Colaborarea inedită anunțată de MAE

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu şi managerul director al Teatrului Evreiesc de Stat, Maia Morgenstern, au semnat joi, 20 octombrie 2016, un Protocol de colaborare între cele două instituţii, conform unui comunicat de presă primit la redacție din partea serviciului de presă al centralei diplomatice a țării noastre.

Ceremonia de semnare a documentului, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe, marchează şi un moment aniversar din viața culturală a României, din viața comunităților evreiești din țara noastră, dar și o aniversare cu rezonanță internațională: Împlinirea a 140 de ani de activitate a Teatrului Evreiesc de Stat, o instituţie-fanion a istoriei teatrului şi a scenei culturale româneşti, continuator al primului teatru evreiesc din lume.

„Motto-ul pe care îl vom promova în perioada următoare – Diplomații români sunt onorați să susțină Teatrul Evreiesc de Stat – demonstrează sprijinul pentru promovarea tradiției multiculturale în dezvoltarea României, dar și asumarea cunoașterii lecțiilor istoriei. Ne dorim să fim alături de conducerea teatrului pentru a atrage un interes mai mare din partea publicului din România și din străinătate pentru cultura idiș, pentru valorile culturale și istorice promovate prin repertoriul propus de conducerea Teatrului Evreiesc de Stat” a menţionat ministrul afacerilor externe.

Prevederile Protocolului detaliază colaborarea celor două instituţii în vederea îndeplinirii unor obiective comune precum: promovarea tradiţiilor multiculturale ale României, a deschiderii şi comunicării interculturale, mai buna cunoaştere în străinătate a istoriei teatrului în România, în mod special a Teatrului Evreiesc de Stat, promovarea educaţiei privind tematica Holocaustului şi a creaţiei artistice care reflectă această tematică, atât pe durata Preşedinţiei româneşti a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), cât şi după încheierea acesteia.

Printre modalităţile de realizare a colaborării se numără organizarea în comun a unor manifestări cu caracter educativ, dedicate în special tinerelor generaţii (dezbateri, conferinţe, mese rotunde, teatru-lectură etc., realizate de către Centrul de Cercetare și Promovare a Culturii Idiș) sau derularea în comun, în cadrul programelor Teatrului Evreiesc de Stat, cu precădere în seria de manifestări culturale “Cu cărţile deschise”, a unor prelegeri tematice în deschiderea vizionării minispectacolelor-lectură susţinute de artişti ai prestigioasei instituţii teatrale.

Proiectul promovează multiculturalismul, dialogul şi deschiderea către alte culturi, precum şi susţinerea, prin mijloacele specifice diplomaţiei, a valorilor şi tradiţiilor multiculturale ale României.

Teatrul Evreiesc de Stat aniversează în acest an 140 de ani de activitate şi este continuatorul unui fenomen artistic neîntrerupt în România, prima trupă de teatru idiş din lume fiind înfiinţată la Iaşi, în anul 1876.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.