Clujul predă ştafeta GAUDEAMUS

După cinci zile de festin literar, popasul clujean al Caravanei GAUDEAMUS s-a încheiat. Ediţia cu numărul 17 a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media şi Radio Cluj, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, s-a desfăşurat în perioada 20-24 aprilie, în Piaţa Unirii. Evenimentul a reuşit să egaleze şi chiar să depăşească unele dintre recordurile Caravanei GAUDEAMUS, confirmând nu doar interesul editorilor şi scriitorilor pentru întâlnirea cu publicul clujean, ci şi, dacă mai era nevoie, dragostea de carte a clujenilor. 90 de expozaţi, peste 600 de metri pătraţi de standuri, 135 de evenimente editoriale şi peste 27.000 de vizitatori sunt principalele repere care vorbesc despre succesul ediţiei din acest an.

Preşedintele de onoare al ediţiei a fost scriitorul Horia Bădescu. Premiile Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016, acordate expozanţilor prin Votul Publicului, decernate duminică, 24 aprilie, au revenit Editurii Polirom, locul al III-lea, Editurii Humanitas, locul al II-lea şi Editurii Şcoala Ardeleană, locul I.

Volumul Altfel despre Părintele Arsenie Boca, în convorbiri cu Marius Vasileanu, publicat de Editura Şcoala Ardeleană, a fost desemnat Cea mai râvnită carte a târgului.

Trofeul Presei, pe secţiunile publicaţii, radio, TV şi online, a revenit cotidianului „Făclia”, postului Radio Impuls, postului Digi24 şi site-ului www.cluj.com.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost decernat Academiei de Studii Economice din Bucureşti, iar Premiul Miss Lectura a fost câştigat de Maria Bocoş şi a fost oferit de organizator şi Lions Club şi Genesis Cluj.

Pe parcursul Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Premiile au constat în sume de bani oferite de Lions Club Genesis Cluj (locul I – 500 de lei, locul al II-lea – 300 de lei, locul al III-lea – 200 de lei şi 4 menţiuni a câte 100 de lei. Au mai fost acordate un premiu pentru „Cel mai vârstnic cumpărător” şi un premiu pentru „Cel mai tânăr cumpărător”, fiecare în valoare de 200 de lei şi 3 piese de mobilier oferite de Casa Augustin.

Cel mai vârstnic cumpărător

În cadrul Târgului s-au derulat o serie de proiecte, dintre care amintim Raftul liber, iniţiat de Radio Cluj, care s-a bazat pe principiul schimbului liber de cărţi. Pe tot parcursul târgului, cititorii pasionaţi au putut veni să ia o carte din raft, cu condiţia să lase un alt volum în loc. Primele volume expuse în Raftul liber au aparţinut unor scriitori clujeni, care au fost de acord să participe astfel la inaugurarea proiectului. Târgul a găzduit finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, proiect de anvergură naţională iniţiat de Radio România cu scopul de a promova lectura în rândul elevilor. Câştigătorii concursului, desemnaţi de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Thomas Rednik-Deutschländer, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (locul I), Camelia Alina Tomoş, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” (locul al II-lea) şi Alexandru-Julian Măgdaş, LiceulTeoretic „Onisifor Ghibu” (locul al III-lea). Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori, cărţi oferite de Editurile Casa Radio, Corint şi Humanitas. Ocupantul locului I a primit şi un card cadou oferit de BRD Groupe Société Générale. Acesta va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei a XXIII-a a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 16 – 20 noiembrie a.c.).

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc.

Cărţile se întorc acasă este o campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte destinat, în principal, bibliotecilor din mediul rural. Cele circa 2.000 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2016 vor ajunge la biblioteca Şcolii Primare din localitatea Poiana Horii, comuna Beliş, din judeţul Cluj.

De la Cluj-Napoca, Radio România duce Cartea mai departe, la Oradea. Cea de-a treia ediţie a Târgului GAUDEAMUS Oradea, organizat de Radio România şi Primăria Municipiului Oradea, va avea loc în perioada18 – 22 mai, în Parcul 1 Decembrie.

Calendarul GAUDEAMUS 2016 mai cuprinde: Litoral (11 – 15 august), GAUDEAMUS Carte Şcolară (15 – 25 septembrie) şi Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (16 – 20 noiembrie).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.