OCPI Cluj, nu se află în patrimoniul-administrarea ADS.
Procedurile birocratice dintre instituții încurcă mersul normal al lucrurilor. Legislația funciară nu dă competențe Agenției Domeniilor Statului în ceea ce privește reconstituirea dreptului de proprietate sau punerea în posesie și este nepăsătoare față de amenzile pe care trebuie să le achite comisiile locale.

Comisia locală aruncă vina pe ADS

Potrivit sentinței, Comisia Municipală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Cluj-Napoca de pe lângă Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, reprezentată de Emil Boc, cere și ea să fie absolvită de vină. Sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, pronunțată în contradictoriu cu Agenția Domeniilor Statului, arată că terenul în litigiu se află în proprietatea privată a statului, fiind administrat de ADS și concesionat pentru 49 de ani firmei SC Legume Fructe SA, actualmente SC Roxer Grup SRL.

„Comisia Municipală de Fond Funciar a depus toate diligențele pentru a pune în executare hotărârea judecătorească având ca obiect punerea în posesie a reclamanților cu terenurile de la SC Legume Fructe SA, dar ne confruntăm cu refuzul predării acestuia de către deținătorul de drept, adică Agenția Domeniilor Statului (…), care nu are niciun interes să predea terenul“, se spune în unul dintre documentele de la dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.