Coloana a cincea a lui Putin se întâlneşte în secret la Viena

Membri importanţi ai partidelor de extremă-dreapta din Franţa, Austria şi Bulgaria s-au întâlnit la Viena, pe 31 mai, în cadrul unui eveniment extrem de discret organizat de oligarhul rus Kosntantin Malofeev şi la care a participat şi unul dintre ideologii regimului Putin, ultraortodoxul Aleksandr Dughin, cel care spunea că “A treia Roma, al Treilea Reich şi Internaţionala a Treia sunt elemente ale revoltei împotriva lumii moderne.”

Întâlnirea a avut loc în secret, fără vreo vorbă scăpată presei şi nici măcar participanţii nu au fost lăsaţi să facă fotografii. Presa elveţiană relatează ca o următoare întâlnire a fost programată la Moscova, cel mai probabil în luna ianuarie 2015.

Deputata din partea Frontului Naţional Marion Marechal-Le Pen (nepoata marinei Le Pen)a declarat pentru Le Monde că întâlnirea nu a avut o miză mare. “Şi-au spus bună ziua, au discutat puţin. Nu au niciun proiect politic comun”.

Evenimentul, organizat la palatul Liechtenstein din Viena, la care au participat aleşi ai Frontului Naţional din Franta, ai Partidului Libertăţii din Austria şi ai partidului Ataka, din Bulgaria, s-a dorit o celebrare a creării Sfintei Alianţe dintre imperiile german, habsburgic şi ţarist, în urmă cu 200 de ani.

Organizatorul, Konstantin Malofeev, este cunoscut pentru finanţarea manifestaţiilor homofobe din Rusia, dar mai cu seama pentru implicarea sa în organizarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, in special în Doneţk. Financial Times il numea pe Malofeev drept un „Rasputin modern”, un calugar care are acces direct la presedintele Putin.

Evenimentul de la Viena a fost adus în atenţia publicului de ziarul elveţian Tages Anzeiger, care a scris că la întâlnirea dintre extremiştii de dreapta din Europa şi cei din Rusia s-a discutat şi despre modul în care Europa ar putea fi salvată de liberalism şi de “lobby-ul homosexual”.

Unul dintre invitaţii de marcă a fost consilierul pe politică externa al preşedintei Frontului Naţional. Este vorba despre proaspăt alesul eurodeputat francez Aymeric Chauprade, un pro-rus care nu a ascuns niciodată acest fapt şi care declara, in 2013, în Duma de Stat de la Moscova, că “Rusia a devenit speranţa unei lumi întregi împotriva noului totalitarism”. Chauprade face parte din Observatorul Eurasiatic pentru Alegeri şi Democraţie, o organizaţie pro-rusă creată în Belgia pentru a monitoriza alegerile din fostele republici sovietice şi din focarele conflictelor îngheţate, atent gestionate de Rusia. Din această echipă, care a declarat referendumul din Ucraina pe tema anexarii la Rusia ca fiind unul democratic, mai fac parte membri ai Partidului Libertăţii din Austria, ai partidului naţionaliştilor flamanzi din Belgia, dar şi politicianul ungar din partidul Jobbik, recent acuzat de spionaj in favoarea Rusiei.

La întâlnirea de taină de la Viena a participat liderul Partidului Libertăţii din Austria, Heinz-Christian Strache, dar şi Volen Siderov din partea partidului bulgar Ataka. Din Spania a venit la întâlnirea cu extremiştii lui Putin printul Sixtus Henry de Bourbon-Parma, cel considerat de tabăra carlistă drept regent al Spaniei. Din Elveţia a venit Serge de Pahlen, directorul unei companii cu profil financiar din Geneva şi soţul moştenitoarei imperiului Fiat, Margherita Agnelli. Potrivit presei elveţiene, la întâlnire au mai paricipat şi naţionalişti din Croatia, Rusia, Georgia şi un preot catolic al cărui nume rămâne necunoscut.

În timp ce la Viena avea loc întâlnirea extremiştilor de dreapta organizată de Moscova, la Copenhaga avea loc întâlnirea din 2014 a Grupului Bilderbergm, acolo unde a atras atenţia invitarea unui reprezentant al Ungariei, fostul premier tehnocrat Gordon Bajani, posibil liant al opoziţiei actuale – un semn clar că Vestul va lua măsuri împotriva derivei actualului regim Orban. În egală măsură, Comisia Europeană a blocat fondurile structurale pentru Dezvoltare în cazul Bulgariei şi a deschis o procedură de infringement împotriva Sofiei. Cea din urmă măsură a fost luată deoarece guvernul socialist bulgar nu a modificat legislaţia ce permite construirea gazoductului South Stream pe teritoriul Bulgariei. Presa germană relata recent că, potrivit serviciilor secrete germane, pachetul legislativ a fost pur şi simplu dictat de juriştii Gazprom autorităţilor de la Sofia, politica şi economia bulgare fiind penetrate profund de serviciile secrete şi oligarhii ruşi. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.