Colegii lui Boris Nemțov vor să facă zile fripte Kremlinului

Partidul lui Boris Nemțov a anunțat că va încerca totul pentru a publica raportul care dovedește participarea Rusiei la conflictul din Ucraina, proiect la care opozantul rus asasinat la Moscova lucra de aproape o lună.

”Nu avem întregul document, dar am adunat hârtiile lui Boris care se aflau la noi și am obținut și altele”, a spus opozantul Ilia Iașin, citat de Nezavisimaia Gazeta, preluată de Courrier International. Partidul lui Nemțov – ”Partidul Republican al Poporului – Partidul Libertatii” – a anunțat pe 4 martie că își asumă sarcina a de a face public raportul privind situația din Donbas la care lucra Boris Nemțov. Anumite documete indică faptul că Nemțov a luat legătura cu părinții mai multor militari ruși care au murit in Ucraina, scrie cotidianul rus amintit.

Imediat după asasinarea lui Nemțov, anchetatorii ruși au percheziționat apartamentul acestuia din Moscova și biroul din Iaroslavl, acolo unde era deputat regional. Autoritățile au confiscat documente și hard disk-urle computerelor.

”Boris a primit informații extrem de sensibile, dar le păstra la el”, spune sectetarul partidului lui Nemțov. ”Nu mai avem nicio speranță că le vom putea publica. Însă ceea ce avem aici va fi făcut public în totalitate”.

Pe 9 februarie, Nemțov declara pentru Nezavismaia Gazeta că lucrează la redactarea unui raport care va dovedi cum Kremlinul a mințit atunci când a susținut ca nu a furnizat arme separatișlor proruși din Donbas. Nemțov a decis să nu se folosească decât de surse oficiale din Rusia și de declarațiile rebelilor, fără referire la presa ucraineană sau occidentală, pentru a nu fi acuzat de manipulare. Potrivit lui Nemțov, doar analizând propaganda rusă se pot observa grave contradicții.

Autoritățile însărcinate cu investigarea circumstanțelor morții lui Nemțov precizează ca nu se face o legătură directă intre asasinat și întocmirea acestui raport, iar șeful anchetatorilor susține că elementele din raportul cu pricina țin mai mult de sfera senzaționalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.