Mircea Dumitru a fost recrutat de Securitate

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) a publicat, luni, adeverința prin care fostul ministru al educației naționale și cercetării științifice din guvernul Dacian Cioloș, Mircea Dumitru, este declarat curat. Conform documentului oficial, ex-rectorului Universității București, ”nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securității, în sensul legii”.

Decizia CNSAS, care poate fi atacată în Justiție, s-a bazat, totuși, pe date care spun altceva. În documentul elaborat pe data de 4 iulie a.c. se arată că „domnul Dumitru Mircea a fost recrutat de către Securitate în scopul încadrării informative a studenților din Facultatea de Filozofie din bucurești și a semnat la data de 23.10.1980 un Angajament, olograf, fiindu-i atribuit numele conspirativ Negulescu II”.

Conform documentelor Securității citate de CNSAS Mircea Dumitru „a avut un aport informativ scăzut, furnizând doar 5 note informative cu valoare pentru organele de securitate”iar „pe perioada colaborării a dat dovadă de solicitudine, furnizând informații utile muncii noastre”.

Într-o declaratie pentru Revista 22,din octombrie 2016, Mircea Dumitru a declarat că, în 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost arătat un document, „un fel de cerere-adeziune, care nu era semnată de mâna mea. S-a făcut o expertiza grafologica pentru a se vedea dacă scrisul din acel document era al meu şi rezultatul a fost că nu era. După aceea, am primit decizia de necolaborare. Nu a încercat nimeni să mă racoleze atunci, nu m-am intâlnit cu nicio persoană care să se fi recomandat drept ofiţer de Securitate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.