Colecționarul de dosare penale. Ultimul în Serbia

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că, statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare, a spus Dan la Digi 24.

Ministrul de Interne a adăugat că poliţiştii români se vor deplasa în Serbia pentru a-l aduce pe Sebastian Ghiţă în ţară după ce se vor finaliza procedurile de extrădare.

În România Sebastian Ghiță este un adevarat colecționar de dosare penale. Pe numele său au fost deschise cinci anchete și există două mandate de arestare în lipsă.

Ultimul mandat a devenit definitv în urmă cu câteva zile când la 3 aprilie, Curtea de Apel Ploieşti a respins, definitiv, contestaţia depusă de avocaţii lui Sebastian Ghiţă la decizia Tribunalului Prahova de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă. Această măsură a fot dispusă de instanță, în al cincilea dosar de corupţie în care acesta este urmărit penal de către procurorii DNA.

În cauză, judecătorii au dispus arestarea pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional organizat și pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Procurorii îl acuză pe Ghiță, în acest dosar că până în 2012 cât a condus efectiv două din firmele sale S.C. Teamnet Internaţional S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A. a pretins şi primit de la reprezentanţii unor societăți comerciale asociate cu firmele sale sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai unor instituţii şi autorităţi publice să le atribuie contracte.

Potrivit DNA, contractele în discuție erau unele de achiziţie de programe informatice finanţate din fonduri publice, dar şi din fonduri europene, încheiate între anii 2007 şi 2015 de către mai multe societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul IT şi de asocierea dintre acestea şi societăţile comerciale S.C.Teamnet International S.R.L. şi S.C. Asesoft International S.A.

Primul mandat de arestare emis pe numele lui Ghiță datează din 10 ianuarie și a fost emis de ÎCCJ în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Din cele cinci dosare deschise de procurori pe numele său Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată până acum în două cauze penale.Cel de la ÎCCJ în care sunt acuzaţi și foștii şefi ai Poliţiei şi Parchetului prahovean şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

Celelalte două dosare ale lui Sebastian Ghiţă aflata încă sub ancheta procurorilor sunt cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni. În acestă cauză sunt cercetați și foștii baronii PSD de Prahova, fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.