×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:36
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Limba română e grea pentru şefa DNA
Colindul Laurei Codruţa Kovesi „Am venit să decapăm / Domn, domn să-nhăţăm”!

Pentru a fi în stare să înţelegi un text - orice text - este nevoie să cunoşti bine limba în care este scris. În cazul Laurei Codruţa Kovesi, care, în calitate de procuror, poate să bage pe cineva nevinovat în puşcărie chiar şi dacă interpretează greşit un text din Codul penal, necunoaşterea limbii române o face să fie un adevărat pericol public!

De cînd a apărut acea înregistrare de la întîlnirea de lucru cu procurorii, mă tot întreb ce naiba o fi vrut Codruţa Kovesi să spună în acea propoziţie teribilă: „Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: SĂ DECAPAŢI instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”?

În DEX întîlnim următoarea definiţie a cuvîntului „a decapa”:

Oricîte eforturi ar face cineva să găsească sensuri care, cît de cît, să se potrivească unei activităţi specifice muncii de procuror, definiţia din DEX nu lasă loc pentru similitudini, fie ele şi forţate. „A decapa” este un verb folosit mai ales în domeniul tehnic, desemnînd acţiunea de îndepărtare a oxizilor sau grăsimilor de pe o suprafaţă, astfel încît aplicarea unui strat de vopsea să ducă la o aderenţă sporită care să-l facă mai rezistent în timp. În domeniul tehnicii de asfaltare, „a decapa” înseamnă, de asemenea, îndepărtarea unui strat de pămînt sau de asfalt deteriorat pentru a fi mai eficientă aplicarea noului asfalt. Cu alte cuvinte, este vorba despre o operaţiune de curăţare, anterioară unei lucrări de finisare pentru ca aceasta din urmă să reziste în timp.

Aşadar, revăzînd formularea Codruţei Kovesi („Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: SĂ DECAPAŢI instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea”?), ne dăm seama că nu sîntem în faţa unei speculaţii metafizice a şefei DNA, ci pur şi simplu în faţa probei că limba română nu este un bun prieten al Codruţei! Cu atît mai mult, cu cît expresia „decapare instituţională” adaugă şi acest adjectiv („instituţional”) total inoportun, definit de DEX astfel: „Care aparține unei instituții, privitor la o instituție (socială); care se face în cadrul unei instituții; organizat oficial”.

Ce să fi vrut Codruţa Kovesi? Să cureţe instituţiile? Nu, căci expresia ar fi fost „să decapaţi instituţiile”! Să decapezi instituţional ar mai putea fi înţeles ca fiind o acţiune organizată de instituţie, însă DNA nu este nici firmă de asfaltare, nici de pielărie, nici măcar o vopsitorie!

Întrucît verbul „a decapa” vine din limba franceză, am încercat să găsim vreun corespondent care să se potrivească intenţiei Codruţei Kovesi şi am căutat definiţiile cuvîntului „décaper” în celebrul „Dicţionar Larousse”:

- 1. Nettoyer une surface en enlevant la couche des impuretés et oxydes qui la recouvrent, mettre à nu un objet en ôtant, par action physique ou chimique d'un décapant, les couches de vernis, cire, peinture, etc.

- 2. Familier. Nettoyer quelque chose trop en profondeur, lui faire perdre les éléments naturels qui le protègent : Shampooing qui décape le cuir chevelu.

- 3. Familier. Débarrasser quelqu'un, quelque chose de ce qui est inutile ou nuisible.

- 4. Enlever les terrains qui recouvrent un affleurement ou une partie d'un gisement situé à faible profondeur pour le mettre au jour en vue de son exploitation à ciel ouvert.

- 5. Enlever ou piocher la partie superficielle d'une chaussée.

Cu o maximă exagerare, a treia definiţie, „a îndepărta ceva care este inutil sau dăunător”, ar putea avea un sens, adică dacă Laura Codruţa Kovesi ar fi vrut să-i spună lui Uncheşelu să înlăture din dosar lucrurile inutile, astfel încît să rămînă doar cele care ar putea să ducă „la domnul premier”! Numai că şefa DNA dorea o „decapare instituţională”, ceea ce ne întoarce la teza iniţială: nu sîntem nici în faţa unei metafore, nici într-o complicată hermeneutică heideggerienă, ci doar în faţa unui exemplu de necunoaştere a limbii române, de folosire improprie a cuvintelor!

Cu alte cuvinte, sîntem în faţa unei persoane despre care se poate spune că este analfabetă. Nu în sensul că Laura Codruţa Kovesi nu ar şti să scrie sau să citească, aşa cum spune una dintre definiţiile cuvîntului „analfabet”, ci în sensul figurat din DEX, care denumeşte drept „analfabetă” o persoană „ignorantă, incultă”! Iar „incult” este cineva „care are o lipsă de cultură elementară, (om) necultivat; agramat”, definiţie pe care, aşa cum se prezintă în spaţiul public, Laura Codruţa Kovesi trebuie să şi-o asume fără comentarii, chiar dacă este „doctor în drept”, fie şi în urma unui plagiat grosolan!

Umorul românului a funcţionat şi de data aceasta. Imediat după difuzarea înregistrărilor cu Laura Codruţa Kovesi în care îi îndemna pe procurori să meargă la vînătoare de vedete publice, prin tîrg au apărut şi primele versuri ale unui colind DNA:

Am venit să decapăm

Domn, domn să-nhăţăm

Cînd boierii nu-s acasă

Domn, domn să-nhăţăm”!

P.S. În lipsa lui Daniel Funeriu, părintele pixelului albastru, s-a găsit un înlocuitor în persoana lui Cristian Tudor Popescu. La Digi 24, bineînţeles, după ce include expresia a decapa instituţionalîntre metodele de expresie folosite deliteratura suprarealistă”, CTP trece la arat pe cîmpul desţelenit de Funeriu: Trucarea unor astfel de acte audio se poate face fie prin sinteza de voce, unde performanțele sunt remarcabile, să reușești analizând cum vorbește cineva, cu mijloace de prelucrare electronică, să-i reproduci vocea. Această lucrare, montaj audio, are un singur scop: să fie difuzat de televiziunile, de nenumărate ori, a fost aseară și va fi în continuare, de televiziunile care apără agresiv infractorii”! Multe prostii am auzit de la adepţii Codruţei, însă trebuie să recunosc supremaţia lui CTP, căci s-o vezi pe suprarealista Kovesi ca fiind Apollinaira sau Mallarméaua DNA-ului este, cu adevărat, o performanţă!

Ion SpânuPublicat Luni, 10 iulie 2017
3742
 | 29
 | 31
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Marcel
0
Aveti dreptate, dar nu asta e cel mai mare defect al doamnei Kovesi!Sa stiti ca n-a uitat nimeni ceea ce a declarat domnul Ghita referitor la fostii si actualii sefi ai acestei doamne....Pai ce-o sa mai spuneti despre codurile si legile in care se scrie "liberare conditionaTa", cand, de fapt, conform DEX-ului, corect ar fi fost sa se scrie "liberare conditionaLa"?
Publicat Miercuri, 12 iulie 2017
+Răspunde
Lache -Casargoz
0
...v-am „pierdut” d-le Popescu...păcat...vă citesc din 1983 și mărturisesc sincer că nu m-a obligat nimeni...
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Alexandru Gra(ng)ur
-5
Ca expresia nu e fericita se poate fi de acord. Dar de la ce amvon vine predica? Pot Cotidianul si I.S. sa se erijeze la rolul de aparatori ai limbii romane corecte? Nu zic al limbii literare, zic al celei decente. Hai sa fim seriosi, totul are o limita, inclusiv umorul neintentionat!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Andrei
+15
Nu înțeleg de ce premierul Grindeanu nu face o plângere împotriva lui Koveși pentru tentativă de represiune nedreaptă. Este evidentă fapta, dacă înregistrările sunt reale. Așa vom putea foarte simplu scăpa de alogena asta insinuată în sistemul jurisprudențial. Art. 283 din Codul Penal Represiunea nedreaptă (1) Fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
escu @ Andrei
+10
Nu are timp de așa ceva, el ocupându-se cu pâra la adresa lui Dragnea și a PSD-ului „mult iubit”.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Jupanul @ Andrei
0
Alogen esti tu. Numele de fata al Codrutei este Lascu.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Constantin Gajban
+8
Nu mai există demult Facultatea de litere şi drept, aşa ca este scuzabil orice lumbaj al juriştilor. Din nefericire nu sunt singurii care îşi maltratează limba maternă. După cum ştiţi, la capitolul "analfabeţi"am stat. mai întodeauna, destul de bine.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Mos Ene
-8
Ati venit toti de aiurea, ca sa faceti mishto de tara asta. Am ajuns in ultimul hal. Nu ne mai indreptam, decat daca ne cotropeste cineva si aplica LEGEA!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
mihai
-21
Judecatorii dau sentinte si trimit lumea in inchisoare, nu procurorii ! Coruptii, hotii si incompetentii, nerecuperarea prejudiciilor sunt problema Romaniei, nu vocabularul sau cultura doamnei Kovesi!
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Gicu de cap tare
+26
Da' pe basila cind il "decapeaza" ? Hai, ca eu cred ca s-a pus un metru de praf pe dosarele lui si tot fata mare vad ca se da !
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
mlupascu
-34
- sustin Laura Codruta
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
LA CRUCEA DE PIATRA @ mlupascu
+23
SI IO! CA TINE CA TE VAD SUPORTER! DA' COPII FACE? SA NU FIE STEARPA! TU CE STII?
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Bebe
-32
Haha stai în banca ta ca CTP te faci muci dacă te iei cu el e peste tine cu câteva clase.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Bebe-laba @ Bebe
+20
BEBICAAAAA! L-AI RUPT! NICI CA MAI DOARME,SPINU!
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Bebe
+16
Spune pe cine ridici în slăvi , ca să spun cine eşti ... !
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 7 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 30 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 22 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 20 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 29 minute