Colegii români ai Sabinei îşi cer drepturile

Decizia elevilor claselor a XII-a A şi B

de la Liceul „K.Cs. Sandor” cu privire la

fundalul tabloului de absolvire

„În urma discuţiilor pe care noi, elevii şi părinţii noştri le-am avut cu privire la simbolistica impusă pe tabloul absolvenţilor claselor a XII-a, s-a constatat că se doreşte impunerea unei simbolistici exclusiv maghiare, fără ca elevii români să fie reprezentaţi.

Deşi este de notorietate că liceul este unul mixt de la înfiinţare, în ultimii douăzeci de ani se poate observa excluderea treptată a simbolisticii româneşti, ca şi cum elevii români nu au fost, nu sunt şi nu au nici un viitor, nici o valoare (de la numele liceului ales prin votul etnic, până la monumentul memorial din curtea liceului, cu simbolistică exlusiv maghiară). Rezultatul acestor exclusivităţi este reprezentat de afirmaţiile făcute atât în scris cât şi verbal de către elevii de la secţia maghiară, că liceul, în fapt, este unul exclusiv maghiar, iar elevilor români li se recomandă afabil să studieze în şcoli româneşti.

Observăm că propaganda separatistă de la nivelul cancelariei a ajuns să se producă cu succes şi în rândul elevilor (adică nu sunt profesori români – doar şapte – şi doar profesori maghiari, situație ce generează o realitate falsă, ce duce la interpretări în consens cu anumite politici de intoleranţă, discriminatorii şi construirea unei noi „realităţi” într-un spaţiu dat).

Pe cale de consecinţă, având în vedere aspectele arătate, considerăm că este imperativ necesar ca şi elevii români să existe, să aibă şi să fie reprezentaţi de simbolistica lor identitară românească, aşa cum şi cei de la secţia maghiară au impus-o în mod exclusivist în ultimii douăzeci de ani şi o fac şi în prezent. Astfel convieţuirea în respect reciproc, toleranță si impunerea simbolisticii corelative se produce, generând o stare de normalitate, cel puțin în rândul elevilor.

Considerăm că nu este doar o dorinţă, ci dimpotrivă, o obligaţie, a factorilor decidenţi, de a ţine cont de simbolistica identitară românească, care este un drept inalienabil, altfel o putem considera o provocare perpetuă.

Prin urmare, avem credinţa că nu avem dreptul şi nu ne putem permite să mai negociem de fapt, chiar existenţa şi realizările noastre de performanţă instructiv-educaţională. Este un drept al nostru şi nu un privilegiu.

În consecinţă, în locul mult invocatei opere de artă „Drumul lui Korosi” solicităm impunerea unei simbolistici identitare româneşti. Astfel, avem convingerea că se vrea şi se doreşte confirmarea că Liceul „K.Cs. Sandor” nu este unul exclusiv maghiar, ci unul mixt, aşa cum este în realitate.

Aceasta este decizia finală pe care o comunică, susţin şi o semnează (conform listei de semnături ataşate) elevii claselor a XII-a A şi B de la Liceul „K.Cs. Sandor” din oraşul Covasna, judeţul Covasna”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.