Codul Rutier ar putea să suporte noi modificări

Ministerul Administrației a postat spre dezbatere publică câteva amendamenta la Cod care ar putea bulversa piața auto din România. Astfel, persoanele care au mașinile înmatriculate în străinătate vor putea rula în România doar 30 de zile, după care acestea vor trebui înmatriculate. O altă prevedere se referă la un alt tip de amendă pentru cei care depășesc viteza legală cu 60 de kilometri la oră, amenzi ce pot ajunge până la 7.500 de lei. De asemenea, permisele auto pot fi suspendate dacă contravenienții nu-și plătesc amenzile la timp.

“Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul ori reşedinţa în România, pot fi conduse pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state”, se arată în proiectul de lege al MAI.

Proiectul de lege mai propune ca şoferii care nu îşi plătesc amenzile în 90 de zile de la data comunicării procesului verbal de contravenţie să rămână fără permis de conducere, scrie gandul.info.

Amenzile pentru încălcarea gravă a unor norme rutiere, precum neacordarea de prioritate pietonilor, nerespectarea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice (dacă alcoolemia este sub limita penală), sunt majorate la clasa a V-a de sancţiuni. Totodată, pentru aceste abateri este propusă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 4 luni.

Clasa a V-a de amendă este cea mai dură, cu sancţiuni între 21 şi 100 de puncte contravenţionale. Un punct contravenţional este egal cu un punct de amendă, care valorează 75 de lei, adică 10% din salariul minim brut pe economie (750 de lei). Astfel, amenzile pentru abaterile descrise mai sus ar putea varia între 1.575 de lei şi 7.500 de lei.

 MAI propune  introducerea unei noi trepte privind limita de viteză. Astfel, depăşirea cu 60 km/h a limitei de viteză va fi sancţionată cu amendă de clasa a V-a, cuprinsă între 1.575 şi 7.500 de lei, concomitent cu suspendarea permisului de conducere pentru 4 luni.

 O altă modificare a Codului Rutier, propusă de MAI, este introducerea de camere video pe maşinile folosite la examenul auto pentru permis. Mopedele şi motocicletele vor fi exceptate de la această nouă regulă, menită cel mai probabil să elimine corupţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.