Codul insolvenţei, adoptat cu scandal

Codul insolvenţei a fost aprobat, marţi, în Parlament. PNL şi PDL au anunţat că vor ataca Codul la Curtea Constituţională, separat.

PNL va sesiza Curtea Constituțională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, susținând că actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetățenilor.

„Partidul Național Liberal va sesiza Curtea Constituțională privind forma adoptată a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetățenilor, românii fiind obligați să plătească la Buletinul Procedurilor de Insolvență pentru a afla că sunt parte într-o procedură judiciară și pentru a putea ataca în instanță eventualele hotărâri judecătorești pe care le consideră netemeinice”, se arată într-un comunicat remis de PNL.

Liberalii susțin că odată cu adoptarea inițiativei, angajații marilor societăți comerciale aflate în dificultate din cauza crizei economice sunt lăsați la mâna furnizorilor de electricitate și de gaze, neplata facturilor în timpul procedurii de insolvență, după o perioadă de 90 de zile, ducând la sistarea aprovizionării cu energie și gaze și distrugând orice șansă a societății de a se redresa.

„PNL atrage atenția asupra acestui fapt mai ales că, dacă legea era în vigoare în această formă la momentul intrării Oltchim și Arpechim în insolvență, societățile ar fi fost date la fier vechi și mii de locuri de muncă ar fi fost pierdute în mod iremediabil”, susțin liberalii.

Solicitarea deputaților liberali de retrimitere la Comisia juridică, de disciplină și imunități a Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost respinsă de majoritatea parlamentară, „refuzându-se astfel cetățenilor români dreptul de a beneficia de reglementări care să vizeze și insolvența persoanelor fizice”, se mai arată în sursa citată.

Parlamentarii PNL au luat cuvântul în plenul Camerei Deputaților, arătând că introducerea urgentă a legislației privind insolvența persoanelor fizice ca parte integrantă a noii legi a insolvenței reprezintă un element important și necesar pentru dinamizarea economiei românești.

Insolvența persoanelor fizice a fost susținută în cadrul dezbaterilor de reprezentanții Consiliului Suprem al Magistraturii, precum și de cei ai Ministerului Justiției.

„Necesitatea completării cadrului normativ a fost convenită inclusiv în cadrul Comisiei juridice de către toți reprezentanții grupurilor politice, care au acceptat propunerea PNL pentru ca, în plen, majoritatea parlamentară formată din PSD, PC, UNPR și UDMR să dea vot negativ pentru cererea de retrimitere la Comisie a actului normativ pentru o dezbatere mai amplă, în urma căreia persoanele fizice să beneficieze de un tratament egal și nediscriminatoriu în materia insolvenței”, mai precizează sursa citată.

Partidul Național Liberal consideră că prin adoptarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență fără includerea prevederilor pentru persoanele fizice se perpetuează un dublu standard. 

Părerea lui Ponta

De partea cealaltă, premierul Victor Ponta a afirmat marți că noua lege a insolvenţei trebuie să permită firmelor să se restructureze şi să îşi plătească datoriile pentru a se relansa, dar şi să-i combată pe „băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe”.

Prezent la semnarea primelor 30 de acorduri de finanţare în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru investiţiile realizate de întreprinderile mici şi mijlocii, Ponta s-a referit la noua lege a insolvenţei, arătând că firmele care nu îşi achită taxele au creat impresia că „fraierii plătesc taxe şi impozite, iar deştepţii intră în insolvenţă, îşi cumpără televiziuni, îşi cumpără oameni politici şi nu dau niciodată bani la stat pentru taxe şi impozite”.

„Ideea de a avea, în baza unei legi a insolvenţei, un sprijin pentru cei corecţi, care plătesc taxe, salarii, muncesc în fiecare zi şi o lege prin care să-i combatem pe băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe cred că e un pas foarte important”, a conchis Ponta.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.