Codruţa greşeşte, dar are dreptate

Laura Codruţa Kovesi a ieşit în public cu un atac fără precedent, aparent din senin, la adresa SIE. Nu era, desigur, din senin. Era o reacţie la ceva, de asemenea, fără precedent. Şefa DNA a fost spionată de o firmă de investigaţii străină. Cineva din ţară a autorizat acţiunile acelei firme pe teritoriul Românei.

Teza mea este că şefa DNA a aflat că autorizaţia românească a fost dată de SIE. Iar ipoteza mea este că, în jocul operativ al firmei ”Black Cube”, şefa DNA n-a fost ţinta, ci doar un personaj al naraţiunii operative. Ţinta – în ipteza mea – a fost Benny Steinmetz, patronul Gold Corporation Roşia Montană, căruia i s-a făcut, prin intermediul acestui joc operativ, imaginea cuiva care greu va mai putea cumpăra influenţa politică în România.

Codruţa Kovesi n-a înţeles jocul operativ montat la cererea SIE, dar are dreptate să atace acest serviciu secret atunci când denunţă faptul că SIE nu dă informaţii către DNA. Legea nu-i permite SIE să spioneze cetăţeni români, dar îi permite să spioneze cetăţenii străini sau instituţiile srăine care au relaţii de afaceri potenţial suspecte cu cetăţeni români. Faptul că SIE nu dă către DNA informaţii despre astfel de relaţii suspecte este el însuşi suspect.

Nu mai puţin suspect este, încă, şi faptul că şefa DNA a aşteptat un grav incident care părea a o avea drept ţintă pentru a denunţa lipsa de acţiune a SIE în relaţia profesională cu DNA. DNA face un raport anual de activitate. În niciun astfel de raport, Laura Codruţa Kovesi n-a pus accentul necesar pe suspecta pasivitate a SIE în relaţia sa instituţională cu DNA.

Cel mai suspect, în România de azi, e faptul că şefii de instituţii nu-şi fac datoria faţă de cetăţeni decât atunci când li se pare că au devenit ei înşişi ţinte ale unor jocuri suspecte. Intervenţia în conflict a preşedintelui Iohannis pare mai mult o tentativă de a pune, urgent, capacul pe oală şi de a trage subiectul în zona super-secretizată a întrunirilor CSAT. De-aici, chiar că nu vom mai afla nimic…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.