Colin Powell: Băieţii de la Teheran ştiu că Israelul are 200 de focoase nucleare

Fostul secretar de Stat Colin Powell a sugerat că Israelul ar deţine un arsenal de 200 de focoase nucleare, un subiect despre care Israelul nu a comentat niciodată. Informaţia a fost dezvăluită de hackerii ruşi care au spart sistemul informatic al Comitetului National Democrat, scrie Newsweek.

Israelul nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară şi duce o politică ambiguă în acest domeniu, refuzând să vorbeasca despre arsenalul nuclear, neadmiţând vreodată că ar deţine arme nucleare.

Se pare că fostul seceretar de Stat al SUA a dezvăluit dimensiunea arsenalului nuclear israelian. Powell a vorbit cu unul dintre finanţatorii campaniei electorale a democraţilor, Jeffrey Lee, căruia i-a amintit despre discursul premierului israelian Benjamin Natanyahu în faţa Congresului SUA, în care acesta din urmă vorbea despre pericolul încheierii unui acord nuclear între SUA şi Iran, în 2015. Powell a spus atunci că Israelul are sute de focoase nucleare, iar SUA au mii de focoase, ceea ce ar descuraja orice posibil atac iranian.

“Negociatorii nu pricep ce-şi doreşte Netanyahu. Oricum, iranienii nu pot folosi o armă nucleară, dacă reuşesc să producă una. Băieţii din Teheran ştiu că Israelul are 200 de focoase, toate orientate spre Teheran, iar noi avem mii”.

“După cum mi-a spus Akmdinijad (sic): ‘Ce să facem dacă am avea una. Să o lustruim?’. Am vorbit public despre Coreea de Nord si Iran. Le vom distruge singurul lucru de care le pasa – supravieţuirea regimului. Unde şi cum ar putea testa măcar una?”, spune Powell într-un email, referindu-se la fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Grupul de hackeri DCLeaks, despre care presa americană scrie că are legături cu guvernul rus, a publicat miercuri mai multe e-mailurui ale lui Powell. Consilierii fostului secretar de Stat au confirmat autenticitatea acestora. Generalul de patru stele Colin Powell a fost unul dintre cei care au sprijinit acordul nuclear cu Iranul.

Premierul Netanyahu s-a opus acestui acord, considerând că astfel Teheranul îşi va putea continua proiectul obţinerii armei nucleare, investind tocmai banii din conturile internaţionale deblocate în urma semnării acordului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.