Codruţa Kovesi a cumpărat soft-ul pentru plagiat pentru a-şi verifica doctoratul

Aflată într-o furibundă campanie de PR după daunele pricinuite de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă, Laura Codruţa Kovesi, încă şefa DNA, a fost ieri prezentă în emisiunea „Probleme la zi”, realizată de Alexandra Andon la „Radio România Actualităţi”. Pe finalul interviului, a venit vorba şi despre plagiat, moment în care Kovesi a aruncat bomba: a cumpărat şi ea soft-ul lui Mugur Ciuvică, rezultatul fiind „plagiat zero”! Nici măcar 4%, cum stabilise Universitatea de Vest!


Vă prezentăm mai jos transcriptul acestui pasaj, întreaga emisiune de la „Radio România Actualităţi” putînd fi urmărită pe adresa de Internet http://www.romania-actualitati.ro/video_probleme_la_zi_invitat_laura_codruta_kovesi_textul_complet-98474:

Realizator: Doamnă Laura Codruța Kövesi, a frământat opinia publică şi teza dumneavoastră de doctorat. Vă pare rău de ceva în legătură cu această teză?


Laura Codruța Kövesi: Nu, nu, exclus, este o teză muncită, este o teză corectă. S-au pronunţat două verdicte cu privire la acest lucru, că teza este corectă. Mi-am achiziţionat, când a apărut a doua verificare, când a fost declanşată, mi-am achiziţionat personal, din bani proprii, acel soft care s-a folosit şi mi-am verificat teza şi este o teză corectă.

Realizator: Este o teză corectă. Spre exemplu, cele 4%…

Laura Codruța Kövesi: Este o teză corectă 100%.

Realizator: … 100%, cele 4% găsite de Universitatea de Vest

Laura Codruța Kövesi: Eu am înaintat un…

Realizator: … din Timişoara nu sunt corect găsite?

Laura Codruța Kövesi: Deci nu vreau să comentez în acest moment modul în care s-a făcut verificarea. Aştept să rămână definită sau să se finalizeze această procedură. Eu am /întocmit/ două puncte de vedere, unul pe care l-am trimis la Universitatea din Timişoara şi unul pe care l-am înaintat la CNATDCU. Când va fi finalizată această procedură, pot să fac public punctul de vedere şi pot să fac publică şi verificarea pe care eu am făcut-o cu acelaşi soft.

Realizator: Softul cumpărat de dumneavoastră atunci, pe care deci l-aţi folosit…

Laura Codruța Kövesi: Da.

Realizator: … la verificarea propriei teze vă dă că 0%

Laura Codruța Kövesi: Este acelaşi.

Realizator: … este citat fără ghilimele?

Laura Codruța Kövesi: Acel soft identifică similarităţi, deci acel soft ne arată că ai folosit cuvinte din limba română şi ne arată cădacă introduci corect criteriile, dată, surse de citare, bibliografie, ieşi pe zero.

În loc de orice comentariu, reproducem opinia cititoarei noastre Luminiţa Arhire: „Dragă Laura Codruța, am fost stupefiată de ceea ce ai declarat astăzi la Radio România Actualități… Cum, a trebuit să-ți iei SOFT ca să-ți dai seama dacă ai plagiat sau n-ai plagiat… adică, vrei să spui că TU NU ȘTIAI DINAINTE?

Ceva, totuşi, trebuie adăugat. Pînă şi Codruţa Kovesi recunoaşte că rezultatul „pe zero” a reieşit în urma introducerii datelor de către ea, adică „sursa de citare, bibliografie”. Dacă a introdus numele „Tamam, M.”, aşa cum apare în teza sa de doctorat, în loc de „Tamara Makarenko”, numele adevărat al cercetătoarei citate, rezultatul nu putea fi „pe zero”:

Dar, chiar aşa, să cumperi soft-ul anti-plagiat pentru a-ţi verifica teza, ca şi cum nu ai şti ce naiba ai pus în ea? Nu era de ajuns să contrazică public, pasaj cu pasaj, ce a publicat Mugur Ciuvică, adică să demonstreze că textele plagiate sînt ale sale?


P.S. În aceeaşi excelentă emisiune, Alexandra Andon a întrebat-o pe Kovesi despre declaraţia Procurorul General Augustin Lazăr, referitoare la protocolul dintre Ministerul Public şi SRI, adică la echipa operativă „Procuror-SRI”, legiferat prin CSAT. Codruţa Kovesi a răspuns: „În primul rând aș vrea să precizez că nu am urmărit acea înregistrare, nu știu dacă este vocea domnului procuror general și nu știu, în acest moment, dacă ceea ce apare în acea înregistrare este real sau nu”. Răspunsul este năucitor, căci declaraţia reprodusă audio de „Lumea Justiţiei” a fost făcută în cadrul şedinţei CSM din 18 ianuarie 2017, care se află în format audio/video în arhiva site-ului Consiliului Superior al Magistraturii, la adresa http://media.csm1909.ro/sedinta.php?myvalue=20170118%20-%20Sedinta%20CSM%20din%20data%20de%2018%20ianuarie%202017. Noi o asigurăm pe Codruţa Kovesi că vocea şi imaginea sînt ale lui Augustin Lazăr! Sperăm să nu facă verificarea cu soft-ul anti-plagiat, ca nu cumva să-l vadă pe scaunul CSM pe Sebastian Ghiţă!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.