Coarnă: O să închidem ţara asta şi plecăm!

La dezbaterile privind Legea salarizării din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, l-a acuzat pe preşedintele comisiei, Adrian Solomon pentru modul în care a condus şedinţa.

”O să închidem ţara asta şi plecăm. Rămâneţi singuri în Parlament! V-aţi bătut joc de noi (…) Asta e o lege de rahat!”, a spus Coarnă.

Angajații din Ministerul de Interne sunt „mari consumatori de sporuri”, lucrează noaptea, sâmbătă, duminică, iar noua variantă a proiectului Legii salarizării pune plafon la sporuri.

„Practic, repet, sporurile, noi suntem mari consumatori de sporuri, noi lucrăm noaptea, sâmbătă, duminică, în condiții grele, nouă ne-au pus plafon, nu ne comparăm cu celelalte sisteme. Noi și Sănătatea ne cam asemănăm la această muncă, pe timpul nopții, sâmbătă, duminică sunt unități care nu se închid, ele funcționează în mod continuu, iar atunci, sigur, plafonând și mergând pe aceeași logică, o să închidem și spitale și secții de poliție, de jandarmerie…”, a precizat Coarnă.

„E vorba de articolul 25 și articolul 37, care în Senat au fost votate pe ordonator principal de credit, iar acum au revenit pe fiecare ordonator de credit, ceea ce înseamnă că Ministerul de Interne ‘închide și plecăm acasă’. Avem peste 300 de ordonatori de credite, iar pe articolul 37 au eliminat acele disfuncții salariale pe care noi le-am solicitat privind sporul de fidelitate. Mai mult de atât, ei nu stabilesc sistem de referință, cum e corect, decembrie 2022, ci decembrie 2017”, a subliniat Coarnă.

Potrivit acestuia, Ministerul de Interne și al Apărării au circa 800-900 de ordonatori de credite și vor fi unii care nu vor putea acorda acele sporuri.

„Au revenit la articolul 25 și merg în logica ordonatorilor de credite din sistem, iar noi, MAI, MAPN, avem foarte mulți ordonatori de credite, aproape de ordinul 800-900 de ordonatori de credite. În momentul în care faci lucrul ăsta, sigur că valoarea financiară scade. Mai mult, vor fi ordonatori de credit care nu vor putea acorda acele sporuri, pentru că sunt plafonate la 30%, strict. În teorie arată bine, dar în practică, atunci când merg în aplicare, nu vor putea fi aplicate, vor fi plafonate și nu vor beneficia de niciun fel de majorare de salariu (…)”, a adăugat liderul sindical, precizând că vor fi afectați negativ de această decizie circa 30-50% dintre angajații din ordinea publică.

Întrebat dacă sindicaliștii vor protesta din nou, Coarnă a spus că „da, categoric da”.

Acesta a mai precizat că la articolul 37 exista o disfuncție salarială, în privința căreia se ajunsese la un acord în Senat, însă și aceea a fost scoasă.

„Elementul cheie o să meargă la o majorare raportată la un sistem de referință decembrie 2017, ceea ce înseamnă ilegalitate totală, pentru că legea este neconstituțională și nu acționează retroactiv, așa cum vor ei să facă. Deci, ei trebuie să facă procent pentru decembrie 2022. Așa cum era la Sănătate, așa și la noi, trebuie să dea un procent, 60-65%, să îmi dea o medie ponderată de 28-29, pe fiecare indicator în plată. Dar ei merg tot pe sistemul de referință decembrie 2017, ceea ce înseamnă retroactivitate și disfuncții salariale, practic este o mare păcăleală. Dacă nu schimbă legea, legea este neconstituțională în această formă juridică, cu articolele 25, 37, în opinia mea”, a conchis Coarnă.

Practic, din transcrierea conversațiilor, publicată de b1 TV, reiese că fost circ în Comisia de Muncă unde s-a dezbătut proiectul legii salarizării unitare:

„Domnu’ preşedinte, numai puţin, lăsaţi-ne vă rugăm frumos, că de pe pas alergător noi închidem Poliţia şi plecăm.

Deja ne-aţi trecut pe ordinatori de credite.

Deci numai Poliţia n-aţi închis-o, că în rest aţi închis tot.

O să rămâneţi singuri în Parlamentul ăsta.

O să închidem şi o să plecăm.

Ne tăiaţi tot.

Nu mai râdeţi.

Păi chiar vă bateţi joc de noi!

Ăştia îşi bat joc de noi! Ce staţi şi vă uitaţi?

Îşi bat joc de noi, aia fac.

Vă bateţi joc de noi, doamna ministru!

În campanie nu spuneaţi asta.

În campanie tare buni eram.

Domnu’ Coarnă…

Da, daţi-mă afară…

Nu. Vă rog să ieşiţi cu tot cu presă sau mergeţi în Parcul Izvor unde este loc pentru manifestaţii publice. Aici vă rog să faceţi linişte.

Ce negocieri? Cu cine a negociat?

Noi ne uităm şi ei votează. Asta e negocirea.”, sunt fragmente cu circul din Comisia de Muncă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.