Cod roșu de inundaţii până luni

Sectoare din râurile Teleorman şi Vedea se află sub cod roşu de inundaţii până luni, după ce iniţial fusese anunţat până duminică la ora 12.00.

Codul roşu a fost PRELUNGIT până luni pe sectoare ale râurilor Teleorman şi Vedea, din judeţele Teleorman şi Olt, şi instituit pe Pârâul Câinelui la staţia Vârtoapele, tot în Teleorman, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Administraţiei „Apele Române”, Ana-Maria Agiu.

Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea a instituit încă de sâmbătă seară cod roşu local pe râul Teleorman, judeţul Teleorman, pentru următoarele comune: Tătărăştii de Sus (sectorul este îndiguit şi mai există o gardă de apărare de 20 cm), Tătărăştii de Jos, Trivale Moşteni, Olteni şi Orbeasca, şi pe râul Vedea sectorul SH Buzeşti – SH Văleni, judeţul Olt, în zona localităţilor Icoana şi Ursoaia.

De asemenea, Administrația Națională Apele Române  a emis duminică o avertizare hidrologică Cod Roșu de inundații și pentru județele Prahova și Ialomița, valabilă în intervalul orar 13.00 – 24.00, transmite Agerpres.

Codul roșu vizează râul Teleajen, sector aval de stația hidrometrică Moara Domnească, râul Prahova, aval de confluența cu râul Teleajen, și râul Ialomița, pe sectorul aval de confluența cu râul Prahova (stația hidrometrică Coșereni).

Pe de altă parte, potrivit datelor publicate anterior, până duminică la ora 18.00 este Cod portocaliu de inundaţii pe râurile: Coşuştea (judeţul Mehedinţi), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), pe Olteţ amonte S.H. Oteteliş şi pe afluentul său Cerna (judeţul Vâlcea), pe Vedea amonte S.H. Văleni, pe Teleorman amonte de S.H. Telorman şi pe Pârâul Valea Câinelui aval S.H. Vârtoapele (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), pe Dâmbovnic şi pe Neajlov sector aval confluenţă Dâmbovnic – S.H. Vadu Lat (judeţele Teleorman şi Giurgiu), Teleajen aval S.H. Moara Domnească, Cricovul Sărat şi pe râul Prahova aval de confluenţa cu Cricovul Sărat (judeţul Prahova).

De asemenea, este Cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), Jiu – sector aval Sadu (judeţele Gorj şi Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Lotru, Olteţ şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Vedea aval S.H. Văleni şi pe celelalte râuri din bazinul Vedea şi pe Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), pe râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Neajlov şi Sabar (judeţele Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), pe Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), pe afluenţii Buzăului mijlociu şi inferior din judeţul Buzău şi pe Putna (judeţul Vrancea).

Inundațiile au făcut deja ravagii

Zeci de gospodării din mai multe localităţi din Prahova au fost inundate în ultimele 24 de ore în urma precipitaţiilor abundente, printre zonele afectate fiind municipiile Ploieşti şi Câmpina, dar şi oraşele Sinaia şi Breaza, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Autorităţile prahovene iau în calcul posibilitatea evacuării parţiale a unei cantităţi de apă din barajul de la Paltinu întrucât gradul de umplere a lacului de acumulare se apropie de limita maximă în urma ploilor, în această situaţie populaţia urmând să fie prevenită despre o eventuală viitură.

De asemenea, zeci de persoane din mai multe localităţi ale judeţului Teleorman au fost evacuate sau sunt izolate în urma inundaţiilor, ploile torenţiale şi apele revărsate ale unor râuri afectând peste 1.600 de hectare de terenuri şi păduri, zeci de podeţe, sute de curţi şi mai mulţi kilometri de drumuri. Numărul persoanelor evacuate şi al celor izolate în urma inundaţiilor din Teleorman a crescut în ultimele ore, un bilanţ al ISU arătând că duminică la prânz peste o sută de persoane erau izolate din cauza apelor şi peste 60 fuseseră evacuate.

Totodată, gospodării şi terenuri agricole din mai multe localităţi ale judeţului Olt au fost inundate în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă, cea mai afectată fiind localitatea Movileni, unde autorităţile au ridicat mai multe diguri din saci cu nisip pentru limitarea efectelor inundaţiilor.

Sute de hectare de terenuri şi zeci de anexe gospodăreşti din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţiile din ultima perioadă, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zonele inundate în mai multe localităţi, fără a se înregistra cazuri de persoane sinistrate.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, ploile din ultima perioadă au inundat 48 de anexe gospodăreşti şi 429 de hectare de terenuri arabile şi păşuni. 

Ministerul de Interne a anunțat duminică printr-un comunicat că peste 160 de persoane au fost evacuate, sâmbătă şi duminică, din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren în țară.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit, sâmbătă şi duminică, la 1.218 situaţii de urgenţă dintre care 111 misiuni ca urmare a fenomenelor meteo extreme din judeţele aflate sub avertizări meteorologice, conform sursei citate.

Începând de sâmbătă şi până duminică la ora 7.00, 164 de persoane au fost evacuate din locuinţele afectate de inundaţii şi de alunecările de teren. Totodată peste 1.500 de animale au fost salvate din calea apelor.

Duminică în jurul prânzului se acționa cu peste 600 de pompieri, jandarmi şi poliţişti pentru evacuarea apei din locuinţele afectate de inundaţii în special în judeţele Olt şi Teleorman, precum şi pentru salvarea de vieţi omeneşti, bunuri şi animale, mai informa MAI.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.